Ukážu vzácne nálezy v Spišskom Jeruzaleme

Pracovníci Múzea Spiša v Spišskej Novej Vsi návštevníkom štvrtého ročníka festivalu Spišský Jeruzalem, ktorý potrvá do nedele, prezentujú unikátne prírodné pamiatky UNESCO prostredníctvom terénnych exkurzií.

21.05.2016 10:00
nosorožec ostrorohý Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ako informovala Eva Čarnogurská z Múzea Spiša, oboznámia verejnosť so vzácnymi nálezmi v travertíne z tejto oblasti, nazvanej Spišský Jeruzalem. Našli sa tu napríklad paleontologické pozostatky nosorožca, mamuta, či korytnačiek.

Vysvetlia vznik travertínových kôp v okolí Spišského Podhradia, i prameň Sivá brada na trase exkurzie je živým dôkazom tvorby travertínu v súčasnosti. Odborní pracovníci Múzea Spiša návštevníkom povedia všetko o živej a neživej prírode, ktorá sa v tejto vzácnej lokalite nachádza.

Kaplnka svätého Kríža na Sivej brade pochádza pravdepodobne z roku 1675. Traduje sa, že v nej kedysi vyvieral liečivý prameň. Pôvodný prameň v kaplnke vyschol a dnes už existuje iba posledný vyvierajúci prameň pod kaplnkou. Lokalita v okolí prameňa Sivá brada bola podľa historika Pavla Dvořáka posväteným miestom.

„Stáročia sa tu konali procesie a omše pod holým nebom. Výskum z roku 2002 ukázal, že kaplnky v okolí prameňa Sivej brady sú kalváriou, ktorá je zrejme najstaršia na Slovensku – je to kópia Jeruzalema, Ježišovho života, veľkolepá divadelná scéna,“ popisuje výskum historik Dvořák v dokumentárnom filme Spišský Jeruzalem.

O výstavbu sa zaslúžili jezuiti, ktorí svoj zámer vybudovať kópiu jeruzalemskej kalvárie „Calvario Jerusalem“ realizovali pravdepodobne v rokoch 1666 – 1675. Podobná symbolická krajina sa nikde inde na Slovensku nenachádza.

Štvrtý ročník kultúrno-duchovného festivalu Spišský Jeruzalem prináša počas troch dní bohatý kultúrny a duchovný program. Vystúpia sólisti opery Štátneho divadla v Košiciach, gospelový spevokol, chýbať nebudú viaceré sväté omše, tvorivé dielne pre deti.

Na exkurziách v teréne sa návštevníci zoznámia s unikátnymi pamiatkami UNESCO. Organizátorom podujatia je Spišské osvetové stredisko v spolupráci v Košickým samosprávnym krajom, Spišskou Kapitulou a mestom Spišské Podhradie.

debata chyba
Viac na túto tému: #UNESCO #spiš