Nový Disneyland v Šanghaji má najväčší hrad. Bude najnavštevovanejší na svete

V Šanghaji otvorili prvý zábavný park Disneyland na území pevninskej Číny. Pred začatím prevádzky sa síce objavili kritiky, že atrakcia predstavuje "americkú kultúrnu inváziu", zábavný park má však podporu komunistickej vlády v Pekingu.

18.06.2016 07:00
Disneyland, Šanghaj Foto: ,
Mickey Mouse v šanghajskom Disneylande.
debata

Na otváracom ceremoniáli sa zúčastnilo viac ako 1000 predstaviteľov vládnucej komunistickej strany, napísal spravodajský server BBC News.

Generálny riaditeľ spoločnosti The Walt Disney Company Bob Iger nezabudol zdôrazniť, že šanghajský Disneyland má množstvo čínskych rysov.

Okrem tradičného disneyovského zámku, ktorý je v Šanghaji vôbec najväčší na svete, a všadeprítomných postavičiek myšiaka Mickeyho a káčera Donalda, nájdu návštevníci v komplexe aj čajovňu v štýle domov z východnej Číny, stretnú postavičky inšpirované čínskym zverokruhom a v stánkoch si pochutia na typickom čínskom jedle.

Minnie mouse máva počas otvorenia Disneylandu v...
Postavičny z disneyoviek na otvorení zábavného...
+3Okrem tradičného disneyovského zámku,...

Analytici podľa agentúry AP predpokladajú, že šanghajský Disneyland sa stane najnavštevovanejším zábavným parkom na svete a bude priťahovať najmenej 15 miliónov, ale možno až 50 miliónov ľudí ročne.

Šanghaj predstavuje obrovský trh, ktorý má potenciál až 300 miliónov obyvateľov, ktorí žijú v dosahu troch hodín cesty vlakom či autom. Ide tiež o jeden z najbohatších regiónov Číny.

Šanghajský Disneyland s najväčším hradom. Foto: SITA/AP, Ng Han Guan
Disneyland, Šanghaj Šanghajský Disneyland s najväčším hradom.

Pre mnohých Číňanov však vyššie vstupné presahuje ich finančné možnosti. Najvyššia cena vstupeniek pre dospelých dosahuje 76 dolárov (asi 67 eur), lacnejšie vstupné pre dospelých je 56 dolárov (50 eur). Priemerný čistý mesačný príjem v krajine je pritom iba 278 dolárov (necelých 250 eur).

V prvý deň prevádzky bol však záujem o zábavný park obrovský a pred niektorými atrakciami sa napriek dažďu tvorili aj niekoľkohodinové rady. Podľa prieskumu ústavu SCC plánuje Disneyland navštíviť 40 percent opýtaných z oblasti Šanghaja.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Šanghaj #Disneyland