Spišský hrad je v top výbere National Geographic Traveller s 10 ďalšími skvostmi

Spišský hrad je vo výbere jedenástich hradov National Geographic Traveller, kde sa návštevník bude cítiť ako príslušník kráľovského rodu. Ako informovala výkonná riaditeľka Košice región turizmus Lenka Vargová Jurková, do výberu bol zaradený právom.

08.04.2016 07:00
Spišský hrad Foto:
Spišský hrad
debata (2)

National Geographic Traveller publikoval galériu, do ktorej zaradil aj Spišský hrad na svojom Tweeteri @NatGeoTravel dostupnom na odkaze on.natgeo.com/1qod­zuG.

„Spišský hrad je najnavštevovanejšou pamiatkou v košickom regióne. Ak ste na Spišskom hrade ešte neboli, naplánujte si výlet napríklad na 8. mája, keď sa tu oficiálne otvára letná turistická sezóna," uviedla Jurková.

Dodala, že plánovanie dovolenky v košickom regióne záujemcom určite uľahčí aj nová destinačná mobilná aplikácia Košice región turizmus, dostupná na Google Play alebo v App Store.

Spišský hrad patrí k dominantám turistickej destinácie Košice región. Vypína sa nad obcou Spišské Podhradie a svojou rozľahlosťou patrí do prvej desiatky najväčších hradov na svete. V roku 1993 bol zapísaný do zoznamu Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Ďalšie hrady a zámky v galérii National Geographic Travel

Hrad Lastovičie hniezdo, Ukrajina

Novogotické Lastovičie hniezdo sa vypína 40 metrov nad Čiernym morom v blízkosti Jalty na juhu Ukrajiny. Postavil ho nemecký šľachtic v roku 1912, okázalá prímorská rezidencia teraz ponúka taliansku reštauráciu.

Swallow's Nest, Black Sea #DailyEscape #Ukraine

Fotka uverejnená používateľom Travel Channel (@travelchannel),

Pražský hrad, Česká republika

Komplex Pražského hradu je najväčším svojho druhu na svete, nájdete tam uložené korunovačné klenoty, ale aj sídlo českého prezidenta a turisti ocenia tiež krásny výhľad na Vltavu a celé mesto.

Pražský hrad Foto: SITA
praha, Česko Pražský hrad

Zámok v Burgundsku, Francúzsko

Asi 50 kilometrov široký areál v Burgundsku zahŕňa zámok a kostol uprostred úrodných polí v departmente Côte-d'Or. Vyrábajú sa tu vychýrené vína.

Neuschwanstein, Nemecko

Preslávený zámok s rozprávkovými vežičkami uprostred prírody, s kúzelným výhľadom na jazero Alpsee, dal postaviť bavorský kráľ Ľudovít II. Architektúra a vnútorné vybavenie reprezentuje romantický historizmus a eklekticizmus 19. storočia.

Zámok Neuschwanstein Foto: SHUTTERSTOCK
Zámok Neuschwanstein, Nemecko, hrad, Zámok Neuschwanstein

Makarjevo-Želtovodský kláštor, Rusko

Kláštor pri rieke Volga, blízko Nižného Novgorodu, postavili začiatkom 14. storočia, no potom ho vyplienili Tatári. Preto ho v roku 1624 museli prestavať do podoby, v akej ho poznáme dnes.

Hrad Bodrum, Turecko

V tureckom prístave Bodrum stojí Hradu svätého Petra (Petronium), ktorý postavili križiacki rytieri Johaniti začiatkom 15. storočia. V 16. storočí dobyl mesto osmanský sultán Suleyman. Hrad bol sto rokov významnou pevnosťou, dnes je z neho múzeum.

Zámok Presula, Taliansko

Skvost v južnom Tirolsku vztýčil svoje hradby v roku 1500, no časti originálneho opevnenia si pamätajú ešte 13. storočie. Turisti tu obdivujú zbierku zbraní aj hradnú kaplnku.

Hrad Eilean Donan, Škótsko

Vypína sa na malom ostrove v jazere Duich v malebnej Škótskej vysočine. V 13. storočí slúžil ako obrana proti Vikingom, potom skoro 200 rokov chradol ako ruina, no v roku 1932 sa dočkal úplnej obnovy.

Eilean Donan Foto: SHUTTERSTOCK
Eilean Donan, hrad, Škótsko Eilean Donan

Hrad Manorbier, Wales

Hrad obklopený kríkmi dobre zapadol do krajiny. Postavili ho Normandskí dobyvatelia v 11. storočí, najpv ako drevenú konštrukciu, neskôr ako kamennú stavbu. V súčasnosti je hrad v Pembrokeshire jednou z hlavným turistických atrakcií Walesu.

Edinburgský hrad, Škótsko

Hrad je postavený vo vyhasnutej sopke a pôvodne slúžil ako malá pevnosť. Najstaršou zachovanou stavbou na hrade je kaplnka sv. Margaréty z 12. storočia, z obdobia vlády Davida I. V 17. storočí sa hrad stal vojenskou základňou.

Zdroj: Travel.national­geographic.com

2 debata chyba
Viac na túto tému: #National Geographic Traveller #Spišský hrad