Istanbul – mesto duchov: Turisti zmizli, miestni im to nevyčítajú

Turistov je tak málo, že môžete počuť klepot ich krokov po prázdnej nákupnej triede. Týždeň po smrteľnom bombovom útoku na letisku je v Istanbule desivé ticho, píše v reportáži agentúra AFP.

07.07.2016 12:15
Istanbul, Turecko, moslimovia, štvrť... Foto: ,
Moslimovia v istanbulskej štvrti Sultanahmet.
debata (4)

Kúzlo najväčšieho mesta Turecka po stáročia vábilo návštevníkov. Istanbul ponúka množstvo pamätihodností aj krásnych scenérií, od historických mešít a palácov až po nádherný výhľad cez šumiaci Bosporský prieliv.

Avšak pre ľudí pracujúcich v kedysi kvitnúcom turistickom sektore predstavuje samovražedný útok z minulého týždňa ďalší klinec do rakvy odvetvia, ktoré sa už aj tak potáca kvôli sérii skorších tohtoročných útokov.

Obchodníci bedákajú

„Je to katastrofálne,“ hovorí Orhan Sönmez, ktorý zúfalo ponúka prehliadky chrámu Hagia Sofia, rozsiahlej bývalej mešity a kostola, ktorý je teraz múzeom. „Celý život som bol turistickým sprievodcom. Väčšina z nás sa teraz ale dostala do kritického bodu, keď nevieme, či môžeme takto pokračovať. Je to tragédia,“ uzatvára Sönmez.

Reštaurácie sú prázdne v celom turistickom okrsku Sultanahmet a izby v päťhviezdičkovom hoteli si je možné rezervovať za zvýhodnené ceny.

Atmosféru mesta duchov posilňuje aj fakt, že mnoho obyvateľov Istanbulu mesto opustilo kvôli deväťdňovým sviatkom, ktoré sa začali v sobotu.

Špeciálne policajné jednotky na istanbulskom... Foto: SITA/AP, Emrah Gurel
Turecko, Istanbul, taxi, vojaci, samopaly, ochrana Špeciálne policajné jednotky na istanbulskom Atatürkovom letisku.

Medzi 45 ľuďmi zavraždenými na Atatürkovom letisku počas atentátu bolo 19 cudzincov. Z útoku sú podozriví džihádisti z takzvaného Islamského štátu. Analytici tvrdia, že útok mohol byť zámerným pokusom oslabiť turecký štát prostredníctvom poškodenia jeho turistického ruchu.

Islamský štát je podľa všetkého zodpovedný aj za januárový samovražedný výbuch, ktorý zabil 12 nemeckých turistov v okrsku Sultanahmet. Traja Izraelčania a jeden Iránec potom zomreli pri ďalšom útoku v marci na obchodnej triede Istiklal.

Radikálna kurdská skupina TAK, ktorá počas tohto roku vykonala v Turecku niekoľko útokov, tiež varovala zahraničných turistov, aby sa krajine vyhýbali po tom, ako zabila 11 ľudí v Istanbule pri automobilovom výbuchu v júni.

USA, Nemecko a niekoľko ďalších krajín varovalo svojich občanov pred hrozbami v Turecku, ktoré je kandidátom na členstvo v Európskej únii.

Odvážlivci si pochvaľujú ticho

Tí, ktorí do krajiny napriek tomu prichádzajú, tvrdia, že si užívajú pokoj a ticho v čase, keď sa útoky džihádistov odohrávajú po celom svete. „Môže sa to stať v ktoromkoľvek meste – je to taká lotéria nešťastia,“ hovorí írska návštevníčka Nessa Feehanová, ktorá si prezerá prázdne obchody v okrsku Sultanhamet, čím si kráti čas počas zastávky na svojej ceste do Indie. „Miestni ľudia sú naozaj priateľskí a ja vážne rozmýšľam, že sa čoskoro vrátim, aby som tu strávila viac času,“ uzatvára.

Panoráma Istanbulu. Foto: SITA/AP, Lefteris Pitarakis
Istanbul, Turecko, mešita, Modrá mešita Panoráma Istanbulu.

V máji Turecko postihol najhorší pokles návštevnosti za posledných 22 rokov – medziročne o mínus 35 percent. Sektor, ktorý bežne zarába 30 miliárd eur, prešiel do voľného pádu.

Rusi trestali, Číňania míňajú

Čiastočne išlo o dôsledok ruského zákazu turistických zájazdov do Turecka, ktorým Moskva potrestala Ankaru za ostrý diplomatický spor. Zákaz zrušili minulý týždeň, keď sa obe krajiny uzmierili, čomu sa mimoriadne potešila rekreačná provincia Antalya, kam sa Rusi tradične chodia húfne opaľovať.

Bude to vzpruha pre celý turistický priemysel, ale Rusi skôr uprednostňujú all-inclusive pobyty na tureckom tyrkysovom pobreží než zájazdy za históriou Istanbule.

„Ak to takto pôjde ďalej, mnoho obchodov skrachuje,“ znepokojene hovorí Ismail Çelebi za lesknúcim sa pultom svojho klenotníctva. „Uvažujem o tom, že sa presťahujem do USA. Tu nemôžem zarobiť peniaze,“ dodáva.

Veľké čínske turistické skupiny, ktoré stále prichádzajú, sú asi jediným svetlým bodom na obzore, tvrdí Çelebi s tým, že míňajú „šialené peniaze“. „Ale nestačí to,“ dodáva. „Potrebujeme aj Američanov a Európanov“.

Jeho obchod je pritom čo by kameňom dohodil od miesta, kde pred šiestimi mesiacmi bomby zabili dvanásť Nemcov – a Çelebi hovorí, že ľuďom nevyčíta, že sem nechcú chodiť. „Dokonca aj ja sa bojím chodiť sem pracovať,“ uzatvára.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #Turecko #teroristický útok #Istanbul