Viedeň na jeden dúšok – poznáte najlepšie mesto sveta?

V nedávnom prieskume konzultačnej spoločnosti Mercer o kvalite života v mestách sveta vyšla jednoznačne víťazne neďaleká Viedeň.

15.07.2016 07:00
Viedeň, Rakúsko, palác Belvedere, Foto: ,
Inštalácia "F Lotus" čínskeho umelca Ai Weiweiho vo viedenskom paláci Belvedere.
debata

Hodnotilo sa podľa 39 základných faktorov, objektívnych (úroveň kriminality, miestna vymožiteľnosť práva, stabilita prostredia, menový kurz, dostupnosť bývania), ale aj subjektívnych – príjemné podnebie, kvalita rekreačného vybavenia, dobrý pocit z mesta…

Pre potešenie aj za biznisom

Viedeň ťaží aj zo svojej strategickej polohy, je dobre dostupná zo západu aj východu, a to si pochvaľujú turisti, ktorí tu obdivujú úchvatnú históriu, ale oceňujú to aj firmy. Viac ako 300 medzinárodných spoločností má svoje sídlo práve v tomto meste a ich počet rýchlo rastie. Rakúska metropola ponúka vysokú kvalitu života, nepreberné množstvo univerzít, ekonomickú stabilitu, ale aj blízkosť k východnej Európe.

Viedeň má 1,8 milióna obyvateľov (metropolitná oblasť, ktorú vytvára, okolo 2,2 milióna), čo z nej robí druhé najväčšie nemecky hovoriace mesto. Vyše 200 000 študentov pridáva mestu navyše mladistvý a kozmopolitný ráz, cituje portál BBC Ursulu Kainz z Viedenskej obchodnej agentúry. Za posledných desať rokov sa mesto podľa nej výrazne zmenilo – pribudlo mnoho príjemných reštaurácií a barov a je celkovo omnoho otvorenejšie a pestrejšie ako kedysi.

Klobásy i tituly

Rakúšania sa vo svete často považujú za príliš formálnych ľudí, ktorí si potrpia na tituly – aj absolventi bakalárskych programov sa nechajú oslovovať magister a tí s titulom PhD. majú radi, keď ich volajú „doktor“. S novými známymi si hneď nepotykajú, dôverné pozdravy a oslovovanie majú vyhradené len pre blízkych priateľov. Zato ale všade (aj v obchodnom styku) počuť starodávne Grüß Gott, teda Pozdrav Pán Boh.

Na druhej strane sú Rakúšania v mnohých ohľadoch uvoľnenejší a benevolentnejší ako Nemci. Ak budete meškať na stretnutie s Viedenčanom pár minút, nebude z toho robiť žiaden veľký problém, píše BBC.

Domáci hostitelia sú hrdí na svoje tradície a radi pozývajú návštevníkov či obchodných partnerov na rakúske pochúťky – pivo, víno, rezeň, múčniky… Pochvália sa tiež kultúrou – operou, baletom. A po dobrom koncerte nie je nič príjemnejšie ako typický rakúsky fastfood – Würstelstand, teda pouličný stánok s klobáskami.

Umelecká inštalácia "Kruh... Foto: SITA/AP, Ronald Zak
Viedeň, Rakúsko, palác Belvedere Umelecká inštalácia "Kruh zvierat" vo viedenskom paláci Belvedere.

Kongresy, výstavy a dostatok postelí

Viedeň je pre zahraničných turistov mimoriadne dobre dostupná. Lieta sem viac ako 60 dopravných spoločností, z Viedenského letiska odchádza pravidelne 180 priamych letov do iných metropol. V minulom roku sa na tamojšom letisku premlelo takmer 23 miliónov pasažierov.

Letisko s centrom mesta spája 16-minútová jazda vlakom City Airport Train (CAT) za 11 eur. Turisti hojne využívajú trojdňovú električenku na metro, električky aj autobusy, ktorej cena je 16,50 eur.

Okrem turistov na dovolenke sa rakúska metropola často stáva dejiskom konferencií, výstav, veľtrhov. Vlani hostila 3 685 kongresov, konferencií a medzinárodných stretnutí, vďaka čomu tu prenocovalo 1,7 milióna ľudí, ktorí majú k dispozícii 65 000 hotelových lôžok, píše BBC. Návštevníkov teší aj fakt, že väčšina významných pamiatok sa nachádza v centre, v prvom obvode, takže popri konferencii si stihnú prezrieť aj tunajšie atrakcie.

Viedenská štátna opera dýcha prepychom aj... Foto: SHUTTERSTOCK
Viedenský štátny balet, Viedeň, Rakúsko Viedenská štátna opera dýcha prepychom aj históriou.

Okrem zámkov a galérií turisti najčastejšie navštevujú Hofburg, dnes sídlo rakúskeho prezidenta, a Schönbrunn, letné sídlo Habsburgovcov.

Káva náhodou

Pre tých, ktorí si potrpia na vyšší štandard a zároveň historický závan, je ideálny Hotel Sacher. Hostil britskú kráľovnú Alžbetu II. či amerického prezidenta Johna F. Kennedyho. Eduard Sacher otvoril hotel v roku 1876, len niekoľko rokov po tom, čo jeho otec vymyslel slávnu Sachertorte – čokoládovú dobrotu s vrstvou marhuľovej marmelády a poriadnou porciou šľahačky.

K torte sa výborne hodí šálka lahodnej kávy, ktorá má vo Viedni svoje pevné miesto. Rakúšania si ju zamilovali vlastne vďaka náhode, keď tu dve vrecia zrniek zanechali Turci počas obliehania v 17. storočí. Dnes Viedeň považuje svoju kaviarenskú kultúru za nehmotné dedičstvo a nie je ničím výnimočným vidieť v kaviarni Rakúšana tráviť popoludnie s knihou v ruke a dopitou šálkou pred sebou.

Zdroj: Bbc.com; Telegraph.co.uk; Tripadvisor.sk; Theguardian.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Viedeň