Toto sú najobľúbenejšie mestá Európy na vzostupe podľa portálu TripAdvisor

Na internete sa objavujú rebríčky najoceňovanejších miest, ale aj odporúčania pre cestovateľov, kam sa oplatí vyraziť počas nasledujúcich mesiacov. Cestovateľský portál TripAdvisor zostavil zoznam európskych destinácií, ktoré zaznamenávajú vzostup a turisti si ich značia veľkými písmenami do svojich diárov.

29.02.2016 07:00
debata

Porto, Portugalsko

Niekedy sa nazýva aj Oporto. Slávne mesto, podľa ktorého je pomenované miestne lahodné víno – Portské, ale aj celá krajina, je druhým najväčším po metropole Lisabon. História kombinovaná so súčasným štýlom ponúka dokonalý mix lahodiaci turistickému oku aj objektívu.

Staré mesto s centrom Ribeire postavili na vrchoch nad riekou Douro a má svoje pevné miesto v zozname pamiatok UNESCO. Vyhľadávanou atrakciou je Chrám sv. Františka, ktorý si pamätá 14. storočie. Po prehliadke sakrálnych priestorov dobre padne návšteva niektorej z miestnych vinárničiek.

Porto, Portugalsko Foto: SHUTTERSTOCK
Porto, Portugalsko, loďky, lode, člny, more, dedina, domy, dovolenka, leto, cestovanie, gongoly Porto, Portugalsko

Moskva, Rusko

Desaťmiliónová metropola je pestrá architektonicky aj kultúrne. Vedľa seba stoja pozostatky dôb dávnych, minulých, aj moderné časti. Už samotná cesta metrom je zážitkom, turisti sa kochajú umelecky zdobnými stanicami, ktoré často skôr pripomínajú vnútro zámku, ako prestupné miesto. Tamojšia podzemka je jednou z najrýchlejších na svete a má až 12 liniek.

Na povrchu si žiadny návštevník nenechá ujsť slávne veľkolepé Červené námestie s deviatimi kupolami Chrámu sv. Bazila, Kremeľ, Leninovo mauzóleum, Múzeum KGB. Svoje čaro má aj ľudnaté Puškinovo námestie alebo nákupmi známa štvrť Bulvarnoye Koltso.

Moskva, Rusko Foto: SITA/AP, Pavel Golovkin
Rusko, Moskva, deti, sneh, zima, Červené námestie, Chrám Vasilija Blaženého Moskva, Rusko

Brighton, Veľká Británia

Oproti Londýnu je prímorský Brighton pravým plážovým letoviskom. Obľúbenými atrakciami je pobrežie pokryté okrúhlymi kameňmi, zábavný park Brighton Pier, ale aj Kráľovský pavilón (The Royal Pavilion). Je to exotický palác v centre Brightonu s pestrou históriou. Postavili ho ako prímorské oddychové sídlo pre kráľa Juraja IV. a jeho štýl v sebe snúbi veľkoleposť a vizuálny štýl Indie a Číny. V meste pulzuje rušný denný aj nočný život, po zotmení sa tu dá výborne zabaviť v puboch a kluboch.

Brighton, Veľká Británia Foto: SHUTTERSTOCK
Brighton, Veľká Británia, palác, rybník, jazero, Brighton, Veľká Británia

Liverpool, Veľká Británia

Mesto je známe vďaka lodnej doprave, ale najviac skloňovať sa začalo s príchodom kapely Beatles na scénu. Dnes je svedkom „chrobákománie“ múzeum venované tomuto hudobnému fenoménu a turisti navštevujú tiež dom, ktorý bol bydliskom Paula McCartneyho počas jeho detstva. Za návštevu však rozhodne stojí tiež Liverpoolska katedrála a Walkerova galéria umenia.

Liverpool, Veľká Británia Foto: SHUTTERSTOCK
Liverpool, Veľká Británia, prístav, kanál, voda, večer, dovolenka Liverpool, Veľká Británia

Granada, Španielsko

Piate mieste rebríčka nás opäť vracia na Pyrenejský polostrov, obdivovať napríklad maurskú pevnosť v obrovskými bránami a pestrými mozaikami – granadskú citadelu Alhambra. Španielska Gradana priam dýcha históriou a prechádzka po hornatých kamenných uličkách štvrte Albayzín je ako pohľad do dejín. Na vrchole čaká úžasný pohľad na mesto z vyhliadky Mirador San Nicolas. Na svoje si tu prídu milovníci barov aj tradičných čajovní.

Granada, Španielsko Foto: SHUTTERSTOCK
Granada Granada, Španielsko

Funchal, Portugalsko

Zdá sa, že je čas na znovuobjavenie najzápadnejšieho štátu kontinentálnej Európy a jeho pokladov. Portugalské mesto Funchal bolo významným spojovacím bodom medzi starým a novým svetom v 16. storočí, preslávilo sa tiež madeirským cukrom nazývaným tiež „biele zlato“.

Funchal si dnes potrpí na dobré víno – za návštevu stojí Blandyho sieň vín – a tradičné remeslá. Atrakciou je miestny trh s farmárskymi produktami či Múzeum cirkevného umenia.

Funchal, Portugalsko Foto: SHUTTERSTOCK
Funchal, Portugalsko, záhrada, voda, potok, vodopády, raj, ostrovček, palma, leto, dovolenka Funchal, Portugalsko

Oia, Grécko

Keď sa povie Grécko, napadne vám zrejme aténsky Partenón a dediny bielych domčekov a modrými strechami. Mestečko Oia je skutočným santorínskym pokladom, vytesané do skalných útesov sa pýši domami benátskych námorných kapitánov, ale aj jaskynnými príbytkami. Prechádzky spletitými uličkami a rozprávkový západ slnka je nezabudnuteľným zážitkom.

Oia, Grécko Foto: SHUTTERSTOCK
Oia, Grécko, domy, more, domy, veterné mlyny, biele domy, dovolenka, večer, západ slnka Oia, Grécko

Krakov, Poľsko

Náš severný sused sa má čím chváliť, Krakov oceňujú zahraniční turisti a ďaleko k nemu nemajú ani Slováci. Mesto je jedným z politicky a kultúrne najdôležitejších v krajine, počas 2. svetovej vojny tu sídlili nacisti. Spomienkou na časy teroru je aj továreň Oskara Schindlera a neďaleký koncentračný tábor Płaszów.

Pekné historické centrum mesta a židovská štvrť sú dnes plné kaviarní, obchodov a reštaurácií. Vrcholom je návšteva rozľahlého námestia Krakovský hlavný trh s vykopávkami a trhoviskom.

Krakov, Poľsko Foto: SHUTTERSTOCK
Krakov, Poľsko, mesto, noc, námestie, Krakov, Poľsko

Valencia, Španielsko

Horúce španielske slnko, dynamické rytmy, pálivá kuchyňa – táto kombinácia sa výborne vychutná vo Valencii. Paela na tanieri, pod nosom pamiatky, ale aj moderný korunovačný klenot Valencie – Mesto umenia a vedy, teda futuristický komplex múzeí, kín, divadiel a ďalších inštitúcií.

Prístav vo Valencii je najväčší na Stredozemnom mori a piaty najväčší v Európe. Alebo radšej šport? Tu predsa sídli jeden z najlepších futbalových klubov Španielska FC Valencia. Vo Valencii sa tiež nachádza najväčšie podmorské akvárium.

Mesto umení a vied, Valencia Foto: SHUTTERSTOCK
Valencia, Španielsko, Mesto umení a vied Mesto umení a vied, Valencia

Kolín, Nemecko

Mesto má 2 000-tisíc ročné dejiny a turisti sa tu kochajú rímskymi vežami, gotickými chrámami, ale aj precíznou modernou architektúrou. Kolín je tiež mestom múzeí, oplatí sa určite zastaviť v Múzeu aplikovaného umenia, Ludwigovom múzeu a maškrtníci by nemali obísť Múzeum čokolády.

Kolín nad Rýnom Foto: SITA/AP, HERMANN J. KNIPPERTZ
Nemecko, kostol, Kolín nad Rýnom Kolín nad Rýnom

Zdroj: Brightonmuseum­s.org.uk; Tripadvisor.sk; Wikipedia.org

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mestá #Európa #TripAdvisor