New York za 1 deň? Výzva prijatá!

Čo všetko sa dá v New Yorku stihnúť za jeden deň? A je vôbec možné prísť do takého veľkého mesta len na pár hodín? Áno je!

13.06.2016 07:00
debata
Výhľad z Empire State Building na panorámu a... Foto: Aleš Tvrdý
New York, USA, Manhattan, Chrystler building Výhľad z Empire State Building na panorámu a nezameniteľnú Chrysler Building vľavo.

Na ceste z Južnej Ameriky do Európy nám pri prestupe ostal jeden deň k dobru práve vo „Veľkom jablku“.

Je jasné, že prebádať každý kút tejto americkej ikony sa nepodarí ani tým, čo tu žijú dlhodobo. Avšak ako stráviť krátky čas čo najefektívnejšie a obzrieť si aspoň to najdôležitejšie?

Stres: off, relax: on

Veľakrát som toto mesto videl vo filmoch, no bolo mi jasné, že nie všetko je realita. Rozhodol som sa aspoň zbežne preskúmať, čo z toho, čo ponúka strieborné plátno, je skutočné, a čo fikcia.

V takmer každom filme alebo seriáli, ktorý sa odohráva v New Yorku, sa objaví Central Park. Ani sa nečudujem. Práve toto zelené srdce Manhattanu je oázou pokoja. Dokonalý kontrast mestského života, kde si ruku podáva biznis so stresom, a oddychu zdôrazňujú hneď prvé rady výškových budov. Akoby na výstrahu stoja v pozore rovno za stromami a prizerajú sa životu v parku.

New York
Manhattan
+13Central Park

Krásne upravené trávniky, kvety, stromy a vodné nádrže sú priam stvorené na relax nie len pre turistov, ale aj pre mnohých „ňújorčanov“. Môžu len tak oddychovať alebo si na ihriskách zahrať populárne americké športy ako basketbal alebo bejzbal.

Jedna z prvých budov, ktorú som v meste chcel navštíviť, bol známy hotel z ešte známejšieho filmu Sám doma. Nedalo mi nepozrieť sa dnu, ako vyzerá naživo táto legenda televíznych obrazoviek.

Úspech alebo pád

Ako vyzerá niekoľkomiliónová metropola z vtáčej perspektívy, sa dá zistiť napríklad z Empire State Building. Za „mierny“ poplatok som sa vyviezol až na jej vrchol a nerušene sledoval dokonalú sieť chirurgicky presne navrhnutých kolmých ulíc, ktoré do seba zapadajú, ako časti stavebnice.

Zhora vyzerá svet celkom inak. Ruch premávky je hlboko podo mnou a výhľad na manhattanské mrakodrapy sa úplne zmení za pár minút – už nie ja im ležím pri nohách, ale oni mne.

Grand Central Terminal – je železničná stanica... Foto: Aleš Tvrdý
Grand Central Terminal, New York, USA, Manhattan, Grand Central Terminal – je železničná stanica na Manhattane v New Yorku. Je to najväčšia stanica sveta s celkovým počtom 44 nástupíšť, ktoré sú rozdelené do dvoch poschodí a obidve sú pod zemou.

Pri pohľade na horizont mi napadne, ako to asi vyzeralo, keď sa tam v diaľke črtali niekdajšie Dvojičky. Práve na ich mieste sa dnes nachádza veľký pamätník venovaný tým, čo boli v nesprávny čas na nesprávnom mieste.

Z myšlienok a konšpiračných teórií ma však rýchlo vytrhol rachot blízkej stavby, kde sa závratným tempom do nebies dvíhala konštrukcia nového mrakodrapu, ktorý je už teraz otvorený.

Odtiaľto je to len na skok na miesto, kde sa zrodil nejeden obrovský úspech, no žiaľ aj pád. Príbehy Wall Street si dodnes medzi sebou šepkajú vysoké biznis budovy a kto sa započúva, budú mu na výstrahu alebo motiváciu.

It's My Life

Manhattan má aj svoju chrbticu. Teda aspoň pomyselnú. Ňou je podľa mnohých dlhočizná ulica Broadway. Tu sa hrali najznámejšie muzikály a predstavenia, ktoré zožali úspech po celom svete.

Celkom iný duch vládne na slávnej 5th Avenue. Nablýskané butiky a predajne najzvučnejších svetových módnych značiek, ktoré si bežný smrteľník prezrie len cez sklo výkladov. Takže rýchlo preč, naprieč niekoľkými ulicami, smerom k centru diania – Times Square.

Times Square Foto: Aleš Tvrdý
New York, USA, Manhattan, Times Square Times Square

Obísť toto miesto počas návštevy New Yorku by pre mňa znamenalo asi toľko, ako pre kresťana vynechať niektorú zo sviatostí. Vylúčené! Práve sem chodia oslavovať svoje víťazstvá a triumfy tí, ktorí niečo naozaj znamenajú. Je úplne jedno či sú to športovci, hudobníci alebo niekto iný, kto dosiahol úspech a uznanie v tom najväčšom meradle.

Kapela Bon Jovi práve tu na live koncerte zahrala svoj hit „It's My Life“, ktorý sa ešte aj dnes akoby stále ozýval medzi sklenenými budovami ovešanými reklamnými billboardmi, ako vojnoví veteráni medailami a hodnosťami.

Skutočnosť verzus fikcia

Rozlúčku s mestom a dokonalú bodku za intenzívnym dňom v New Yorku som si nechal na prístav, odkiaľ vidieť most do Brooklynu. Slávny most so známou podobizňou je jedným zo synoným celého New Yorku.

Čo teda bolo v New Yorku rovnaké ako vo filmoch? Mnoho slávnych budov stojí presne na tom mieste, ako som čakal. Neodmysliteľné žlté taxíky aj policajné a požiarnické autá skutočne vyzerajú presne ako na plátne. Central park však na mňa pôsobil väčší. Tiež nie všetci sú tu megatuční.

Brooklynský most Foto: Aleš Tvrdý
New York, USA, Manhattan, Brooklyn Bridge, Brooklynský most Brooklynský most

Porcie v McDonald's sú väčšie a ľudia sú tu priateľskí. Okrem angličtiny tu počuť aj vidieť veľa španielčiny. Socha slobody je ale menšia ako som predpokladal a Brooklynský most nie je až taký preplnený.

Zato na Times Square je hotová tlačenica a v uliciach sa dá často stretnúť nejaká známa tvár.

Takto som vnímal NYC počas mojej návštevy ja. Je však veľmi pravdepodobné, že niekto iný ho v inú dobu bude vidieť celkom inak. Lebo Veľké jablko má veľa tvárí…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Broadway #USA #Brooklyn #New York #mrakodrapy #Manhattan #Times Square