Viedenský Práter oslavuje 250 rokov, vekom sa rozrastá o nové atrakcie

Viedenský Práter sa prvýkrát spomenul v dokumente z roku 1162 za vlády cisára Friedricha I. Ako obľúbený zábavný park vznikol neskôr, vďaka osvietenému panovníkovi Jozefovi II. Cisár pôvodne prísne stráženú cisársku oboru medzi Dunajom a jeho kanálom sprístupnil 7. apríla 1766 verejnosti. Tak z nej urobil miesto oddychu a zábavy pre všetkých ľudí bez rozdielu.

07.04.2016 07:00
Práter, Prater, Viedeň, Rakúsko, ruské kolo,... Foto:
Wiener Riesenrad
debata

Keď ľudia hovoria o Wiener Parter, často majú na mysli "Wurstelprater“, čo je najstarší zábavný park na svete. Ale Wiener Prater je viac ako len oddychová zóna – tvorí ho Hauptallee (Hlavná aleja), Krieau a Praterstadion (Ernst Happel Stadion).

Názov Práter je odvodený buď z latinských slov pratum, teda lúka, alebo praetor, čo znamená sudca či advokát, prípadne zo španielskeho výrazu prado – lúka.

V súčasnosti je Práter plný atrakcií a kolotočov, ktorým dominuje obrie ruské kolo Wiener Riesenrad z roku 1897. Kolo, ktoré je dnes jedným z najznámejších symbolov Viedne, má výšku až 65 metrov a je z neho krásny výhľad na celé mesto. Romantici si môžu niektorú z jeho 15 kabín prenajať na súkromnú večeru.

Ďalšou obľúbenou atrakciou je 500 metrov dlhá húsenicová dráha Megablitz, ktorá sa rúti koľajnicami rýchlosťou až 70 kilometrov za hodinu.

Komu takýto adrenalín nestačí, môže sa vybrať na 37 metrov vysokú U-rampu Bumerang alebo katapult Turbo Boost, ktorý odvážlivcov vystrelí do vzduchu rýchlosťou viac ako 100 kilometrov na hodinu. Vyskúšať sa určite oplatí aj jazda v člne po vodnom kanáli Wildalpenbahn.

Mladším návštevníkom je určený minivláčik Liliputbahn, ktorý ponúka 20-minútovú okružnú trasu okolo Prátru a cez Hauptallee (Hlavnú aleju). Zábavu pre deti aj dospelých prinesie Alt Wiener Grottenbahn – jaskynná dráha s Červenou čiapočkou a ďalšími rozprávkovými postavičkami.

Čím viac sa Práter stával známejším, tým viac sa rozrastal o nové a nové atrakcie. K posledným novinkám patrí najvyšší retiazkový kolotoč na svete (má vyše 100 metrov) s názvom Práterská veža. Ľudia sa na ňom môžu točiť od roku 2010 a neobíde ho nik, kto miluje výšku a rýchlosť.

Do zoznamu atrakcií sa nedávno dostal tiež morský koráb Octopus, deti si môžu užiť aj detský autodróm, vzdušný zámok alebo detské obrovské koleso.

Práter ponúka okrem vzrušenia aj pokojný relax v oddychových zónach, nájdete tu aj golfový klub a plaváreň. Nočnú oblohu bez rizika zlého počasia môžete pozorovať v modernom Planetáriu.

Hlavná sezóna viedenského parku je od polovice marca do konca októbra. Celý areál je otvorený 24 hodín, sedem dní v týždni, atrakcie zvyčajne od 10:00 do 01:00 hod. Na rozdiel od iných európskych zábavných parkov je vstup do Prátra voľný, platí sa iba za jednotlivé atrakcie a ich ceny sa pohybujú od 1,50 do 5,00 eur.

Zdroj: Prater.at; Wikipedia.org; Mojerakusko.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Viedeň #zábavný park