V sedmobrežnom kruhu... bulharského Plovdivu

Už starovekí Gréci ho považovali za jedno z najkrajších v niekdajšej Trácii. Dnes druhé najväčšie bulharské mesto vzniklo pôvodne ako trácka osada pod menom Eumolpias. Keď ho tristo rokov pred Kristom dobyl macedónsky panovník Filip II., premenoval Eumolpias príznačne po sebe – na Philippolis.

05.06.2016 07:00
Plovdiv, Bulharsko, cestovateľka, mapa,... Foto:
Plovdiv
debata

Ani tento názov mu však neostal – v časoch rímskej nadvlády sa kompetentní rozhodli pre popisné meno – Mesto troch pahorkov, teda Trimontium.

Rímske obdobie zanechalo na mieste mnoho pamiatok, z nich vyniká najmä starobylý amfiteáter. Postupom času sa z Trimontia stalo dôležité balkánske centrum kultúry aj obchodu a pomáhalo aj pri obrane Konštantínopolu.

Po niekoľkých ničivých nájazdoch barbarov a Hunov sa na mieste konečne zabývali Slovania, no ešte si museli vytrpieť päťsto rokov osmanskej nadvlády.

Magnetom na turistov je najmä rímsky... Foto: SHUTTERSTOCK
amfiteáter, Plovdiv, Bulharsko, rímsky amfiteáter, Marcus Aurelius Magnetom na turistov je najmä rímsky amfiteáter, ktorý dal vybudovať cisár Marcus Aurelius.

Dláždenými kamennými uličkami, štýlovými kaviarničkami, pestrým nočným životom sa Plovdiv podobá metropole Sofia. Na rozdiel od nej je však útulnejší a centrum s množstvom múzeí a galérií sa dá prejsť pešo. Centrum sa delí na Starý a Nový Plovdiv.

Nový je krásne obnovený do pôvodnej podoby z 19. storočia, domy svedčia o slávnej minulosti bohatého mesta. Pokojnú atmosféru krivolakých ulíc zachytávajú na plátno miestni umelci.

Moderná časť s obchodmi sa tiahne na južnom brehu rieky Marica, severozápadná štvrť Kapana je známa vysokou koncentráciou príjemných barov a reštaurácií.

Miestni sa radi stretávajú na veľkom námestí Centralen, odkiaľ je len na skok do hustého parku cára Simeona, kde zeleň poskytuje tieň v horúcich letných dňoch.

Začína sa tu aj veľký bulvár Kňaz Alexandri smerujúci k starému mestu, na ktorom vládne vodne, v noci čulý ruch. Najlepšie je, že peších nerušia žiadne autá, doprava je z centra mesta odklonená.

Starý Plovdiv sa začína na konci bulváru námestím Džumaja. Magnetom na turistov je najmä rímsky amfiteáter, ktorý dal vybudovať cisár Marcus Aurelius. Je najväčší na Balkáne a dodnes počas predstavení pojme tri tisícky divákov. Staré mesto je plné historických domov s typickým prvkom – rozšíreným prvým poschodím.

Napriek historickému pomenovaniu Trimontium sa Plovdiv v skutočnosti rozkladal – rovnako ako slávny Rím – na siedmich vŕškoch. Jeden však zrovnali so zemou súdruhovia komunisti. Zo šiestich zvyšných stoja štyri za tú námahu vyštverať sa hore.

Na Nebet Tepe sa týčia ruiny tráckeho opevnenia, dominantou Sahat Tepe, teda Hodinového vrchu, je hodinová veža, Bunardjika vzdáva svojím menom hold osloboditeľom a svoj vlastný vŕšok dostali aj mladí – Djendem.

Z Plovdivu sa dá pohodlne dostať do Sofie aj k moru do Burgasu a Varny či dokonca do Istanbulu. Mesto je častým východiskovým bodom aj pre turistov, ktorí mieria do pohoria Rodopy, kde okrem prírody stojí za návštevu aj Bačkovský kláštor.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bulharsko