Saint Valentin, Sankt Valentin, San Valentino - Valentín dal meno aj mestám

Sviatok svätého Valentína je pomocou pre plachých zaľúbencov a tajných ctiteľov. Podľa stáročnej tradície tento výnimočný deň nepripúšťa, aby milovaná osoba vyznanie odmietla, alebo aspoň zaň nepoďakovala.

14.02.2016 14:00
valentín, darček, láska, srdce Foto:
Ilustračné foto.
debata

Deň 14. február je populárny v Taliansku, Španielsku, Portugalsku, vo Francúzsku, v Británii, USA, Kanade, Japonsku, Austrálii i ďalších štátoch sveta.

V Brazílii majú svojho Valentína 12. júna, deň pred sviatkom sv. Antona, patróna manželov. Ženy, ktoré ešte nie sú vydaté, vtedy nosia so sebou sošku sv. Antona, ktorému sa zdôveria s túžbou ísť k oltáru.

V Japonsku dávajú dievčatá chlapcom, a nemusí ísť ani o ich manželov či snúbencov, čokoládu. Tí, čo dostali tento darček, môžu o mesiac, 14. marca, dať dotyčnej bielu čokoládu.

V 90. rokoch 20. storočia prenikla tradícia pripomínania si dňa zaľúbených aj do štátov strednej a východnej Európy vrátane Slovenska. Výraznú podporu sviatku začali poskytovať obchodníci, výrobcovia cukroviniek, valentínskych suvenírov a darčekov.

Vo viacerých európskych krajinách sa Deň svätého Valentína spája s kvetmi, cukrovinkami a romantickou večerou. Krajiny sa líšia v tom, akú dôležitosť pripisujú tomuto sviatku jednotlivé generácie a koľko sú ľudia ochotní pri tejto príležitosti minúť. Mnohí čoraz častejšie hovoria o komercii než o citoch.

Mestá z názvu spravili atrakciu

Meno patróna zaľúbených nájdeme aj v názvoch obcí vo viacerých krajinách. Napríklad vo Francúzsku je to obec Saint Valentin a sviatok svojho menovca začali v obci sláviť v roku 1965.

Miestom pre zaľúbených sa obec stala v 80. rokoch 20. storočia v rámci osobitného programu, v ktorom ponúka záhradu zaľúbených, butiky so suvenírmi, strom želaní, poštový úrad so známkou s názvu obce.

Aj v Rakúsku je obec, ktorá má meno podľa svätého Valentína (Sankt Valentin, spolková krajina Dolné Rakúsko) a podobne aj v Taliansku nájdeme San Valentino.

Deň zaľúbených nadobudol na Slovensku aj iný rozmer – Slovenský Červený kríž v spolupráci s Národnou transfúznou službou SR a hematologicko-transfúznymi oddeleniami organizujú Valentínsku kvapku krvi. Tohto roku sa 21. ročník Valentínskej kvapky krvi koná v dňoch od 8. februára do 11. marca.

debata chyba
Viac na túto tému: #Valentín