Poznáte Galway? Je to vraj najpríjemnejšie mesto na svete

Len tri hodiny cesty od rušnej metropoly Írska leží menšie, ale zato živé mesto Galway. Rozprestiera sa na západnom pobreží krajiny a je jediným mestom v západoírskej provincii Connacht so statusom „city“ a zároveň správnym strediskom rovnomenného grófstva. Najzaujímavejší na ňom je však jeho titul najpriateľskejšieho mesta sveta. Ako sa k nemu dostalo?

18.09.2016 07:00
Galway, Írsko, mesto, ulica, farebné domy Foto:
Galway, Írsko
debata

Cestovateľský portál Travel + Leisure sa každoročne pýta svojich čitateľov-cestovateľov, kde sa na svojich potulkách svetom cítili najviac vítaní, kde bola atmosféra podľa nich najpríjemnejšia. Tento rok si najviac pozitívnych ohlasov vyslúžil svojou srdečnosťou a priateľským postojom írsky Galway.

V len niečo vyše 70-tisícovom meste sídli univerzita National University of Ireland, vďaka čomu ulice pôsobia živo, sú plné mladých z celého sveta. Turisti sem často zavítajú po ceste Wild Atlantic Way – ikonickej 2500-kilometrovej trase naprieč západným pobrežím Írska.

Mnoho z cestovateľov nadchne hudba, ktorá sa v Galway šíri ulicami lemovanými tehlovými domami. Mesto je preslávené talentovanými huslistami, akordeonistami, gitaristami a hráčmi na bendžo, ktorí okoloidúcim zahrajú na želanie za pár drobných.

Komu nestačia príjemné prechádzky, môže navštíviť niektorý z festivalov, ktoré mesto hostí – počas roka sa v Galway odohrá až 19 veľkých kultúrnych podujatí, počnúc astronomickým festivalom v januári, cez marcový komediálny festival, literárny v apríli, rôzne hudobné a umelecké počas leta, jazzový či detský umelecký v októbri až po vedecký a technologický v novembri.

Čo však turisti ocenili v Galway najviac, bola prívetivá povaha domácich a tiež „typická pohostinnosť a humor“, ako sa vyjadril jeden z návštevníkov mesta pre Travel + Leisure.

Zdroj: Travelandleisu­re.com; Wikipedia.org

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Írsko #priateľstvo