Biblická rana? Sibírska rieka sa zmenila na krvavý prúd

Prekvapení obyvatelia mesta Noriľsk, ktoré leží za polárnym kruhom, začali zverejňovať na sociálnych sieťach fotografie rieky Daldykan. Jej voda sa v utorok sfarbila do krvavočervena a nikto momentálne nevie vysvetliť, čo je dôvodom.

09.09.2016 06:00
debata (7)

Река Далдыкан в Норильске окрасилась в ярко-красный цвет. По словам норильчан, река стала красной из-за работы расположенного рядом завода, сбрасывающего реагенты. Напомним, в конце августа министр природных ресурсов и экологии РФ Сергей Донской включил Норильск в число самых грязных городов страны. Экологическая ситуация обусловливается тем, что в городе расположены одни из крупнейших в мире горнодобывающий и металлопроизводящий комбинаты. #норильск #яжвк #norilsk #krasnews

Fotka uverejnená používateľom @krasnews,

Ruské úrady ešte nevydali oficiálne stanovisko, takže sa ponúka priestor na rôzne teórie. Časti miestnych pripomínajú červené vody rieky jednu z egyptských rán zoslaných podľa biblie na otrokársky národ zo severnej Afriky.

Iní sa ironicky pýtajú, či sa chystá natáčanie ďalšieho dielu filmu Purpurové rieky. Ďalší posmešne navrhujú ísť na rybačku, keďže všetky ryby v rieke sa teraz vďaka červenej farbe zmenili na lososy.

Triezvejšie názory pripisujú rubínovú farbu vody činnosti továrne na spracovanie kovov, ktorú miestni prezývajú Nadežda.

Noriľsk je známy ako jeden z najviac znečistených miest na svete, preto nie je nepravdepodobné, že sfarbenie rieky má na svedomí prasknuté odpadové potrubie niklovej fabriky.

Znečistenie potvrdilo aj ruské Ministerstvo prírodných zdrojov a životného prostredia. Spoločnosť Norilsk Nickel, ktorej továreň patrí, podozrenia nepripúšťa. Rieka má podľa nich farbu ako zvyčajne.

Napriek tomu však závod podľa vlastných slov dočasne zníži kapacitu výroby a bude sledovať stav životného prostredia v okolí svojich budov aj v zasiahnutej časti rieky.

Obyvatelia Noriľska tvrdia, že to nie je prvý raz, čo sa okolité rieky sfarbili do neprirodzených odtieňov, v zime je dokonca niekedy červený aj sneh. Zvláštny fenomén nastane vraj vtedy, keď voda vymyje vrstvy niklu a medi z pôdy alebo sa do nej kovy dostanú inak.

Miestne pohotovostné orgány uviedli, že nedostali ohľadom rieky žiadne podnety, a preto problém neriešia. Podľa kancelárie starostu Noriľska nebolo potrebné vyhlásiť núdzový stav, pretože rieka neprispieva k zásobovaniu mesta vodou.

Grigorij Dukarev z Asociácie pôvodných obyvateľov polostrova Taimir povedal ABC News, že sa chystá predložiť formálnu sťažnosť na krajské úrady a požiadať ich, aby prípad vyšetrili.

V minulosti mu vraj továreň tvrdila, že jej odpad neuniká do prírody, teraz sa však zrejme potvrdil opak, myslí si.

Zdroj: Rt.com; Yahoo.com

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #polárny kruh