O poslednom Američanovi v Damasku – prečo sa nemieni odsťahovať?

Thomas Webber sa každé ráno skloní, aby sa pozrel, či nemá pod autom bombu. Tento 71-ročný Američan však nemieni opustiť Damask - mesto, ktorému už viac ako štyri desaťročia hovorí domov.

12.03.2016 07:00
Thomas Webber, Damask, Sýria, Američan, škola Foto: ,
Asi posledný Američan v Damasku. S agentúrou hovorí v knižnici na Lycée Français Charles de Gaulle v Damasku.
debata

Je možno posledným Američanom, ktorý nie je sýrskeho pôvodu, a ďalej žije v sýrskom hlavnom meste aj po tom, čo tu v roku 2012 Spojené štáty uzavreli veľvyslanectvo a vyzvali svojich občanov, aby krajinu opustili.

České veľvyslanectvo v Damasku, ktoré odvtedy spravuje aj americké záujmy, mu povedalo, aby bol opatrný, napísala agentúra AP. „Občas tú unášali cudzincov,“ hovorí Webber o chaotickom období pred štyrmi rokmi.

„Ja, myslím si, nevyzerám ako Sýrčan. Som o trochu vyšší ako väčšina z nich.“ So 193 centimetrami je v skutočnosti o dosť vyšší než väčšina Sýrčanov a odlišujú ho tiež jeho strieborné vlasy a dokonalé obleky.

Thomas Webber sa každé ráno skloní, aby sa... Foto: SITA/AP, Hassan Ammar
Thomas Webber, Damask, Sýria, Američan, škola Thomas Webber sa každé ráno skloní, aby sa pozrel, či nemá pod autom bombu.

Ale policajti na neďalekom kontrolnom stanovišti mu vždy s úsmevom mávajú – a on si stojí za svojím rozhodnutím, že tu zostane. „Sýrčania sú proste tí najnádhernejší ľudia na svete,“ hovorí. „Nepripadá do úvahy, že by som z tejto krajiny odišiel. Budú ma odtiaľ musieť vyniesť.“

Hovorí, že keď mu volali z českého veľvyslanectva, aby ho vyzvali na odchod, povedali mu, že je posledný Američan nesýrskeho pôvodu, ktorý ešte v meste žije. To však oficiálny činiteľ veľvyslanectva ČR v Damasku nemohol na otázku AP potvrdiť.

Webber sa narodil a vyrástol v Orchard Parku na predmestí Buffala. Jeho otec bol nemecký odborník na železnice a matka poľská sestrička. Vyhodili ho zo zubárskej školy, vojne vo Vietname sa vyhol vďaka technickej chybe a žil v Kalifornii, kým mu ponúkli prácu učiteľa na súkromnej americkej akadémii v Damasku.

Zrejme posledný Američan v Damasku na obrázku... Foto: SITA/AP, Hassan Ammar
Thomas Webber, Damask, Sýria, Američan Zrejme posledný Američan v Damasku na obrázku kráča v záhrade. Sýriu nazýva už vyše 40 rokov svojím domovom a nemieni to zmeniť.

„Prikývol som a až potom som zamieril do verejnej knižnice pozrieť sa do atlasu,“ spomína.

Do Damasku prišiel v roku 1975, neskôr sa rozhodol konvertovať na islam. Za ženu si vzal Sýrčanku a okrem krátkeho učiteľovania v Iráne od tej doby žil v Sýrii. Dnes má tri dospelé deti, 11 vnúčat a jedno pravnúča, ktoré žijú v rôznych krajinách. Často ich chodí navštevovať, ale vždy sa vracia domov – do Damasku.

Sýria sa stavala nepriateľsky voči Izraelu a americkej politike v oblasti rovnako dlho, ako tu Webber žije, ale napriek tomu ju za svoj domov označovali tisíce Američanov a ďalších ľudí zo Západu, vrátane diplomatov, učiteľov, duchovných i podnikateľov a obchodníkov.

S manželkou začali uplatňovať prísne... Foto: SITA/AP, Hassan Ammar
Thomas Webber, Damask, Sýria, Američan S manželkou začali uplatňovať prísne "preventívne opatrenia".

A táto krajina bola tiež relatívne bezpečnou destináciou pre amerických turistov, študentov a ďalších návštevníkov.

To sa začalo meniť v roku 2011 po tom, čo Sýrčania povstali v prevažne pokojných protestoch požadujúcich politické zmeny. Prezident Bašár Asad odpovedal brutálnym zásahom, prepuklo povstanie, a onedlho bola krajina v zovretí občianskej vojny, v ktorej zatiaľ zahynulo viac ako 250 000 ľudí.

V chaotických prvých mesiacoch konfliktu začali cudzinci utekať v obave z únosov a bômb. Vláda si udržala pevnú kontrolu nad Damaskom, kde boli bezpečnostné stanovištia prakticky na každej križovatke. Ale povstalci ostreľovali centrum mesta z predmestí, ktoré padli pod ich kontrolu.

Američan Thomas Webber učí angličtinu študentov... Foto: SITA/AP, Hassan Ammar
Thomas Webber, Damask, Sýria, Američan, škola Američan Thomas Webber učí angličtinu študentov v Damasku na Lycée Français Charles de Gaulle.

„Jedna mínometná strela dopadla tri metre od našich dverí,“ hovorí Webber nevzrušene. „Zničila sedem áut.“

S manželkou začali uplatňovať prísne „preventívne opatrenia“. „Keď som išiel von sám, povedal som jej, kam idem, a to isté platilo pre ňu. Keď šoférujem, dávam si veľký pozor na autá okolo seba. A začali sme veľa vecí robiť spoločne, čo je dobré pre náš vzťah,“ dodáva.

Odvtedy sa bezpečnostná situácia v Damasku zlepšila a počas uplynulého týždňa prinieslo prímerie dohodnuté Spojenými štátmi a Ruskom v podstate prvú veľkú pauzu v bojoch.

Mnoho Webberových priateľov odišlo, a firmu na krajinné úpravy, ktorú založil, vojnou utrpel. Ale odliv kvalifikovaných učiteľov zasa znamená, že je pre neho ľahké nájsť si čiastočný úväzok ako učiteľ angličtiny.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Damask #Američan #české veľvyslanectvo