Vo štvrtok štartuje Bardejovský jarmok, vystúpi Lipa, Lasica aj Rolins

Už 665. historický a 45. novodobý ročník napíše koncom augusta tradičný Bardejovský jarmok, ktorý je najvýznamnejším a najnavštevovanejším kultúrno-spoločenským podujatím v meste. Od štvrtka 25. augusta do nedele 28. augusta je pre návštevníkov pripravený bohatý program.

24.08.2016 14:00
v01-po-bardejov Foto: ,
Bardejov
debata

Vo štvrtok odštartuje výstavou ovocia a zeleniny záhradkárov okresu Bardejov. Kultúrny program na Radničnom námestí sa začína na pravé poludnie a slávnostné otvorenie jarmoku je naplánované na 16. hodinu.

Ako prezradil bardejovský primátor Boris Hanuščák, každoročná tradícia predstavovania jednotlivých cechov v tomto roku priblíži krajčírsky cech.

„Minulý rok to bol cech tkáčsky a obe spolu súvisia, keďže tkáči plátno utkali a krajčíri z neho urobili tej dobe primeraný odev. Aj úvodná scénka otvorenia bude prezentáciou krajčírskeho cechu,“ povedal primátor. Dodal, že na akcii očakávajú nielen domácich, ale aj tisíce mimobardejovských návštevníkov.

Ťahákom úvodného dňa budú večerné vystúpenia Petra Lipu s hosťom Milanom Lasicom a koncerty Dary Rolins a Mafia Corner. Súčasťou piatkového programu bude 18. ročník rockového festivalu Bardrock 2016 ako aj popoludnia pre deti s Boborlandom. Večerný program ponúkne obľúbenú prešovskú skupinu Chiki Liki Tu-a a domáce zoskupenie DIP.

Hlavným ťahákom sobotňajšieho programu bude vystúpenie speváčky Beáty Dubasovej. V záverečný deň sa môžu návštevníci okrem iného tešiť na vystúpenie speváka Mariána Banga, Diabolské husle Berkyho Mrenicu a exkluzívny koncert Festival Pontes.

Jarmok ukončí vystúpenie La Gioia Divas. V rámci sprievodného programu je pre deti od štvrtka do soboty od 11. do 18. hodiny pripravená v Poľsko-slovenskom dome na Radničnom námestí aj Strašidelná pivnica s dračím pokladom.

V piatok budú k dispozícii aj tvorivé dielne a v sobotu Detský jarmok v promenádnom parku. Počas piatka a soboty sa na parkovisku pred Športovou halou bude konať autosalón.

Okrem kultúrneho programu nesmú na jarmoku chýbať ani trhovníci s tradične rôznorodým spotrebným tovarom, občerstvením, gurmánskymi jarmočnými špecialitami, remeselníci s ukážkami svojich remesiel a ani prevádzkovatelia zábavných atrakcií a lunaparkov.

„Podľa skúseností z minulých ročníkov by spolu malo byť obsadených približne 500 stánkov. V čase konania jarmoku sú ubytovacie zariadenia v okrese spravidla vypredané,“ prezradil riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Šariš – Bardejov Radomír Jančošek, podľa ktorého je táto akcia pre cestovný ruch severovýchodného Slovenska najvýznamnejším impulzom.

„Každoročne pritiahne do Bardejova a okolia tisícky návštevníkov. Na svoje si prídu mladší i starší návštevníci, ale i rodiny s deťmi,“ dodal. Jarmok má aj významný ekonomický efekt, príjmy do rozpočtu mesta boli v minulom roku takmer 95-tisíc eur.

O verejný poriadok a dopravnú disciplínu sa počas jarmoku starajú príslušníci Mestskej polície (MsP) Bardejov a Okresného riaditeľstva PZ (OR PZ) Bardejov. Vlani bolo počas štyroch dní nasadených 50 príslušníkov MsP a 190 policajtov OR PZ Bardejov.

Jarmok aj v tomto roku obmedzí dopravu v centre. Až do 18. hodiny pondelka 29. augusta bude úplne uzavretá štátna cesta I/77 v Bardejove v úseku od križovatky ulíc Štefánikova, T. Ševčenka a Mlynská až po križovatky ciest ulíc Dlhý rad, Slovenská a Krátky rad. Náhradná obchádzková trasa úseku je vyznačená dočasnými dopravnými značkami.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bardejov #jarmok