V Prahe majú novú zábavku: v zoo si môžete vyrobiť papier zo slonieho trusu

Návštevníci pražskej zoologickej záhrady si budú môcť už od nadchádzajúceho piatka ručne vyrobiť papier zo slonieho trusu. Oznámil to dnes riaditeľ zoo Miroslav Bobek.

28.03.2016 14:00
Slon, elefant, Afrika Foto:
Ilustračné foto.
debata

Pri myšlienke postaviť v pražskej zoo papiereň sa Bobek inšpiroval od srílanských kolegov. „Na Srí Lanke v Pinnawale sa papier zo slonieho trusu vyrába ako atrakcia pre turistov, je to veľký projekt, ktorému je venovaná celá budova,“ tvrdí Bobek, ktorého citoval Český rozhlas (ČRo).

Realizácia prvotného nápadu však pražskej zoo trvala celých päť rokov. Výstavba papierne ju pritom vyšla na štyri a pol milióna korún (167 000 eur).

Papiereň sa nachádza v drevenom domčeku v južnej časti zoologickej záhrady. V kadiach s vodou sú rozpustné granuly papieroviny, pričom celý obsah pripomína kašu.

Technológia samotnej prípravy bola konzultovaná s papierňou vo Veľkých Losinách, ktorá je najdlhšie fungujúcou výrobňou ručného papiera v strednej Európe.

„Kaša sa priloží na sito, s ktorým pohybujeme z jednej strany na druhú,“ vysvetľuje proces riaditeľ prevádzky ručnej papierne vo Veľkých Losinách Petr Fouček.

Dodáva, že nadbytočná voda sa následne vytlačí lisom. Samotná výroba papiera je pritom veľmi rýchla. V prípade, že by list papiera uschol voľne, mohlo by sa naň písať najskôr až po pár dňoch – touto metódou je to však možné už asi o hodinu.

Papier zo slonieho trusu vyzerá inak v zime ako v lete, záleží totiž na tom, čo slony jedia. Zimný papier má preto výraznejší vzor než ten letný.

„V zime slony jedia veľa dreviny, slamy a sena. A materiál na zimný papier sa musí aj dlhšie spracovávať,“ dodáva Fouček.

debata chyba
Viac na túto tému: #Praha #zoo #slon #Srí Lanka #trus #papier