Čínske Zakázané mesto odhalí po sto rokoch zapečatenú Tajnú záhradu

Zakázané mesto je čínsky cisársky palác, ktorý slúžil dynastiám Ming a Čching. Nachádza sa v strede Pekingu a počas takmer päť storočí slúžil ako domov cisára a jeho dvora a tiež ako obradné a politické centrum čínskej vlády.

06.04.2016 07:00
Zakázané mesto, Čína, Peking, cisársky palác Foto:
Zakázané mesto, Peking, Čína
debata

Táto pamiatka prezentuje nádherný príklad čínskeho umenia a architektúry a je zapísaná do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. V súčasnosti slúži ako palácové múzeum a každoročne priťahuje milióny návštevníkov z celého sveta.

Medzi svojimi múrmi však palác skrýva aj tajnú záhradu, o ktorej návštevníci nič netušia. Miesto je od roku 1924, keď z trónu odišiel posledný cisár, zapečatené, no teraz, takmer po storočí, doň bude môcť verejnosť nahliadnuť.

Záhradu si dal postaviť štvrtý cisár dynastie Čching ako súčasť komplexu, v ktorom plánoval stráviť penziu. Ako jeden z najbohatších ľudí sveta svojej doby si mohol dovoliť vydať edikt, ktorým zakázal aj po svojej smrti čokoľvek v záhrade meniť, a preto väčšina priestoru ostala doteraz nedotknutá.

Bambusové intarzie, hodvábne obrazy, nefritové rezbárske diela a umelecké sklo sú nesmierne vzácne, keďže podobné kompletné a nepoškodené zbierky sú mimoriadne zriedkavé.

Projekt na zachovanie záhrady Kianlong je spoločným dielom múzea, ktoré Zakázané mesto spravuje, a Svetového pamiatkového fondu. Obnovovacie práce sa realizujú postupne.

V roku 2008 ukončili prvú fázu, no zvlášť obozretní musia byť ku každej budove, pretože všetky majú osobitú architektúru. Robotníci preto museli vzkriesiť staré postupy a remeslá, ktoré kedysi používali stavitelia.

Za predpokladu, že všetko pôjde dobre, záhradu sprístupnia verejnosti v roku 2020.

Zdroj: Mymodernmet.com

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #UNESCO #Peking #Zakázané mesto #kultúrna pamiatka