V prvej desiatke top miest sú len dve európske, turistický boom zažíva Ázia

Správa spoločnosti Euromonitor odhalila najnavštevovanejšie a turisticky najatraktívnejšie miesta sveta. Údaje za rok 2014 zosumarizovala do rebríčka.

19.08.2016 07:00
debata

20. Šanghaj

Obchodné srdce Číny a zároveň najľudnatejšie mesto krajiny navštívilo 6,4 milióna ľudí a turizmus tu má rastúcu tendenciu. Šanghaj sa rozprestiera okolo ústia rieky Jang-c’-ťiang do Východočínskeho mora a už 12 rokov si drží titul najväčšieho prístavu sveta, ktorý uchmatol Rotterdamu.

Na rozdiel od mnohých iných čínskych miest Šanghaj neoplýva stredovekými pamiatkami. Dominantou mesta je Bund – nábrežie lemované výškovými budovami zo začiatku 20. storočia. Bund je dnes dokonca pamiatkovo chránený a výstavba vyšších mrakodrapov v tejto oblasti je zakázaná.

Šanghaj Foto: Branislav Švač
Čína, Šanghaj Šanghaj

19. Phatthajá

Mesto v Thajskom kráľovstve na východnom pobreží Thajského zálivu navštívilo 6,43 milióna ľudí, ktorých láka more, exotická kuchyňa, ale aj najkrajšia botanická záhrada v regióne Suan Nong Nooch plná tropických rastlín a pestrofarebných kvetov. Záhradu, ktorá sa môže popýšiť najväčšou zbierkou paliem aj orchideí na svete denne navštívi viac ako 2 000 turistov.

18. Miami

Najznámejšie letovisko „slnečného štátu“ privítalo 7,26 miliónov dovolenkárov. Mladé mesto, ktoré vzniklo v močariskách, ponúka vzrušujúcu zábavu pod modrou oblohou aj pod rúškom tmy. Je centrom celosvetového významu z pohľadu ekonomiky, dopravy, kultúry, vzdelania, médií, umenia, zábavy a medzinárodného trhu. Silne tu cítiť latinsko-americkú kultúru a počuť španielčinu.

Turistov láka najmä pláž South Beach a známy ArtDeco District, teda východné pobrežie ostrovov spojených s Miami mostami, ktoré je charakteristické svojim architektonickým štýlom art deco. Stovka hotelov sa stavala medzi rokmi 1923 a 1943.

Miami Foto: SHUTTERSTOCK
panama, panama papers, pláž, dovolenka, exotická dovolenka, exotika, mrakodrapy Miami

17. Phuket

Perla Andamán, najväčší thajský ostrov, je obkolesený vlniacimi sa plážami s jemnučkým pieskom, vkliesnenými medzi vyčnievajúce polostrovy a strmé skaliská. Napriek tomu, že ostrov je mimoriadne navštevovaný, stále sa tu dá nájsť útulné zákutie bez davov turistov.

Staré mestské časti Phuketu spomínajú na časy, keď tu bol významný juhoázijský prístav a centrum kultúrneho života. Dnes je stará čínsko-portugalská architektúra opäť krásne obnovená.

#ren #rayban #サングラス #お気に入り www #phukettown #phuketcity #tailand

Fotka uverejnená používateľom naomi (@naomiiii_arrs),

16. Kanton

Na 16. mieste je ďalšie čínske mesto, ktoré prilákalo 8,2 miliónov. Kanton je druhé najrýchlejšie rastúce mesto sveta a môže sa popýšiť tiež 15. najvyššou budovou sveta. Nachádza sa tu skutočne zaujímavý mix atrakcií – starobylé chrámy, botanické záhrady aj obrovské zábavné parky.

Fotka uverejnená používateľom @chchfung,

15. Tchaj-pej

Taiwanské hlavné mesto prilákalo napriek vysokým teplotám a vlhkosti, ktorými sa oblasť vyznačuje, 8,62 milióna návštevníkov. V meste sa nachádza štvrtá najvyššia budova na svete, vyše polkilometrová Taipei 101. Za návštevu tu určite stojí aj Palácové múzeum, v ktorom sú uchované pôvodné zbierky z Pekingu.

14. Rím

Večné mesto sa vždy umiestňuje v rebríčkoch najkrajších a najnavštevova­nejších miest sveta. A 8,78 milióna ľudí dobre vie, prečo si to namierilo práve do talianskej metropoly. Toľko pamiatok, skvelej kávy a delikátnych jedál sa nedá nájsť inde.

Ranokresťanské chrámy vedľa renesančných palácov a barokových fontán sa striedajú s múzeami a štýlovými obchodíkmi v spletitých uličkách, z ktorých sa človeku nechce preč.

Španielske schody Foto: SHUTTERSTOCK
Španielske schody, Rím, Taliansko Španielske schody

13. Soul

Juhokórejská metropola zažila 9,39-miliónovú inváziu a má z toho radosť. Aj keď s 20 miliónmi obyvateľov patrí medzi najväčšie mestá na svete, dokáže ponúknuť lahodne namiešaný koktejl technologického pokroku, historických palácov a chrámov aj prírodných krás.

Ktorákoľvek denná či nočná hodina ponúka očarujúce zážitky – ranná návšteva chrámu, čajová pauza, poobedné nákupy či nočné trhy.

Seoul definitely made my top 3 I'm truly in love and I'll be back soon #seoul #gyeongbokgung

Fotka uverejnená používateľom Mad-Reysean (@mad_reysean),

12. Antalya

Aj keď Turecko momentálne prežíva kvôli teroristickým hrozbám krušné časy, v roku 2014 bolo ešte všetko inak a toto letovisko sa s 11,5 miliónmi turistov vyhuplo na 12. priečku. Mesto v starogréckom kraji Pamfýlia, omývané tyrkysovým morom, ktoré ukrýva unikátnu kombináciu historických pamiatok a letného oddychu, bude mnohým chýbať.

Medzi prístavom a centrom mesta sa nachádza staré mesto Kaleici, postavené ešte v dobách gréckeho osídlenia, s úzkymi dláždenými uličkami, kde ani turistické obchody nezmazali výrazné stopy po Byzancii, Rimanoch a Seldžukoch.

Antalya Foto: angeliko.flog
Správa o dopravnej nehode - stiahnite si vo formáte alebo . Antalya

11. Kuala Lumpur

V malajzijskej metropole našlo 11,63 turistov viac ako len mrakodrapy, nákupné strediská a pouličné stánky s praclíkmi a hot-dogmi. Cestovný ruch tu poháňa kultúrna rozmanitosť, relatívne nízke ceny a široké gastronomické a nákupné možnosti.

Medzi hlavné ťaháky mesta patrí námestie Merdeka, budovy parlamentu, Národný palác, veža Kuala Lumpur, Národné múzeum, mestská galéria, centrálne trhovisko, ale aj náboženské stavby ako mešita Jamek.

Francúz Patrick Grivillers skáče z veže v Kuala... Foto: SITA/AP, Lai Seng Sin
Kuala Lumpur, veža, skok Francúz Patrick Grivillers skáče z veže v Kuala Lumpure.
  • 10. Istanbul – 11,87 miliónov turistov
  • 9. New York – 12,23 miliónov turistov
  • 8. Šen-čen – 13,12 miliónov turistov
  • 7. Dubaj – 13,2 miliónov turistov
  • 6. Macao – 14,97 miliónov turistov
  • 5. Paríž – 14,98 miliónov turistov
  • 4. Bangkok – 16,25 miliónov turistov
  • 3. Singapur – 17,09 miliónov turistov
  • 2. Londýn – 17,38 miliónov turistov
  • 1. Hongkong – 27,78 miliónov turistov

Zdroj: Blog.euromoni­tor.com; Lonelyplanet.com; Telegraph.co.uk

debata chyba