Na dovolenke objavujte: aj v Trnave a okolí je čo

Ak hľadáte tip na výlet do prírody, posedenie v krásnom anglickom parku, objavenie ešte nepoznaného zámku vo francúzskom štýle, Smolenice, perla Malých Karpát, sú to pravé.

04.07.2016 07:00
Trnava, Trojičné námestie Foto:
Trnava
debata

Prechádzka pestovaným anglickým parkom, ktorým sa ešte v nedávnej minulosti prechádzala grófska rodina Pálfiovcov, či výhľad do širokého okolia z výšky veže Smolenického zámku sa stanú nezabudnuteľným zážitkom.

Odporúčame nevynechať ani malé miestne Múzeum Molpír. Prevedie vás dejinami obce, ktorej názov pochádza od smoliarov – výrobcov smoly. Doslovne to však v žiadnom prípade neplatí. Šťastlivec pochádzajúci zo Smoleníc Štefan Banič vynašiel v minulosti padák, čím je celosvetovo uznávaný ako jeho vynálezca.

Novodobejší miestni šťastlivci – výrobcovia kvalitnej medoviny pod značkou „Včelovina“ – tu dnes vyrábajú jednu z najlepších nielen slovenských, ale dokonca svetových medovín. Podzemná perla Malých Karpát jaskyňa Driny je jedinou sprístupnenou jaskyňou na západnom Slovensku.

Trnava, prvé privilegované kráľovské mesto na Slovensku, patrí ešte stále k neobjaveným cestovateľským pokladom. Atmosféra jedného z najvýznamnejších uhorských miest stredoveku je tu dodnes. Niet divu, slávna univerzita preslávila mesto vo svete. Malý Rím navštevovali králi a vinárske remeslo tu zanechalo podzemné „mesto pod mestom“.

Prijmite pozvanie do mesta, ktoré množstvo turistických sprievodcov zaraďuje medzi najkrajšie na Slovensku. Atmosféra starobylých uličiek, unikátne sakrálne pamiatky, množstvo kultúrno-historických pamiatok a všade prítomný genius loci stredoveku dodávajú mestu špecifický charakter.

Zaujíma vás, čo je pôvodom známej prezývky Malý Rím? Nuž odpoveď je jednoduchá – Trnava ukrýva 13 unikátnych sakrálnych pamiatok – majestátnych chrámov, z toho osem v starobylom centre mesta. Už z diaľky vám napovie silueta 27 veží, dohliadajúcich na poklad európskych rozmerov.

Trnavský Kostol sv. Mikuláša Foto: SHUTTERSTOCK
Trnava Trnavský Kostol sv. Mikuláša

Započúvajte sa do zvuku kostolných zvonov, ktorých melódia sa nezmenila už niekoľko storočí. Majestátnosť chrámov stojacich doslova na každom rohu spolu s fascinujúcou architektúrou pripomínajú obdobie, v ktorom mesto, paradoxne v časoch najväčšieho pustošenia Uhorska, zažívalo svoje najlepšie časy.

Na mieste, kde boli položené základy mesta Trnava, stojí najstaršia sakrálna stavba – Bazilika sv. Mikuláša. Jednoduchosť gotického slohu korunuje vzácna ikona – zázračný slziaci obraz Panny Márie Trnavskej, vďaka ktorému je chrám známym pútnickým miestom. Významným objavom je rozhodne románsky karner – kostnica objavená pod múrmi kostola.

Návšteva Katedrály sv. Jána Krstiteľa sa bez pochýb stane nezabudnuteľnou. Ohromí vás fascinujúca štukatérska práca, mágia kolosálneho priestoru a celodrevený oltár s polychrómovanými ornamentmi, ktorý je v Európe najväčší svojho druhu!

Určite nie náhodne si palatín Mikuláš Esterházy a zároveň donátor vybral významný chrám za miesto posledného odpočinku. Veľkoleposť a význam katedrály potvrdil svojou návštevou aj sám pápež Ján Pavol II. v roku 2003, keď sa z Malého Ríma na chvíľu stal „Veľký“…

Aj keď je Trnava odpradávna známa ako cirkevné centrum, svoje stabilné miesto si tu v minulosti našla židovská komunita, ktorej mesto vďačí za dve nádherné synagógy. V ortodoxnej synagóge, ktorá prešla kompletnou rekonštrukciou, objavíte kaviareň. V synagóge Status Quo – Centrum súčasného umenia vás potešia pravidelné výstavy a hudobné vystúpenia organizované Galériou Jána Koniarka.

Jezuitský neskorobarokový Kostol Najsvätejšej Trojice kedysi patril rádu trinitárov, ktorí vykupovali kresťanov zo zajatia Turkov, dnes patrí medzi najkrajšie chrámy mesta. Lákadlom je najmä nádherne zdobená kaplnka sv. Jozefa.

Veľkoleposť a význam katedrály potvrdil svojou... Foto: Robert Hüttner, Pravda
Trnava Veľkoleposť a význam katedrály potvrdil svojou návštevou aj sám pápež Ján Pavol II. v roku 2003, keď sa z Malého Ríma na chvíľu stal „Veľký“...

Františkánsky Kostol sv. Jakuba skrýva najväčší počet oltárov spomedzi všetkých trnavských kostolov, dovedna trinásť. Raz do roka, týždeň po Sviatku všetkých svätých, sú verejnosti sprístupnené krypty pod kostolom.

Na pár dní sa tak odtajní mysteriózny svet ukrývajúci pozostatky predstaviteľov rádu, ich mecenášov či priaznivcov. Okrem nich tu leží i telo grófky Zuzany Forgáčovej, ktorej životný príbeh je skutočne emotívny.

Kostol sv. Anny – sídlo rádu uršulínok, nachádzajúci sa medzi budovami cirkevného gymnázia, skrýva v podzemí krypty, do ktorých sa ešte stále pochováva. Bazilika sv. Mikuláša – vďaka slziacemu obrazu milostivej Panny Márie sa stala významným pútnickým miestom.

Katedrála sv. Jána Krstiteľa – ranobaroková monumentálne stavba, ktorej skvostom a dominantou je kolosálny celodrevený oltár z roku 1640, ktorý zaberá celú čelnú stenu chrámu. Svojimi rozmermi patrí medzi najväčšie svojho druhu v Európe.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Trnava #Smolenice #smolenický zámok