Napoleonove knihy aj spodky – parížske múzeum vystavuje vojvodcove veci

Vo francúzskom národnom vojenskom múzeu v Paríži prvýkrát v histórii vystavujú predmety z domu na ostrove Svätej Heleny, kde žil vo vyhnanstve, až do svojej smrti v roku 1821, francúzsky vojvodca Napoleon Bonaparte.

10.04.2016 13:30
Napoleon Bonaparte, výstava, múzeum, Paríž Foto: ,
Výstava predmetov Napoleona Bonaparteho. Na fotografii posmrtný odliatok jeho tváre.
debata (6)

Návštevníci si tak môžu urobiť predstavu o vlhkom a krysami preplnenom dome, kde niekdajší cisár ako zajatec britskej vlády trávil svoje posledné roky, obklopený knihami a spomienkami.

V Musée de l'Armée je vystavených 240 predmetov – umeleckých diel, nábytku, dokumentov a ďalších Napoleonových vecí. Súčasťou expozície je aj jeho vaňa, poľné lôžko, uniforma a slávny ostrorohý klobúk.

Vystavené sú aj predmety intímnejšieho charakteru, napríklad Napoleonova spodná bielizeň, župan či papuče.

Dom zvaný Longwood House bol zariadený veľmi jednoducho. „Napoleon si však priviezol 50 škatúľ s osobnými predmetmi a niektorými pozoruhodnými kúskami, medzi ktorými bol napríklad slávny sevreský porcelán,“ povedal agentúre AP jeden z kurátorov výstavy Michel Dancoisne-Martineau.

Napoleonova uniforma. Foto: SITA/AP, Francois Mori
Napoleon Bonaparte, výstava, múzeum, Paríž Napoleonova uniforma.

Ľudia podľa neho budú môcť nahliadnuť do „exilu panovníka – na núdzne miesto s niektorými skvelými spomienkami“.

Súčasťou výstavy sú aj krátke filmy o Longwood House, ktorý patrí Francúzsku od roku 1858, keď ho odkúpila.

Napoleon žil na Svätej Helene od roku 1815, keď ho tam deportovali po neúspešnej bitke pri Waterloo. Spoločnosť mu tam robilo asi 20 ľudí. Prvé roky trávil písaním spomienok, hovorí Dancoisne-Martineau. „Od roku 1818 si už ale nerobil ilúzie,“ uviedol kurátor. „Z času na čas sa do niečoho pustil, ale viac než písaniu sa venoval záhradkárčeniu“.

Posteľ, na ktorej Napoleon umrel 5. mája 1821. Foto: SITA/AP, Francois Mori
Napoleon Bonaparte, výstava, múzeum, Paríž Posteľ, na ktorej Napoleon umrel 5. mája 1821.

Napoleon Bonaparte zomrel vo veku necelých 52 rokov. Objavili sa teórie, že bol postupne otrávený, podľa vedcov však zrejme zomrel na rakovinu žalúdka.

Milovníci histórie budú môcť ostrov Svätej Heleny čoskoro navštíviť osobne, v máji tam totiž otvoria prvé letisko a z juhoafrického Johannesburgu začne na ostrov lietať spoločnosť Comair.

Miestne úrady dúfajú, že očakávaný turistický boom pomôže ekonomike a povedie k finančnej sebestačnosti odľahlého ostrova so zhruba 4 500 obyvateľmi. Svätá Helena je britským zámorským územím a cesta loďou na ostrovu z Kapského mesta trvá päť dní.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #múzeum #Paríž #Napoleon