Britské múzeum vystavuje 'umenie' zvieracích exkrementov

Na svete existujú múzeá venované prakticky čomukoľvek – zlému umeniu, instantným polievkam, vlasom či chlpom. A v južnom Anglicku teraz majú tiež múzeum zasvätené exkrementom, napísal New York Times.

31.07.2016 14:00
debata

Národné múzeum hovienok (National Poo Museum), ktoré začalo prevádzku tento rok v marci v zoologickej záhrade v Sandown na ostrove Wight, vytvorila skupina umelcov zo združenia Eccleston George.

Táto skupina, ktorá zvyčajne vytvára interaktívne výstavy v školách a v zoologických záhradách, hľadala nový projekt, ktorý by sa mohol postarať o istý príliv zisku pre jej členov.

S nápadom na múzeum prišiel člen združenia Daniel Roberts, keď sa potuloval po Švédsku a narazil na záhadný zvierací trus. „Všetci sa zastavili a snažili sa hádať, od akého je zvieraťa. Nakoniec sa ukázalo, že je líščí,“ spomína Roberts.

Ohromilo ho, akí zaujatí boli touto záležitosťou jeho spoločníci. „Ľudia sú výkalmi znechutení, ale zároveň sú nimi hlboko fascinovaní,“ dodal. A zrodilo sa Národné múzeum hovienok.

Exponáty sa vydajú aj do sveta

Je to však skôr výstava než múzeum – expozícia zaberá jednu miestnosť v zoologickej záhrade, kde bude otvorená do konca leta. Ani potom však neskončí spláchnutím do záchoda – naopak, vydá sa na cesty.

Návštevníci sa v múzeu môžu zoznámiť so zhruba dvoma desiatkami vzoriek trusu rôznych zvierat vrátane napríklad holuba či leva. Každá vzorka je zavesená v guli z priehľadnej umelej živice a dá sa stlačením vypínača nasvietiť.

Skôr, než vzorky týmto spôsobom naaranžovali, bolo ich treba vysušiť. Vtáčí trus vyschol rýchlo, ale kravincom to trvalo asi týždeň a leví trus usychal skoro dva týždne.

Jeden zo zaujímavejších vzoriek od čajky striebristej má v sebe zapletený biely objekt. „Tá biela časť je zvyšok plastového vrecka,“ hovorí Nigel George, jeden z umelcov združenia Eccleston George. „To nám rozpráva príbeh o tom, čo ľudské bytosti páchajú na životnom prostredí našej planéty.“

Emotikon hovienka pomáha

Múzeum tiež prináša napríklad informácie o rakovine hrubého čreva, o význame udržiavať odpadové rúry priechodné a neblokované, plus ďalšie užitočné čriepky informácií o výkaloch.

„U detí to má ohromný ohlas,“ hovorí Bill Cane, ďalší z členov združenia. „Emotikon hovienka je teraz hrozne obľúbený a naše múzeum, ako sa zdá, sa vezie na tejto vlne.“

A to až do tej miery, že sa jedno z detí prišlo pozrieť na ich expozíciu s plyšovou hračkou v podobe emotikonu hovienka, dodáva Cane.

debata chyba
Viac na túto tému: #anglicko #múzeum #výkaly