Košická zoo je pripravená na sezónu s levicou, bielym tigrom či malou ťavou

Nové dospelé zvieratá i mláďatá. S viacerými prírastkami otvorila od apríla hlavnú turistickú sezónu Zoologická záhrada v Košiciach. V roku, keď si pripomína tridsiate výročie svojho vzniku, jej pribudlo vo výbehoch niekoľko nových obyvateľov. Jedným z nich je aj biely tiger Salim, ktorého jej požičala Zoologická záhrada v Bratislave. Už od prvého dňa púta pozornosť návštevníkov.

21.04.2016 14:00
zoo, košice, levica Foto: ,
Lákadlom návštevníkov v zoo je aj táto levica.
debata

„Do zoologickej záhrady sa ideme pozrieť po roku. Vtedy mal náš synček Jakubko iba rok, takže si asi veľa nepamätá. Teraz už bude mať z obdivovania zvierat hádam väčší zážitok. Zvedaví sme na všetky novinky. Určite si obzrieme aj bieleho tigra,“ povedal po príchode do zoo Košičan Martin Hrehor.

Tiger Salim obýva chovné zariadenie pre mačkovité šelmy, ktoré zoologická záhrada modernizuje. Jeho partnerom vo vedľajšom výbehu je druhý z tigrov Lucky, ktorého zoo získala pred deviatimi rokmi. Salim je len jedným z viacerých nových obyvateľov zoo. Zoológ Patrik Pastorek vymenúva ďalších.

„Začali sme s chovom plameniakov čilských, pribudol jeleň wapiti sibírsky, bocian čierny, bocian biely či tulene obyčajné,“ podotýka Pastorek. Práve chov tuleňov obnovila zoo po roku. Ako doplnila hovorkyňa zariadenia Eva Malešová, pribudli dva tulene.

Lákadlom návštevníkov v zoo je aj táto levica.
Jeden z tuleňov, ktorý je novým obyvateľom zoo.
+5Rozrástla sa aj skupina plameniakov.

„Samca Lucasa priviezli zo Švédska a samicu Evi z Nemecka. Zaujímavé je, že obaja sa narodili v ten istý deň – 4. júla 2014,“ podotkla Malešová. K doterajším ružovým plameniakom z Holandska pribudli už spomínané dva páry plameniakov čilských. V Košiciach je teraz po zoo v Prahe druhá najväčšia druhová kolekcia týchto impozantných zvierat v rámci Únie českých a slovenských zoologických záhrad.

Vo viacerých výbehoch pribudli mláďatá. Pastorek hovorí, že najčerstvejším prírastkom sú dvojčatá paovce hrivnatej. V zoo sa tešia aj mláďaťu ťavy dvojhrbej, ktorej matkou je desaťročná April, ktorá už priviedla na svet štyri mláďatá. Ťavy chová košická zoo od roku 1988 a patrí k najúspešnejším chovateľom v strednej Európe.

„Ďalšími novými členmi nášho zariadenia sú viaceré ovce a kozy, vodárka červená, kariama červenozobá – to je vták žijúci v Južnej Amerike, surikaty, muflóny či antilopy milgau,“ zdôraznil ďalej zoológ.

Podľa Malešovej novinkami v ich zariadení sú aj zmeny, ktoré sa týkajú vzhľadu záhrady. Popri rekonštrukcii výbehov pre tigre pripravujú aj novú voliéru pre dravce. Zoo má veľkú kolekciu vtákov, z 230 druhov zvierat je až 90 vtáčích druhov.

Pribudla tiež nová oblasť s biotopom, tzv. Altay, ktorý je prirodzeným prostredím kozorožcov sibírskych. Zoo Košice tiež rozširuje reštauračnú sieť a v areáli pribudol od apríla aj Dinopark.

Roztomilými obyvateľmi zoo sú aj tučniaky. Foto: Štefan Rimaj, Pravda
zoo, košice, tučniaky Roztomilými obyvateľmi zoo sú aj tučniaky.

Rozšírená ponuka služieb je dôvodom, prečo po dlhšom čase zvyšujú tento rok cenu vstupného. Lístok pre dospelých stúpol z 3 na 3,50 eura, za deti do šiestich rokov zaplatia rodičia namiesto 70 centov jedno euro a vstupné pre žiakov, študentov a dôchodcov stúplo z 1,50 na dve eurá. Toto vstupné je platné pre hlavnú sezónu.

Košickú zoo navštívilo za posledné tri sezóny vždy viac ako 200-tisíc návštevníkov za rok. Popri bežnej ponuke prezretia si výbehov so zvieratami ponúkajú pre návštevníkov aj zážitkové programy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ZOO Košice