Trenčianske hradné bralo po rokoch opäť očistia

Trenčín hľadá firmu, ktorá by vyčistila hradné bralo. Dlhé roky zarastalo kríkmi a mladými stromami a ich korene dokážu narušiť vápencovú skalu. Nálety okrem toho znemožňujú výhľad na hrad a zatieňujú osvetlenie tejto národnej kultúrnej pamiatky.

21.04.2016 07:00
Trenčín, mesto, centrum Foto:
Trenčianske hradné bralo očistia od náletov, ktoré dokážu narušiť vápencovú skalu.
debata

Na vyčistenie skalného brala má mesto vo svojom rozpočte vyčlenenú sumu 50 000 eur. Radnica vyhlásila verejné obstarávanie na tieto práce a predpokladá, že v apríli by sa s čistením od náletových drevín mohlo začať.

„Chceme odstrániť všetky tieto nálety, aby skala zostala čistá. Potom bude nasvietenie hradu intenzívnejšie, pretože pod časťou, kde je Studňa lásky a odkiaľ je výhľad na Trenčín, sú náletové dreviny už také obrovské, že zakrývajú aj nasvietenie. Verím, že tam bude aj nejaký postrek, ktorý zabráni ďalšiemu šíreniu náletových drevín, takže hrad by mal byť krajší,“ povedal trenčiansky primátor Richard Rybníček.

Bralo sa podľa primátora čistilo naposledy niekedy v roku 2008 alebo 2009. Určite sa nečistilo od roku 2010, keď sa Rybníček prvýkrát posadil do primátorského kresla. Mesto bolo v mizernej finančnej situácii a šetrilo, kde sa dalo. Teraz má už v kase viac peňazí, tak sa pustilo aj do skrášľovacích prác.

Vyčistením sa zlepší výhľad na hrad a z hradu na mesto, čo poteší turistov, ale aj správcov národnej kultúrnej pamiatky. Otvorí sa tým napríklad výhľad pri výstupe na hrad medzi prvou a druhou bránou, alebo na časť v okolí hladomorne, ktorá je viditeľná zo železničnej stanice a z autobusovej stanice.

„Vítame túto iniciatívu, lebo roky rokúce tieto náletové dreviny na brale neboli čistené, a tým sa svah narúšal a poškodzuje sa vlastne aj národná kultúrna pamiatka. Naši zamestnanci už začali čistiť územia, ktoré patria k Trenčianskemu hradu, a pokračujeme v čistení južného opevnenia,“ vraví Peter Pastier, kastelán Trenčianskeho hra­du.

Dole, tesne pri hradnom brale, stojí hotel Elizabeth. Svojmu účelu slúži už 114 rokov a vlani bol vo Francúzsku vyhlásený za najlepší historický hotel Európy. Zvetrávajúce bralo a padajúce skaly robili hotelu veľké starosti.

Kamene občas zasiahli autá odstavené na hotelovom parkovisku a spôsobovali značné škody. Raz dokonca z vysokého brala spadla priamo na zaparkované auto srnka, ktorú zrejme prilákali kríky rastúce na strmine. Padajúce kamene teraz zachytáva ochranná oceľová sieť, ktorú horolezci pred rokom a pol pripevnili na bralo nad hotelom.

„Dnes môžem povedať, že sieť je stopercentnou ochranou pred padajúcimi kameňmi. A určite by sme odporúčali, aby sa bralo čistilo každoročne alebo aspoň každé dva roky. Ak to necháme päť rokov zarastať, tak bude stále dochádzať k opadávaniu skál z hradného brala, pretože koreňové sústavy rastlín stále rastú, vytláčajú skaly a tie zvetrávajú,“ upozorňuje Ján Svoboda, konateľ spoločnosti Synot Gastro Slovakia, ktorá prevádzkuje hotel Elizabeth.

Samotný hrad je vo vlastníctve samosprávneho kraja, hradné bralo, na ktorom hrad stojí, je však majetkom mesta. Na brale je vytesaná ďalšia vzácna pamiatka, rímsky nápis z roku 179. Vytesali ho vojaci cisára Marca Aurelia, ktorí v týchto miestach zimovali počas vojnovej výpravy.

Nápis vidno len z priestorov hotela Elizabeth. Obraz vysekaný do skaly, ktorý vidno z ulice, je oveľa mladší. Pôvodne tu bol počas prvej svetovej vojny vytesaný reliéf Víťaznej Hungárie, symbolu bývalého Uhorska. Po vzniku Československa bol tento symbol neprijateľný, a tak ho v roku 1921 nahradil reliéf Jana Jiskru z Brandýsa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #Trenčiansky hrad