Exkurzie do petrohradských 'komunálok': Ako sa žije v zdieľaných bytoch?

Je to prežitok zo sovietskych čias, príklad vynútenej kolektivizácie: "komunálka" – byt, v ktorom Rusi zdieľali so svojimi susedmi jednu kuchyňu a sociálne zariadenie. A takéto spoločné byty existujú v Petrohrade ešte aj dnes, napísala agentúra AFP v reportáži z druhého najväčšieho ruského mesta.

08.05.2016 07:00
Petrohrad, katedrála, západ slnka Foto: ,
Západ slnka nad katedrálou v Petrohrade.
debata (14)

Viac ako štvrť storočia po páde komunizmu sa tento spôsob života stáva témou konferencií aj návštev so sprievodcom. „Komunálky“ dokonca majú festival, ktorý usporiadali umelci v Petrohrade – za sovietskych čias Leningrade.

V Rusku sa bývanie tohto typu objavilo po boľševickej revolúcii v roku 1917, keď sa robotníci a roľníci usadili v meštianskych bytoch, ktorých majitelia boli väčšinou odsunutí do jedinej miestnosti vo svojom vlastnom príbytku.

„Tieto byty sú súčasťou dejín našej krajiny a nášho mesta. Hoci ich je v Petrohrade ešte veľa, pomaly miznú. Preto sme sa rozhodli zorganizovať festival,“ hovorí Svetlana Vorobjovová zo skupiny umelcov, z ktorej vzišiel nápad priblížiť všedný život v komunálnych bytoch a umožniť zoznámiť sa s ich obyvateľmi.

Jedným z nich je sedemdesiatpäťročný Eduard Jemeljanov, ktorý zdieľa už 15 rokov trojizbový byt v samom centre niekdajšej metropoly cárskeho Ruska. Eduard vychádza zo svojej izby a víta návštevníkov v trenírkach a tielku, ktoré si obliekol „ako vždy“, ako hovorí s úsmevom.

„Mám rád komunálne byty a nechcel by som žiť inde. Nikdy tu nie je človek sám, vždy tu niekto je a to je dobre,“ vysvetľuje penzista, ktorý privolil s účasťou na festivale na žiadosť jednej zo svojich susediek, Vorobjovovej.

Anna Fjodorovová žije v izbe s úchvatným výhľadom na hlavnú tepnu Petrohradu, s krbom v rohu miestnosti a so stropom vysokým 3,6 metra. Ale tiež musí zdieľať kuchyňu a kúpeľňu s desiatkou susedov, ktorí obývajú osemizbový byt.

Na konci dlhej a temnej chodby sa nachádza malá kúpeľňa a veľká kuchyňa, kde sa večne krížia cesty susedov. Inštalované sú tu štyri plynové sporáky, osem stolíkov a osem chladničiek, aby si každý z nájomníkov mohol uvariť, keď na neho príde rad.

„Komunálny byt má dve tváre: príjemné veci sú hneď vedľa nepríjemných,“ smeje sa mladá brunetka, ktorá do Petrohradu prišla z Volgogradu pred štyrmi rokmi. Ako umelkyňa je nadšená z bývania v historickom centre mesta a obdivuje architektúru budovy z roku 1905, ale pripúšťa, že spolužitie býva „zložitejšie“.

„Spočiatku bolo pre mňa, ako človeka s vášnivým južanským temperamentom, ťažké si zvyknúť na spolužitie v komunálke,“ priznáva Anna. Kvôli nedostatku súkromia bývajú vzťahy so susedmi občas „delikátne“.

Dokonalý príklad vzápätí poskytuje spolubývajúca, štyridsiatnička Nadežda v ružovom tričku, keď sa rozkričí na Annu. „Hej, pozri, práve som poutierala podlahu a tvoji návštevníci ju už pošliapali,“ vrieska na adresu návštevy usporiadanej v rámci festivalu.

„Varovala som susedov, že sa zúčastňujem na festivale, ale niektorí tým nie sú nadšení,“ chichoce sa Anna.

V 80. rokoch predstavovali „komunálky“ skoro dve pätiny bytov v centre Leningradu. Ale po páde komunizmu v roku 1991 si mnoho meštianskych bytov, väčšinou už veľmi schátraných, kúpili zámožní Rusi a veľa niekdajších nájomníkov presťahovali do vlastných malých bytov na sídliskách.

V päťmiliónovom Petrohrade v roku 2008 spustili program presťahovania obyvateľov „komunálok“, ktorí občas žili aj v rámci až desiatich izieb, v snahe skoncovať s týmto sovietskym dedičstvom. Podľa úradov sa počas siedmich rokov počet týchto bytov znížil zo 116 000 na 83 000. V Moskve, ktorá má 12 miliónov obyvateľov, sa „komunálky“ už prakticky nevyskytujú.

Sestry Kira a Svetlana vo veku 45 a 48 rokov sa rozhodli navštíviť petrohradský festival „komunálok“ z nostalgie.

„Vyrastali sme v podobnom byte, s 18 susedmi zo šiestich izieb,“ spomína Svetlana. „V skutočnosti na tom nebolo nič romantického. Za nič na svete by som sa tam nechcela vrátiť,“ priznáva Kira.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #byty #Rusko #Petrohrad