Presťahovala sa Lochnesská príšera do Temže? Internetom sa šíri nejasné video

Na portáli YouTube sa nedávno objavilo polminútové video s názvom Tajomný obor/Objekt v Temži, ktoré za necelé dva týždne videlo takmer 3 milióny ľudí.

09.04.2016 07:00
debata (4)

Široká verejnosť teraz háda, čo mohlo byť tým obrovským tmavým zvieraťom, ktoré na kameru zachytil z lanovky nad Greenwichom užívateľ Penn Plate, keď sa na chvíľu vynorilo nad hladinu rieky. „Niečo obrovské sa pohybovalo pod vodou a potom sa nakrátko vynorilo. Sú v Temži veľryby?? Alebo to bola nejaká divná ponorka?“ pýtal sa Plate v popise.

Jedným z možných, aj keď pre hľadačov senzácií pomerne banálnym vysvetlením môže byť, že objektom je veľryba, ktorá do rieky zablúdila, píše portál Time.com. Túto teóriu podporuje aj fakt, že minulý rok sa objavilo v Temži niekoľko mŕtvych veľrýb. Mohlo by ísť tiež o delfíny alebo tulene, ktoré plávajú vo dvojiciach.

Za posledných desať rokov spozorovali v Temži 49 veľrýb, viac ako 2 000 tuleňov a asi 450 sviňúch alebo delfínov.

K nahrávke sa vyjadrili aj odborníci. Londýnska organizácia, ktorá monitoruje divokú prírodu, sa vyjadrila, že nevie o žiadnych veľkých zvieratách, ktoré by sa momentálne v Temži pohybovali, uvádza Huffingtonpos­t.co.uk.

Objavili sa však aj neštandardné teórie, že na videu je zachytená známa Lochnesská príšera, ktorá sa akousi nevysvetliteľnou cestou presťahovala zo svojho pôvodného pôsobiska v Škótsku do rieky Temža.

Samozrejme, pokojne môže ísť aj o takzvaný hoax, krátky klip ukazuje len nejasnú škvrnu, zaostriť sa Pennovi Plateovi podarilo až keď tmavý objekt zmizol pod hladinou. Majiteľ navyše licencoval video organizácii Newsflare, ktorá predáva nahrávky médiám a časť zisku putuje autorovi.

Či už však ide o tajomnú obludu, zatúlaného vorvaňa alebo podvrh, zdá sa, že video svoj účel splnilo – od jeho zverejnenia sa znateľne zvýšil záujem o plavby po Temži. Turisti dúfajú, že záhadného tvoja uvidia na vlastné oči alebo ešte lepšie, odfotografujú. A firmy ponúkajúce výletné plavby zasa dúfajú, že vlna lochnessománie im bude vynášať dobré zisky čo najdlhšie.

Ešte pred 20 rokmi sa ročne objavovalo až... Foto: SHUTTERSTOCK
loch ness, lochneska Ešte pred 20 rokmi sa ročne objavovalo až dvanásť ľudí, ktorí tvrdili, že tvora videli.

Legenda o hadovitom tvorovi, ktorý vraj straší v kalných vodách škótskeho jazera Loch Ness, vznikla ešte v roku 1933. Niektorí odborníci pripúšťajú, že záhadné zviera by mohol byť posledný plesiosaurus, teda vodný plaz z čias jury.

Svedkovia opisovali, že stretnutia s Lochnesskou sprevádzalo zemetrasenie. Na titulky novín sa Nessie, ako ju domáci dôverne prezývajú, dostala v roku 1934, keď Daily Mail publikoval prvý raz snímku údajnej príšery. (Neskôr sa ukázalo, že snímka bola falošná.)

Zdroj: Time.com; Theguardian.com; Huffingtonpos­t.co.uk; Dailymail.co.uk

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #turizmus #Temža #výletná loď #záhada #lochneska