Karta Tourist Card je vstupenkou do mesta medoviny, vína a čokolády - Nitry

Ak patríte medzi gurmánov a radi spoznávate nové chute a rôzne regionálne špeciality, určite neváhate za nimi cestovať. Tento rok by vo vašom cestovateľskom kalendári nemalo chýbať mesto s vôňou medoviny, chuťou lahodného vína, čerstvých jahôd, svetovej čokolády a gaštanových špecialít – Nitra.

28.02.2016 07:00
Nitra, Foto:
Symbolom Nitry je hrad s Katedrálou sv. Emeráma.
debata

Nitra má aj vďaka vychýrenej gastronómii potenciál stať sa jednou z najnavštevo­vanejších mestských destinácií na Slovensku. Lokálne prevádzky dávajú návštevníkom možnosť nazrieť do svojej „kuchyne“ – pripraviť a uvariť jedlo, všetko ochutnať a získať unikátny zážitok.

V Nitre turisti objavia veľa takýchto miest. Môžu navštíviť najstaršieho výrobcu medoviny na Slovensku alebo zájsť do výrobne čokolády, ktorá kvalitou v medzinárodných súťažiach poráža aj belgické čokoládové produkty.

Alebo si z menu radšej vyberiete syrové a mäsové regionálne špeciality doplnené kvalitným vínom? V tom prípade navštívte niektoré z tradičných vinárstiev. Milovníci gastroturizmu si tu prídu na svoje.

Po jedle kultúra

Okrem gastronomických špecialít nájdete v Nitre aj množstvo historických a kultúrnych pamiatok. Zem je tu doslova presiaknutá históriou. Oko milovníkov architektúry a staviteľstva poteší Dražovský kostolík, Nitriansky hrad, synagóga či kostol a kláštor Nazarénov.

Výstavy, kultúrne a športové podujatia zaručia návštevníkom mesta bohatý program počas celého roka. Galéria, divadlo, termálne kúpaliská, ale aj moderné nákupné centrá ponúkajú zábavu pre každého.

„Nitriansky kraj má nielen bohatú históriu a krásne pamiatky, ale aj širokú ponuku jedinečných podujatí. Nájdete tu množstvo aquaparkov, wellness hotelov a kúpalísk. Na svoje si prídu aj nadšenci agroturistiky, vínnej turistiky a gastronómie. Slovenskí aj zahraniční turisti vnímajú mesto pod Zoborom pre jeho rozmanitosť a pohostinnosť ako veľmi zaujímavé a priateľské, čo nás veľmi teší,“ hovorí Marta Hároniková, výkonná riaditeľka NOCR.

So zľavovou kartou aj –50 %

Návštevnosť mesta je na vzostupe, k čomu prispieva aj Turistická zľavová karta Nitrianskeho kraja, ktorá prináša okamžité zľavy na ubytovanie, služby z oblasti gastronómie, návštevu pamiatok a zaujímavostí, wellness i tradičné produkty z regiónu a ďalšie služby.

Vo vybraných prevádzkach a zariadeniach poskytuje zľavy vo výške päť až 50 percent.

Nitriansky Zobor Foto: SHUTTERSTOCK
nitra, zobor Nitriansky Zobor

Momentálne je do projektu zľavovej karty zapojených 70 partnerov z Nitrianskeho regiónu. Projekt pripravila Nitrianska organizácia cestovného ruchu (NOCR) v spolupráci so Slovenskou agentúrou pre cestovný ruch (SACR), Nitrianskym samosprávnym krajom (NSK) a Mestom Nitra.

Nitrianska organizácia cestovného ruchu (NOCR) bola založená v roku 2012. Vznikla v zmysle národnej stratégie rozvoja turizmu a predstavuje moderný systém strategického riadenia turistickej destinácie. Funguje na princípoch verejno-súkromného partnerstva, keďže združuje samosprávne, podnikateľské a iné subjekty pôsobiace v destinácii.

Úlohou NOCR je zastrešenie riadenej spolupráce medzi čo najväčším počtom subjektov, ktoré tvoria a ovplyvňujú zážitok návštevníka, a tiež ochrana záujmov členov združenia.

NOCR je jednou z piatich organizácií, ktoré počas veľtrhu cestovného ruchu ITF Slovakiatour 2015 prezentovalo svoj zámer spojiť sily, aby v roku 2015 urobili spoločnú kampaň „Víkend v meste“.

Zámerom tejto iniciatívy je vyzdvihnúť dôvody prečo, kedy a za čím cestovať do miest. Ide o historicky prvú kampaň slovenských destinácií s cieľom postupne meniť spotrebiteľské správanie Slovákov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #nitriansky kraj #Nitriansky hrad