Nitriansky hrad otvorí pivnicu, turistov aj občerství

Nitriansky hrad bude pre návštevníkov väčším lákadlom. Do letnej turistickej sezóny vstupuje s novými chodníčkami, sprístupnenou pivnicou a centrom služieb s občerstvením. Existujúce parkovisko zmenili na predhradie, kde budú môcť výnimočne parkovať napríklad svadobčania či imobilní návštevníci.

08.04.2016 11:00
Nitriansky hrad, Nitra Foto: ,
Vynovený Nitriansky hrad bude turistov lákať na viacero noviniek.
debata

K hradu, ktorý dnes slúži ako biskupské sídlo, bol doteraz prístup najmä zo Župného námestia a neďalekej uličky. Cesta trvá peším asi 15 minút. Teraz sa dá k nemu dostať už aj z druhej strany hradného kopca, po obnovenom niekdajšom hlavnom prístupovom chodníku, ktorý spája záchytné parkovisko pri mestskom parku s hradom.

Podľa diecézneho ekonóma Martina Štofka to nebolo jednoduché. "Najprv sa musela odkopať všetka zemina, rozobrali sa kamene až po skalu, nasledovalo spevnenie železobetónovou konštrukciou a položenie chodníka. Vstup vedie cez úzku bráničku, preto sa materiál musel nosiť po častiach,“ vysvetlil.

Centrum služieb pre turistov ponúkne okrem... Foto: Žaneta Mikulíková, Pravda
Nitriansky hrad, Nitra, Centrum služieb pre turistov ponúkne okrem informácií aj občerstvenie.

Najväčšou novinkou je centrum služieb pre turistov, ktoré národnej kultúrnej pamiatke doteraz chýbalo. Vedú k nemu dva nové chodníčky, jeden z nich je pre imobilných ľudí. Novostavba je zabudovaná do svahu neďaleko vstupu na hrad. Čiastočne ju skryli pod existujúce parkovisko. "Bola to jedna z podmienok pamiatkarov, aby nevytŕčala z pôvodného terénu,“ vysvetlil Štofko.

Strecha budovy, ktorá je na úrovni parkoviska, slúži ako vyhliadková terasa s posedením. Je z nej krásny výhľad na Zobor, ale aj na betónové skelety dvoch rozostavaných budov. Okrem informačného pultu bude v centre kaviareň s toaletami prístupnými aj zvonka. Otvoriť by ho chceli v júni pred letnou sezónou. "Keď v súčasnosti príde na hrad skupina ľudí a je nepriaznivé počasie, nemá kde byť, ak sa nechce počas dažďa schovávať v katedrále. Nemáme žiadny iný priestor, kde by sa mohli ľudia zhromaždiť,“ dodal Štofko.

Časť parkoviska s vyhliadkovou terasou, ktorá... Foto: Žaneta Mikulíková, Pravda
Nitriansky hrad, Nitra, Časť parkoviska s vyhliadkovou terasou, ktorá sa nachádza na streche centra.

Obnovou prešlo aj existujúce parkovisko pred hradom. Nový kamenný povrch mu dodal charakter predhradia. Diecéza má predstavu, že priestor bude slúžiť na parkovanie vo výnimočných prípadoch, ako je svadba, prípadne pre imobilných návštevníkov. Ostatní turisti by sa autom až k hradu dostať nemali, ak nechcú porušiť zákaz vjazdu zo Župného námestia. "Už tri roky sa nevieme s mestom dohodnúť na spôsobe vjazdu do tejto lokality,“ povedal Štofko. Primátor Jozef Dvonč na otázky Pravdy o dopravnom riešení do uzávierky neodpovedal.

Rekonštrukcia parkoviska bola nutná aj preto, že sa zosúvalo. Ohradový múr nevydržal tlak svahu. "V minulosti k nemu boli prilepené budovy, ktoré mu boli oporou,“ vysvetlil Štofko. Svah preto museli najskôr zastabilizovať železobetónovým múrom a za ním postavili repliku historického múru.

Návštevníci sa dostanú aj do pivničných priestorov z polovice 13. storočia pod hradným palácom, ktoré v súčasnosti reštaurujú. Biskupstvu slúžili roky ako skladisko. Ide o dve miestnosti. Jedna väčšia, ktorá bola sčasti vytesaná do skaly, druhá menšia. Prepája ich schodisko, ktoré smerom hore pokračuje do hradného paláca. Návštevníci sa do nich budú môcť pozrieť zrejme už tento mesiac.

Využitie pivnice závisí podľa Štofka od konečného vyjadrenia hygienikov. O hradnej vinárničke preto zatiaľ hovoriť nechcú. "Chceli by sme tu prezentovať vinársku tradíciu regiónu a príležitostne by sa tu mohli konať aj ochutnávky,“ priblížil diecézny ekonóm.

Na prvý pohľad to podľa Štofka možno nie je vidieť, no z hradieb zmizli betónové omietky, cez ktoré nemohli tehlové steny "dýchať“. V rámci projektu reštaurovali múry v Gotickej priekope, ktorá už niekoľko rokov slúži ako letný amfiteáter.

V pivničných priestoroch by sa mala prezentovať... Foto: Žaneta Mikulíková, Pravda
Nitriansky hrad, Nitra, V pivničných priestoroch by sa mala prezentovať vinárska tradícia regiónu.

Na mieste parkoviska a centra pre turistov prebiehal tri roky výskum. Odborníci z Archeologického ústavu SAV v Nitre tu odkryli historický múr, ktorý je podľa archeológa Petra Bednára unikátny vekom, rozsahom zachovaných omietok i pozíciou s opornými piliermi smerom dovnútra. Románsku hradbu datovanú do 11. až 12. storočia nechajú odhalenú verejnosti, aj preto sa menila pôvodná pozícia centra pre turistov.

Archeológovia boli aj v pivnici. "Časť jej interiéru je najstaršou časťou paláca z 12. storočia, ktorý patrí k najstarším zachovaným hradným palácom na Slovensku. Objavili sme tu zamurované okenné otvory. V súčasnosti sa za nimi nachádza asi štvormetrová hradba,“ dodal Bednár. Nitrianske biskupstvo investovalo do projektu obnovy asi 350-tisíc eur, ďalších asi 700-tisíc eur získalo z Nórskych fondov a štátneho rozpočtu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nitriansky samosprávny kraj #Nitriansky hrad