Levoča ostane bez klietky hanby. Kedy sa vráti?

Z Námestia Majstra Pavla v Levoči zmizla historická klietka hanby, mesto ju dalo zreštaurovať. Na pamiatke zo 16. storočia budú v nasledujúcich mesiacoch pracovať pracovníci Oblastného reštaurátorského ateliéru (ORA).

06.03.2016 15:00
Levoča Foto: ,
Levoča
debata

„Veríme, že klietka sa ešte pred hlavnou turistickou sezónou vráti na svoje miesto, práce by mali byť ukončené do začiatku mája,“ uviedol Kamil Tomčofčík z marketingového oddelenia mesta.

Kovové časti klietky sa budú reštaurovať v ateliéroch, no reštaurátori sa budú venovať aj prácam na kamennej obrube priamo na námestí. Po ukončení prác by mala byť klietka aj nasvietená, aby dokázala viac upútať návštevníkov mesta aj vo večerných hodinách.

Financie na reštaurovanie kultúrnej pamiatky v centre niekdajšieho kráľovského mesta poskytla samospráve Nadácia VÚB.

„Získali sme z nadácie štyritisíc eur, mesto z vlastných zdrojov do reštaurovania investuje ďalších tisíc eur,“ vysvetlil Tomčofčík.

Reštaurátori na klietke hanby pracovali aj v minulom roku, vymenili kamenné stupne, ktoré boli v havarijnom stave. Pri tohtoročných prácach sa reštaurátori podľa vedúceho Oblastného reštaurátorského ateliéru (ORA) v Levoči Ivana Tkáča zamerajú na zlý stav kamennej hmoty v hornom rade obruby.

„Táto hmota sa musí kompletne vymeniť, pretože z hľadiska statiky ohrozuje aj návštevníkov a rovnako stabilitu železnej konštrukcie,“ vysvetlil.

Stredoveká klietka hanby bola v minulosti určená na trestanie ľahších deliktov. Ľudia v nej mohli skončiť napríklad pre opilstvo, cudzoložstvo či ohováranie. „Podľa legendy klietka v Levoči slúžila na trestanie žien, ktoré sa po zažatí lámp zdržiavali bez sprievodu muža v uliciach mesta,“ doplnil Tomčofčík.

V súčasnosti predstavuje klietka veľkú atrakciu najmä pre návštevníkov mesta. Pôvodne stála na mieste dnešného evanjelického kostola. Rodina Probstnerovcov ju pred výstavbou kostola nechala premiestniť do svojho parku, ktorý sa nachádzal na mieste súčasnej nemocnice. Rodina klietku darovala mestu v roku 1933, odkedy stojí pred mestskou radnicou.

debata chyba
Viac na túto tému: #Levoča