Umierajúce maďarské mestečko prebúdza legenda o mŕtvom sultánovi

Sulejman Nádherný, bájna postava tureckých dejín, dnes vzbudzuje nadšenie na maďarskom vidieku. Mestečko Szigetvár, ktoré leží blízko hranice s Chorvátskom, posledné roky žije archeológiou a výskumníci sú teraz presvedčení, že objavili hrobku najznámejšieho tureckého sultána. Ten tu v zúrivých bojoch padol presne pred 450 rokmi, píše agentúra AFP.

07.09.2016 07:00
debata (9)

„Toto mesto umiera, mladí odchádzajú alebo už odišli do Nemecka či do Londýna. Sulejman môže priniesť prácu, peniaze a turizmus,“ hovorí Norbert Pap, profesor z neďalekej univerzity v Pécsi, ktorý vedie vykopávky v oblasti vzdialenej asi štyri kilometre od Szigetvárského hra­du.

Legenda hovorí, že telo zosnulého Sulejmana prepravili do Konštantinopolu, dnešného Istanbulu, aby ho mohli uložiť do Sulejmanovej mešity, ktorú slávny panovník nechal postaviť.

Avšak jeho srdce a ďalšie orgány mali zostať pochované na bojisku, kde osmanská armáda dosiahla Pyrrhovo víťazstvo nad vojskami habsburskej aliancie, po ktorom sa tiež zastavilo turecké ťaženie na Viedeň.

Maďarsko, okupované Turkami viac ako 150 rokov (1541 až 1699), nikdy nejavilo veľký záujem o pamiatky z doby tureckej nadvlády, lebo ju vníma ako dobu temna, ktorá odťala prekvitajúcu maďarskú renesanciu.

Norbert Pap a jeho tím sa teda vydal v roku 2012 po stopách Sulejmana vďaka finančnej a materiálnej podpore Turecka. Maďarská vláda vykopávky spolufinancuje od roku 2014 a na stredajších oslavách 450. výročia bitky v Szigetvari privíta tureckú delegáciu sám maďarský prezident János Áder.

Norbert Pap s nimi v nálezisku ukrytom medzi sadmi a vinicami prejde celú históriu svojich objavov. Ako napríklad deň pred Vianocami v roku 2014, keď mu srdce poskočilo pri odhalení „podzemných stavieb polohou zodpovedajúcich stredovekým mapám a otočených smerom k Mekke“.

Archeologické práce odkryli zvyšky dervišského kláštora, mešity, strieborné mince, zvyšky oblečenia, keramiky, sklenených a kovových predmetov. A najmä hrobku s niekoľkými miestnosťami.

Maďarský historik má ohľadne pôvodu týchto nálezov jasno: „Môžeme s istotou povedať, že sme našli Sulejmanovu hrobku, okolo ktorej podľa dobových spisov Osmani vybudovali malé opevnenie nazývané Turbek“. Pap dodáva, že jeho presvedčenie zdieľajú aj mnohí jeho tureckí kolegovia.

Objavom však nemusí byť koniec. Vedci dúfajú, že sa im podarí odkryť aj hradby mesta Turbek, pozostatky kasární a nakoniec aj rakvu so sultánovým srdcom.

Veľké veci očakávajú aj miestne úrady. Starosta desaťtisícového Szigetváru Peter Vass v blízkosti hradu už vyčlenil potenciálnym záujemcom miesto na stavbu hotela.

„V Turecku je veľa bohatých ľudí, ktorí si cestovanie môžu dovoliť. Prečo by nemali cestovať do Szigetváru?“ hovorí Sakir Fakili, turecký veľvyslanec v Budapešti. „Sulejman je v Turecku národnou ikonou,“ dodáva Norbert Pap.

Či už davy dorazia alebo nie, na nálezisko čo nevidieť zavíta päť významných návštevníkov. Päť žien, údajných potomkov osmanských princezien, príde poskytnúť svoj genetický materiál na porovnanie so vzorkami odobranými z miesta hrobky.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Turecko #Sulejman