Šesť európskych miest, kde vás s najväčšou pravdepodobnosťou okradnú

Vreckári sa vo svojej nekalej činnosti čím ďalej, tým viac zdokonaľujú a turistov zahľadených na pamiatky dokážu okradnúť tak, že ši to vôbec nevšimnú. Ich spôsoby sú dômyselné, často pracujú v rozptýlených skupinkách, takže naraz dokážu ukoristiť peniaze a ceniny aj polovici zájazdu.

22.03.2016 07:00
debata

Barcelona

Ohromujúca katalánska architektúra a nádherné pobrežie robia z Barcelony jednu z najvychytenejších európskych destinácií. Množstvo turistov však priťahuje aj zlodejov, ktorí zneužívajú tlačenice a nepozornosť.

Návštevníci španielskej Barcelony tak nahlásia denne okolo 300 krádeží. Obeťou vreckárov sa môžete stať prakticky kdekoľvek v Barcelone, ale zlodeji sa zameriavajú najmä na Katedrálne námestie, Las Ramblas, Plaza Catalunya a Plaza Real.

Barcelona Foto: SHUTTERSTOCK
Barcelona Barcelona

Paríž

Mesto módy, lásky, svetiel… A zlodejov. Aj takúto stránku má Paríž. Zamilované dvojice, ktoré si užívajú romantický víkend, uponáhľaní biznismeni, rodiny s deťmi, dôchodcovia obdivujúci atrakcie – to všetko sú ideálne ciele vreckárov.

Eiffelovu vežu museli vlani na deň zavrieť pre štrajk zamestnancov, ktorí žiadali úrady, aby sa vysporiadala so zlodejmi, ktorí terorizujú turistov.

Podobný štrajk postihol v roku 2013 aj najnavštevovanejšie múzeum sveta Louvre. Minulého roku začala preto francúzska polícia veľkú operáciu zameranú na vreckárske gangy.

Paríž Foto: SHUTTERSTOCK
Paríž, Francúzsko, Socha slobody, Eiffelova veža Paríž

Madrid

V ďalšom španielskom meste Madrid operuje neslávny Bosniansky klan. Štvorica žien, ktoré si pre okrádanie turistov a cestujúcich v metre „urobila meno“ v Barcelone, sa podľa svedkov presídlila do Madridu a tam pokračuje vo svojej nekalej činnosti.

Hlavnými miestami, kde vreckári operujú, je Plaza Mayor a Námestie Cibeles a metro.

Madrid Foto: SITA/AP, Francisco Seco
Španielsko, mláka, domy, odraz, mesto, Madrid Madrid

Praha

Do neslávnej pätice európskych miest sa zaradila aj stovežatá Praha. Vreckári sa zameriavajú najmä na plné dopravné prostriedky, predovšetkým tie na trasách na Pražský hrad a ostatné top atrakcie.

Podvodníci a zlodeji sa motajú tiež po Karlovom moste, Staromestskom a Václavskom námestí a číhajú na nepozorných návštevníkov.

Na rozdiel od väčšiny miest, preslávených vreckárskymi gangami, tu však zlodeji obvykle pracujú ako jednotlivci.

Praha Foto: SHUTTERSTOCK
praha Praha

Rím

Čím obľúbenejšie, tým zradnejšie – toto pravidlo neobišlo ani taliansku metropolu. Zlodeji sa orientujú najmä na turistov vo Vatikáne, pri Koloseu a na Španielskych schodoch. Medzi ostatné vysoko rizikové oblasti Ríma patrí Prati, Trionfale, Via Emo a Piazza Cavour.

Vreckovým zlodejom sa nevyhlo ani mesto Michelangelovho Dávida. Počas obdivovania umeleckých diel a architektúry Piazza della Signoria sa florentskí zlodeji zasa zameriavajú na skenovanie tašiek, kabeliek a ruksakov.

Rím Foto: SITA/AP, REMO CASILLI
Vatikán, Rím, svätorečenie, pápeži, Ján Pavol II., Ján XXIII. 1 Rím

Amsterdam

Nechať sa uniesť uvoľnenou atmosférou „Benátok severu“ nie je vôbec ťažké, no už náročnejšie je zabrániť „únosu“ peňaženky. Amsterdam je priateľský, no obozretnosti ani tu nie je nikdy nazvyš.

Legendárne grécke Atény ponúkajú nespočetné množstvo pamiatok vonku aj vnútri. Či už turisti navštívia Parthenón na Akropole alebo uličky historického centra, je lepšie držať oči na stopkách a ruku na taške.

Amsterdam Foto: Pravda, Katarína Sedláková
OLYMPUS DIGITAL CAMERA Amsterdam

Zdroj: Dailymail.co.uk; Tripadvisor.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Praha #turisti #barcelona #Rím #Amsterdam #madrid #Paríž #zlodeji