Mesto samby, karnevalov a už aj olympiády: Športový svet má sviatok v magickom Riu

Rozmanité, pestrofarebné, vášnivé, fascinujúce, neopakovateľné. Cidade Maravilhosa. V jazyku domorodcov úžasné mesto. Rio de Janeiro. Moderná sedemmiliónová metropola, ktorá si už môže oddnes písať aj ďalší prívlastok – olympijská.

05.08.2016 13:00
debata (1)
Centrom a srdcom olympiády v Riu je... Foto: SHUTTERSTOCK
Rio de Janeiro, Brazília, pláž Barra da Tijuca Centrom a srdcom olympiády v Riu je najmodernejšia pláž - Barra da Tijuca

Veľký dvojboj hostiteľa

Olympijský svet sa na juhoamerický kontinent nasťahoval prvý raz v histórii. A Rio de Janeiro sa chystá splniť výnimočnú úlohu. Stane sa v priebehu dvoch rokov hostiteľom dvoch najväčších športových udalostí planéty. V roku 2014 sa tu uskutočnili zápasy majstrovstiev sveta vo futbale, teraz brazílske veľkomesto organizuje Hry XXXI. olympiády.

Mimochodom, športový svet už podobný dvojboj zažil, ale v opačnom garde. V Mexiku 1968 a v Mníchove 1972 sa stretli športovci najskôr na olympiáde a o dva roky ich vystriedali najlepší hráči najpopulárnejšej kolektívnej hry planéty.

Porovnáva sa však veľmi ťažko. Bezmála pred polstoročím neboli olympiády ešte takým gigantickým podnikom. V Mexiku i Mníchove sa predstavili reprezentanti 112 a 121 krajín. Do Ria majú zavítať športovci až 207 štátov planéty. A s nimi masy turistov. Mesto sa chystá na nevídaný nápor. Domáci sú presvedčení, že ho zvládne.

Pláže sú najväčšie športoviská

Športovci i návštevníci sa môžu tešiť na jedno z najkrajších miest na zemeguli, ktoré preslávila samba a strhujúce karnevaly. Čo láka okrem toho milióny turistov do mesta v juhovýchodnej Brazílii?

Socha Krista Spasiteľa (Cristo Redendor) na magickej hore Corcovado. Cukrová homola (Pao de Acucar), z ktorej je mesto ako na dlani. Prales (Floresta da Tijuca) s tajuplnými zákutiami na skok od ruchu veľkomesta. Maracana, kedysi najväčší štadión a stále najslávnejší futbalový stánok sveta.

Najznámejší symbol Ria - socha Krista Spasiteľa Foto: SHUTTERSTOCK
Rio de Janeiro, Brazília, socha Krista, Kristus, olympiáda 2016, LOH, Najznámejší symbol Ria - socha Krista Spasiteľa

Rio nadchne aj milovníkov umenia. Môžu navštíviť Múzeum zajtrajška (Museu de Amanha) alebo sa oboznámiť s dielom svetoznámeho brazílskeho architekta Oscara Niemayera (Museu de Arte Contemporanea).

A, samozrejme, sú tu pláže, ktorých sláva hviezd sa dotýka. Ospievaná Copacabana alebo Ipanema či Leblon… Práve ony tvoria najväčšie športoviská mesta. Obmývajú ich vody Atlantiku, v ktorých sa veľa odvážlivcov nezdržiava.

Ponoria sa do vĺn, ale zvyčajne len preto, aby sa osviežili v horúcom dni, nie aby si išli zaplávať.

More neslúži a ani v minulosti neslúžilo príliš na plávanie. Býva veľmi nepokojné a vlny stúpajú do výšok.

Po pobreží sa ťahá dlhý chodník zdravia, na ktorom sa športuje od rána do noci. Premávajú a stretávajú sa na ňom tisíce bežcov, korčuliarov, cyklistov.

Carioca nebojuje s časom

Unikátne je fantastické spojenie: príroda zasahuje do veľkomesta, veľkomesto do prírody. Dokážu žiť v príťažlivej symbióze.

„Spory urbanistov a obhajcov prírody sa spravidla končia úsmevom, hoci zavše aj trochu uštipačným,“ charakterizuje pre Rio typickú symbiózu Zuzana Paternostro. Pôvodom Slovenka v Riu žije vyše štyridsať rokov.

Aréna Carioca Foto: SITA/AP, Felipe Dana
Carioca Aréna, Rio de Janeiro Aréna Carioca

Sedí jej aj carioca, čo je označenie typického obyvateľa mesta. „Domorodci sú usmievaví, zbavení obvyklej európskej zdržanlivosti či sebaistoty, v očiach cudzincov často s "nepochopiteľným“ správaním."

Pre domorodca z Ria čas neznamená to, čo pre Európana. Nebojuje s ním a jeho typickým výrazom je Calma, to znamená pokoj. „Sotva mu to môže niekto vyčítať, keď zažije viac ako tristo dní v roku teplotu nad tridsať stupňov,“ vysvetľuje Zuzana, ktorá sa s touto filozofiou už dávno stotožnila.

Jedinečnou turistickou atrakciou je východ i západ slnka na plážach Ria. Podľa jeho obyvateľov pastva pre oči aj dušu. Týmto sa stala známou legendárna Copacabana, nie náhodou práve ona patrí do zoznamu najznámejších pláží zemegule. Úžasný východ slnka sa dá na nej sledovať prakticky každý deň v roku, aj vtedy, keď sa nad morom vznáša jemný opar.

Čo treba v Riu ochutnať

  • Pastel com suco de cana (pražené pirohy)
  • Risoli (vyprážaný piroh v okorenenom cestíčku)
  • Pao de quejo (pagáčiky z múky a syra)
  • Coxinha de frango (kuracie mäso v cestíčku)
  • Feijoada (hustá fazuľová polievka s prílohami)
  • Suraskaria (mäsá opekané na ražni)
  • Agua de coco (voda z kokosového orecha)

Najkrajšie zapadá slnko na Ipaneme

V auguste, v čase olympiády, keď vládne podľa kalendára zimné obdobie, ale teploty nezriedka vystupujú cez deň až na tridsať stupňov, býva ťahákom iný úkaz, ktorý je všeobecne známy a priťahuje ako magnet aj turistov z iných kútov rozložitej kontinentálnej Brazílie. Západ slnka na Ipaneme je podľa mnohých najkrajším na svete.

Typické pre domorodcov je nielen vtedy sa zdržiavať a posedávať vonku, v spoločnosti, mimo uzavretých priestorov. Tento typický zvyk cariocov si za desaťročia vynútilo teplé počasie, ktoré ich pozýva k moru a do prírody.

Na plážach a v ich blízkosti sa budú odohrávať aj olympijské súťaže. Pozornosť sa sústredí najmä na najmodernejšiu pláž mesta – Barra da Tijuca. V posledných rokoch láka predovšetkým mladých ľudí a športovcov.

Okolie dlhej pláže, mnohonásobne dlhšej ako Copacabana, lemujú vysoké vežiaky. Stala sa rajom predovšetkým surferov a rogalistov, ale v čase olympiády prichýli viaceré športové odvetvia. V oblasti Barra stojí aj olympijská dedina a ďalšie športové objekty.

Plážové pobrežie Brazílie meria 8500 kilometrov a ani jeden z nich nepatrí súkromníkovi. Pláže sú zo zákona majetkom všetkých Brazílčanov, môže sa na ne vybrať každý a vstup na ňu je všade bezplatný.

Toto privilégium môže svet Brazílčanom závidieť. V najbližších týždňoch si ho môžu užiť aj tí, ktorých kroky priviedli do Ria de Janeira súťaže olympijských hier.

Maskoti nesú mená umelcov

Veľkomestská pláž Copacabana prežila svoju najväčšiu slávu v polovici minulého storočia. Pre mnohých sa už jednotkou stali iné časti pobrežia mesta – Leblon či Ipanema. Najmä druhá hrá už aj u cudzincov dôležitú úlohu. Je spojená s romantickým príbehom a veľkým hitom ešte spred viac ako polstoročím.

Tom a Vinicius
maskoti, Rio 2016, olympiáda, olympijskí maskoti, postavičky, Tom a Vinicius Tom a Vinicius

Dvaja skladatelia sedeli v bare na pláži Ipanema, popíjali studené pivo a sledovali očarujúcu dievčinu, ktorá sa vlnila v rytme samby. Volala sa Helo Pinheirová. Ešte v ten deň zložili pieseň The Girl From Ipanema (Garota de Ipanema).

Stala sa hitom z večera na ráno. Už na druhý deň chcel ísť každý na túto pláž. V podaní speváčky Astrud Gilberovej sa skladbe ušli štyri prestížne ceny Grammy.

Aj popularita autorov šlágra šesťdesiatych rokov, skvelého hudobníka Toma Jobina, zakladateľa nového prúdu bossa nova, ktorého považujú za Pelého brazílskej muziky, a básnika Viniciusa de Moraesa, je stále veľká. Podľa nich dostali meno aj postavičky (Tom a Vinicius), ktoré sú maskotmi olympijských a paralympijských hier 2016. Reprezentujú bohatú živočíšnu i rastlinnú ríšu organizátorskej krajiny.

Číslom jeden sa stane v čase olympiády najmodernejšia pláž mesta – Barra da Tijuca. V posledných rokoch je ťahákom predovšetkým najmä pre mladých ľudí a športovcov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #Rio de Janeiro #Rio 2016 #Letné olympijské hry 2016