Uličky pitoreskných stredoeurópskych mestečiek vám rozpovedia tisíce príbehov

Starobylé dláždené uličky by vedeli rozprávať o Drakulovi, vojnách, ale po stáročia strážia aj tajomstvá plachých milencov, ktorí sa nocou ponáhľali zo schôdzok. Prejdite sa očarujúcimi stredoeurópskymi mestečkami, ktoré rozprávajú tisíce príbehov.

21.06.2016 07:00
debata

Kitzbühel, Rakúsko

Kitzbühel je malé stredoveké mesto s 8 000 obyvateľmi a s idylickou polohou v náručí Álp, medzi horami Hahnenkamm a Kitzbühler Horn. Na 58 kilometroch štvorcových sa v ňom snúbia všetky výhody malého mesta.

Je jedným z rakúskych najznámejších stredísk zimných športov a ťaží z výbornej dostupnosti z Insbruku aj Mníchova. Organizujú sa tu tiež zimné preteky, zjazd po Hahnenkamm sa považuje za jeden z najnáročnejších v rámci Svetového pohára. Každé leto Kitzbühel tiež hostí tenisový turnaj ATP na antuke Austrian Open.

Mestečko pôsobí tyrolským dojmom a je neuveriteľne fotogenické. Konské povozy prechádzajú úzkymi uličkami okolo farebných domov, na ktorých stenách často vidieť namaľované náboženské výjavy, čo svedčí o silnej religiozite obyvateľov.

Melnik, Bulharsko

Najmenšie mestečko v krajine, ale vôbec nie nezaujímavé. Žije tu len 200 duší, ale v počas letných mesiacov praská vo švíkoch. Turisti sem cestujú hneď pre niekoľko atrakcií. Známy vínny kmeň, takzvaný Melnik, je vraj najstarší v Európe.

Zaujímavosťou sú tiež Melnícke pyramídy – pozoruhodné skalné útvary typické oranžovou farbou a špicatým tvarom. Návštevníci obľubujú tiež turistiku v blízkom okolí a počas výletu si prezrú Rozenský kláštor.

Melnik ponúka uspokojenie aj gastronomických túžob náročných, bulharské špeciality s čašou miestneho vína vytvoria vynikajúcu bodku.

Český Krumlov, Česko

Ideálne prostredie pre romantický víkend. Malý, malebný a očarujúci Český Krumlov, obklopený zvlnenou krajinou južných Čiech a majestátnou riekou Vltava, dýcha starobylou atmosférou a spoza rohu sa už-už vynorí rytier v lesklom brnení či spanilá deva s košíkom jabĺk…

Mestská pamiatková rezervácia sa od roku 1992 nachádza na zozname Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Dominantou je impozantný zámok, ktorý sa týči nad domami a krivolakými uličkami a po Pražskom hrade je najrozsiahlejším zámockým areálom v Česku. Zámok a zámockú záhradu spája niekoľkoposchodový most Na plášti.

Prizren, Kosovo

Vidiecky charakter si môže mesto zachovať, aj keď v ňom žije 170-tisíc obyvateľov a po metropole je druhým najväčším v krajine. Prechádzka ulicami starého mesta, ktoré nesú jasné stopy osmanskej architektúry, prenesie návštevníkov do 14. storočia. Spomedzi domov trčia kostolné veže aj kopuly mešít. Západ slnka je najkrajší z hradieb mestskej pevnosti.

Život tu plynie južansky pomaly pomedzi stoly kaviarničiek s rozvoniavajúcim presom, cappuccinom alebo macchiato. A že tu podávajú skutočne lahodnú kávu svedčia aj samotní Taliani. Každoročne v auguste ožije mesto medzinárodným festivalom dokumentárnych a krátkych filmov nazvaným DokuFest.

Yesterday I enjoyed this view over the city of Prizren in Kosovo

Fotka uverejnená používateľom Alexander Waltner (@swedishnomad),

Jajce, Bosna a Hercegovina

Mesto sa skrýva mimo vychodených trás, ale podľa mnohých ponúka viac, ako sa môže zdať na prvý pohľad. V minulosti bolo Jajce sídlom stredovekých kráľov, preto sa dodnes chváli hrubými obrannými múrmi a hradnou zrúcaninou, ktorá nemo svedčí o vtedajšej silnom a dôležitom postavení.

Pod mestom sa podnes zachovali temné a tajomné katakomby, ktoré lákajú dobrodruhov, aby ich preskúmali. Staré dláždené ulice vás zavedú k moderným častiam s budovami, na ktorých sa črtajú vojnové jazvy.

Od chmúrnych myšlienok si však hlavu vyčistíte pri veselej rieke Pliva, ktorá sa na jednom úseku rúti dole 21-metrovým hlučným vodopádom, ktorý je hlavným poznávacím znamením mesta.

#qatar #dubai #doha #emirates #uaeinstagram #uae #kuwaiti #kuwait #bahrain #omani #istanbul

Fotka uverejnená používateľom Enes (@travel_bosniaandherzegovina),

Sighişoara, Rumunsko

Rodisko kniežaťa Vlada III., známeho ako Drakula, je dnes známejšie malebnými vyhliadkami, útulnými kaviarňami a pestrofarebnými domami. Historické centrum mesta sa dvíha na pahorku a je z neho krásny výhľad na zvyšok Sighişoary s unikátnym farebným kostolom v srdci aj širšie okolie.

Dláždené uličky, ktoré sú podľa niektorých turistov najkrajšie v Európe, vás znenazdajky dovedú na pitoreskné námestíčko. Medzi najkrajšie pamiatky patrí Hodinová veža vysoká 64 metrov.

Dominuje jej orloj s defilujúcimi alegorickými postavami, ktoré predstavujú rôzne hriechy a neresti. V roku 1999 sa historické centrum dostalo do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Bled, Slovinsko

Očarujúce mestečko leží na brehu rovnomenného jazera, uprostred ktorého sa vyníma malý ostrovček. Jeho čaro dokonale dotvára malý kostolík, ktorý je častým svedkom sobášov, práve vďaka romantickému prostrediu a polohe uprostred vôd.

Kto nedostal pozvanie na svadbu, môže sa loďkou vybrať na výlet okolo ostrova, a tak zažiť romantiku a vychutnať si dokonalý výhľad na pahorky obkolesujúce jazero. Za jasného dňa z Bledu dokonca dovidieť na zasnežené vrcholky Julských Álp v pozadí.

Ďalším lákadlom je stredoveký hrad, ktorý sa vypína na kopci nad jazerom. Pešia cesta k nemu je dlhá, ale návšteva stojí za to.

Bled Foto: Aleš Tvrdý
jazero Bled, Slovinsko Bled

Mostar, Bosna a Hercegovina

So svojimi vyše stotisíc obyvateľmi je piatym najväčším mestom krajiny, leží v moslimsko-chorvátskej časti. Cez rieku Neretva, ktorá Mostarom preteká, sa klenie niekoľko kamenných mostov.

Najznámejším z nich je Stari most zo 16. storočia. Spojil dva brehy mesta, no v roku 1993 ho ako symbol vzájomného spolužitia bojujúcich strán úmyselne zničila explóziami chorvátska armáda.

Vďaka veľkej iniciatíve miestnych a za pomoci tureckých inžinierov ho po vojne znova vystavali do pôvodnej podoby a otvorili v roku 2004. O rok neskôr ho UNESCO zaradilo na svoj zoznam svetového dedičstva.

Moslimovia sa chodia modliť do Karađozbegovej mešity zo 16. storočia, ktorá je jednou z najrozsiahlejších stavieb tohto druhu v Bosne a Hercegovine. Počas vojny ju, podobne ako Stari most, značne poškodili, ale začiatkom 21. storočia ju znova zrekonštruovali.

Pohľadnica z predvojnových čias - Starý most v... Foto: SHUTTERSTOCK
Mostar, Bosna a Hercegovina, most, Neretva rieka Pohľadnica z predvojnových čias - Starý most v plnej kráse.

Zdroj: Mywanderlust.pl; Telegraph.co.uk; Adventureflair­.com; Wikipedia.org; Lonelyplanet.com; Zivotnacestach­.cz; Whc.unesco.org; Bled.si; Tripadvisor.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mestá #Stredna Európa #ulice