Znojmo, Znojmo, vidím ťa dvojmo!

Známy popevok Ivana Mládka si možno vysvetliť rôzne. Keďže s južnou Moravou sa neodmysliteľne spájajú vínne pivničky, príčinou zrakovej anomálie môže byť skutočne Veltlínske zelené. Veď aj medený plech 80 metrov vysokej znojemskej Radničnej veže, ktorú, mimochodom, vidíte dvojmo vďaka zrkadleniu vo výklade na začiatku pešej zóny, má farbu tohto vína!

14.09.2016 07:00
Znojmo, Česko, víno, Morava Foto:
Nazdravie! Bohyňou tunajšej úrody vína je Hroznová koza.
debata

Znoj v češtine znamená pot. Ó áno, pri výstupe na znojemskú Radničnú vežu sa spotíte! Hovoria jej aj štíhla kráľovná stredovekého mesta a keby ste na túto gotickú vežu denne vybehli nahor, nevyrovná sa tomu nijaká diéta.

Strmé špirálovité schodište so 163 schodmi sa kľukatí ako na maják a človek má problém zdolať ho aj v triezvom stave. Výhľad cez okienka drevenej ochodze však stojí za to! Pri zvlášť dobrej viditeľnosti možno vidieť až vrcholy rakúskych Álp.

Keď však znojemský sprievodca Lukáš David zavrie všetky okenice na vyhliadke a vy odrazu uvidíte znojemské strechy, ktoré ste len pred chvíľou obdivovali z okna, hore nohami na bielej vnútornej stene, opäť sa do hrozného podozrenia dostane tunajšie fľaškové hrozno.

Ide však o unikátny jav známy pod názvom „camera obscura“, keď sa obraz mesta premieta prostredníctvom slnečných lúčov cez škáry v okeniciach na vnútornú stenu veže. Také niečo vidím po prvýkrát v živote!

Hroznová koza je tunajšia Bohyňa

Ku znojemskej Radničnej veži, ktorá sa týči v strede mesta už viac ako pol tisícročia, sa viaže pekná básnička: „Já v živote jsem nezáviděl, dnes poprvé mně závist ničí. To když jsem kabát věže viděl, co nad Znojmem se hrdě tyčí. Co zpusobilo cit tak malý, to vše je starých kronik vina, do malty věže tenkrát dali – pět veder piva, deset vína!“

Nazdravie! Bohyňou tunajšej úrody vína je...
Radničná veža v odraze výkladu.
+3Znojemské vínne pivnice lákajú.

Znojemský vinársky spolok má poetický názov Spolok priateľov Hroznovej kozy. Nie hroznej, Hroznovej. Hroznová koza je tunajšou Bohyňou úrody, ručí za rast vínnej révy, kvalitu vína, odmeňuje dobrých hospodárov a zlomyseľne trestá lenivcov. A keď už máme tú chvíľku poézie, jedna tunajšia moravská pieseň hovorí o tom, prečo má Hroznová koza na čele lysinu.

„To se tenkrát z nudy proměnila v krásku, mladýmu Dandovi vyznala pak lásku… Mrkla po něm vočkem, vzdula poprsí, Danda se vypíná a krev se v něm vzlíná, na svou Maruš zapomíná…“

Pieseň má 16 slôh, ale končí sa tým, že budúca nevesta Maruš sa nasrdila a zo žiarlivosti vyšklbala Hroznovej koze chlpy na čele. Priebeh to malo vcelku dramatický: „rve ji za kštici, vláčí po vinici“. Čo z toho vyplýva? Že nevernému moravskému junákovi Dandovi sa – ako inak – nič nestalo! Možno bol na mol.

Z Radničnej veže pršali rožky

Ulica pešej zóny, ktorá vedie popri Radničnej veži, sa nazýva Obroková. „Sem totiž kedysi prichádzali obchodníci, ktorí ponúkali tovar na blízkom trhu a ustajňovali tu kone,“ vysvetľuje sprievodca Lukáš David.

V nemčine to bola Futtergasse, doslova Žracia ulička, veď moravsko-rakúska hranica je kúsok odtiaľto. A dobroty ponúka podnes, hoci už nie pre kone. Hneď pri vstupe do veže provokuje cukrárňou s názvom „Koutek pochoutek“, kde sa možno zastaviť na kávičku a niečo dobrého k tomu.

Pohľad na Chrám sv. Mikuláša zo znojemského hradu. Foto: Dávid Popovič
Znojmo, Česko, víno, Morava Pohľad na Chrám sv. Mikuláša zo znojemského hradu.

Povesť, ktorá sa viaže ku subtílnej hranolovej znojemskej veži, z ktorej bolo možné zbadať akýkoľvek pohyb nepriateľa, má tiež kulinársky podtón. Podľa nej žil pod vežou chudobný pekár Janoušek, u ktorého tmavý, ale vždy voňavý chlieb pôvodne nakupovala väčšina ľudí z mesta.

Nie, vtedy ho ešte neprevalcoval známy americký fastfood, ale iná konkurencia v podobe presladených šišiek, pocukrovaných praclíkov a šatôčok plnených sladkým tvarohom. Jednoducho, už vtedy si to Znojemčania nasmerovali ku cukrovke 2. typu a chudák Janoušek, ktorý piekol len obyčajné pečivo, sa ocitol na mizine.

V zúfalstve bol ochotný zobrať akúkoľvek inú prácu, a keď bolo potrebné opraviť niečo na streche veže, rozhodol sa prekonať strach z výšky a vyliezť hore. Urobil svoju robotu, kochal sa výhľadom a rozhodol sa, že sa tu naolovrantuje. Vytiahol rožok, ale ten mu vypadol z ruky. Ľudia dole pod vežou sa najprv v ľaku rozostúpili, ale potom zbadali, že ide o rožok a zvedavo sa zahľadeli nahor.

Janouška to pobavilo, a tak hodil nadol ďalší. To už ľudia na ulici zistili, že jeho pečivo je výborné a naťahovali ruky za ďalšími kúskami. Tak sa vyhadzovanie pečiva zo strechy Radničnej veže skončilo opätovným biznisom pekára Janouška, ktorý mal zas obchod plný hladných zákazníkov. V tom čase sa ešte o celiakii veľa nevedelo.

Piť víno môžete nad zemou aj pod zemou

O Znojme je známe, že má až 77 rôznych divov a tento rok oslavuje dokonca svoje 790. výročie. Ak nie ste z tých, čo majú chuť chodiť po historických pamiatkach, aspoň zíďte dolu Obrokovou ulicou a prídete na Masarykovo námestie s kontroverzným obchodným domom Dyje.

Uprostred pekného historického mesta, z historického hľadiska tretieho najdôležitejšieho na Morave, je to výkvet normalizačnej architektúry. Obludne pôsobiaca budova s okolitou stredovekou zástavbou síce šokuje, ale už sem akosi neodmysliteľne pa­trí.

Znojemské vínne pivnice lákajú. Foto: Dávid Popovič
Znojmo, Česko, víno, Morava Znojemské vínne pivnice lákajú.

Jej likvidácia nehrozí, lebo bizarný obchodný dom je natoľko unikátny, že sa dokonca ocitol pod ochranou pamiatkarov. Znojemčania si už akosi zvykli. A mimochodom, na jeho boku zo strany Obrokovej ulice robia dobrú točenú zmrzlinu.

Nedá sa však nespomenúť historická ikona a najvzácnejšia kultúrna pamiatka Znojma, románska Kniežacia rotunda Panny Márie a sv. Kataríny. Vnútri sú vzácne fresky, ktoré uvidíte len vtedy, ak budete mať veľké šťastie.

Vo vnútri sa totiž kontinuálne meria vlhkosť a teplota a kompetentní musia odsúhlasiť, či vás dovnútra vpustia, alebo nie. V deň našej návštevy bola pre nevyhovujúce klimatické podmienky odpoveď zamietavá.

Menovanie chrámov, kostolov, kláštorov, veží, ale aj funkcionalistických víl by zabralo veľa riadkov. Z nádherných vyhliadok mesta dovidíte až do národného parku Podyjí, čo je najmenší národný park Českej republiky, uvidíte znojemskú priehradu postavenú na rieke Dyje a takisto 220 metrov dlhý a takmer 50 metrov vysoký železničný viadukt, po ktorom prvý vlak s cestujúcimi prešiel v roku 1871.

Za samostatnú kapitolu stojí aj návšteva znojemského podzemia, kam sa neodporúča chodiť ľuďom s fóbiami a vybrať si možno z niekoľkých adrenalínových trás podľa toho, či manžel plánuje, aby sa jeho polovička ešte vrátila. Pod zemou možno dokonca ochutnávať víno!

A tak si s Mládkom zaspievajme: „Znojmo, Znojmo, vidím tě dvojmo, není to tentokrát lihovinou. Pane příslušníku, já holdoval jen mlíku, je to téhle slečny vinou.“ Znojmo, Znojmo, som plná dojmov. Nazdravie!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Znojmo