V podivnom Temžovom meste 'duchov' už 10 rokov býva len vietor

V najľudnatejšej krajine sveta sa nachádza niekoľko opustených miest, ktoré s úplne novými budovami, námestiami a cestami zívajú prázdnotou. V niektorých pár ľudí obýva niekoľko budov, v iných nikdy nikto nežil.

02.03.2016 07:00
debata

Napriek miliónom obyvateľov Číny takáto ponuka prevyšuje dopyt a mestá sú len výsledkom staviteľského opojenia. Miera neobsadenosti miest v Číne je vraj až 20 percent.

Jedným z najpodivnejších čínskych miest duchov je rozhodne Thames Town, teda „Temžové mesto“. Nachádza sa asi 30 kilometrov od Šanghaja a názov dostalo podľa rieky, ktorá preteká Londýnom, pretože jeho vzhľad dokonale kopíruje typickú britskú architektúru.

Stavitelia Thames Town pamätali na každý detail, do projektov premyslene zakomponovali tehlové radové domy – prevažne určené pre jednu rodinu, dláždené uličky, typické anglické puby a nechýbajú ani reštaurácie fish and chips.

Niektoré budovy architekti priamo splagizovali od reálnych stavieb v Anglicku, postavili napríklad kópiu kostola Christ Church v Bristole. Piváreň a reštauráciu s rybami a hranolčekmi zasa Číňania odkukali z budov v Dorsete a Chesteri.

Mestečko dokončili v roku 2006, zaberá plochu asi jeden kilometer štvorcový a jeho výstavba stála 5 miliárd juanov (asi 690 500 000 eur). Dodnes je však prevažne prázdne. Jemne ožíva len pri jedinej príležitosti – keď doňho pricestujú svadobčania, aby si spravili krásne fotografie s kulisou anglickej architektúry.

Naprojektovali ho pre 10 000 ľudí a pôvodne sa malo stať bydliskom mladých, ktorí nechcú žiť v preplnenom Šanghaji a tiež pracovníkov nových škôl a Univerzity Sung-ťiang.

Deväť krajín v Šanghaji

Thames Town je súčasťou širšieho projektu Deviatich miest, z ktorých každé malo stáť v jednej z predmestských štvrtí Šanghaja a reprezentovať inú západnú kultúru, podľa ktorej dostalo aj svoj názov – Škandinávske, Talianske, Španielske, Kanadské, Holandské či Nemecké mesto. Iniciatívu Deväť miest schválili úrady ešte v roku 2001 v rámci desiateho päťročného plánu pre roky 2001 až 2005.

Prečo je však mesto takmer prázdne? Hoci sa domy relatívne rýchlo predali, nik sa do nich nenasťahoval. Kúpili si ich totiž bohatí ľudia, ktorí bývajú inde, len ako investíciu.

Počet majiteľov, ktorí majú v preukaze zapísané Thames Town ako trvalé bydlisko, je veľmi malý a tlač miesto prezýva „virtuálne mesto duchov“.

Zdroj: Wikipedia.org; Dailymail.co.uk; Dailymail.co.uk; Businessinsider­.com

debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #Čína #mesto duchov