Milujete roadtripy? Objavte Amalfitánske pobrežie či Jadranskú magistrálu

Milujete roadtripy? Aj keď synonymom nekonečnej dobrodružnej cesty autom je slávna americká magistrála Route 66, za nezabudnuteľnými zážitkami v skutočnosti nemusíte cestovať na iný kontinent. Európa ponúka viaceré zaujímavé trasy, ktoré okrem pocitu nekonečnej nespútanosti ponúkajú aj množstvo zaujímavých zastávok.

27.06.2016 07:00
debata

Costiera amalfitana, Taliansko

Hovorovo aj Amalfitánske pobrežie je dlhé pobrežie v talianskej Kampánii, od roku 1997 zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO. Krásny kraj je známy svojimi vysokými kopcami, ktoré beh mora lemujú po celej dĺžke a zvažujú sa až k vode. Z hôr je úchvatný panoramatický výhľad na všetky strany. Na svahoch sa nachádza množstvo mestečiek s nádhernou zachovalou architektúrou.

From here you can see the Dolphin island Li Galli. Hope you're week is going well!! Off for a few birthday drinks this evening! Ciao!! @mygreatescapes

Fotka uverejnená používateľom Amalfi Coast, Salerno, Italy. (@amalficoast_),

Vydajte sa na 50 kilometrov dlhú trasu z Vietri sul Mare do Positana. Celá cesta vedie pozdĺž mora, čo zabezpečí kontinuálne nádherný výhľad – minimálne pre spolujazdca. Naplánujte si však aj časté prestávky, oplatí sa vychutnať si vyhliadky s pravou talianskou zmrzlinou či pressom v ruke.

Prejsť pobrežím Amalfi a neochutnať tamojší vychýrený likér limoncello by bola nekonečná škoda. Oblasť je rajom citrónov, známych ako sfusato amalfitano, a tak niet divu, že z ich vyrábajú najrôznejšie produkty. Ovocie sa pestuje v terasovitých záhradách pozdĺž celého pobrežia od februára do októbra.

Ďalšou zaujímavosťou kraja je tamojší ručne vyrábaný hrubý papier, ktorý sa nazýva bambagina a ručne zdobená keramika z Vietri. Na Amalfitánskom pobreží si môžete pochutiť tiež na špeciálnom druhu ančovičky (taliansky alici) z Cetary.

Svoju cestu pobrežím zakončite veľkolepým prechodom popod Vezuv smerom k neďalekému Neapolu. V historickom prístavnom meste sa prejdite ulicou Spaccanapoli v centre, ktorá je akousi spojnicou vtedajších kútov sídla. Pozdĺž nájdete viacero kostolov, napríklad barokový San Francesco delle Monache alebo gotický San Domenico Maggiore.

Zavítajte aj do kráľovského paláca s krásnymi apartmánmi, kaplnkou a parkom navôkol. Neapolské národné archeologické múzeum uchováva množstvo artefaktov napríklad z Pompejí, ale aj rôznych sôch a ďalších predmetov zo starovekého Grécka a Ríma.

Jadranská magistrála, Chorvátsko/Čierna Hora

Tisíc kilometrov z chorvátskej Rijeky až po čiernohorský Ulcinj. Naľavo strmé vysočizné hory, vpravo šíre tyrkysové more. Nečudo, že si tvorcovia filmov o apačskom náčelníkovi Winnetouovi vybrali na natáčanie práve túto scenériu. Malé zachádzky do Zadaru, Splitu a Dubrovníka cestu po Jadranskej diaľnici ešte viac ozvláštnia.

Starý Zadar sa vypína na polostrove obopnutom pevnými hradbami, ktoré vydržali aj turecké obliehanie, keď sa obyvatelia oddelili od pevniny prekopaním šije.

V meste sú podnes pozostatky z rímskych čias ako opevnenia, rímske fórum, ale aj Chrám sv. Donáta z 9. storočia s vežou a zvonicou vedľa či niekoľko stredovekých kostolov a kláštorov.

Zadarskou atrakciou je Morský organ, ktorý nájdete na brehu mora v západnej časti mesta. Sú to vlastne biele schody s ukrytými rúrkami, ktoré pri vánku a pohybe mora vyludzujú melódiu.

Vedľa organu sa nachádza umelecké dielo architekta Nikolu Bašiča Pozdrav slnku. Tento obrovský kruh s priemerom 22 metrov, zasadený do zeme, stavil na hru so svetlom. Turisti aj domáci sú uchvátení slnečným divadlom.

Split založil v 3. storočí rímsky cisár Dioklecián, ktorý si tu postavil aj palác. Dnes je spolu s neskoršou zástavbou v centre a sú starými klenbami a chodbami pod mestom hlavným turistickým ťahákom, zaradeným v roku 1979 na zoznam Svetového dedičstva UNESCO.

Tretia veľká zastávka na ceste pobrežím – Dubrovník – má prezývku Jeho kronika prezrádza búrlivú históriu: vzniklo v 7. storočí, bolo pod nadvládou Benátok, Uhorska, Osmanskej ríše aj Rakúska, v 17. storočí ho takmer úplne zničilo zemetrasenie. Dubrovník má veľké historické centrum obkolesené hradbami, ktoré UNESCO zaradilo medzi lokality Svetového dedičstva.

Levanduľová cesta, Francúzsko

Juhofrancúzske Provensálsko obsypané fialovými poľami levandúľ je čarovná krajina a ktoroukoľvek trasou medzi vnútrozemským Crestom a takmer prímorským Grasse sa od júna do augusta vyberiete, čakajú vás kilometre krásy. Okrem voňavých zakvitnutých lánov vás na ceste križujúcej pitoreskné dedinky budú sprevádzať aj vysoké hory, ktoré dotvárajú celú dokonalú scenériu.

A village in the sky ️ #gordes

Fotka uverejnená používateľom lauyuleong (@lauyuleong),

Za obchádzku určite stojí dedina Gordes, jedna z najfotografo­vanejších v kraji. Snúbi v sebe to najlepšie z celého Provensálska a považuje sa za jednu z najmalebnejších v krajine. Zahrala si dokonca aj vo filme Dobrý ročník, kde okrem nej hviezdili aj Russell Crowe a Marion Cotillardová.

Gordes, to sú domy s terakotovými strechami schodovito postavené na úpätí planiny Vaucluse, dláždené ulice, uprostred dediny tisíc rokov starý hrad, dnes prestavaný na radnicu, syry, vína, bylinky.

Nenechajte si ujsť ani cisterciánske opátstvo Abbaye de Sénanque ukryté v zelenom údolí len pár kilometrov od Gordes známe svojou románskou architektúrou a všadeprítomnou levanduľou, z ktorej mnísi lisujú olej.

Zdroj: Italia.it; Positano.com; Neapol.sk; Wikipedia.org; Poutnik.cz; Provenceweb.fr

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Francúzsko #Chorvátsko #Čierna Hora #výlet