Tajomná sklená Astana, Almaty na lyžiach, konské pochúťky – poznáte Kazachstan?

Kazašská metropola Astana je podľa plánov dostavaná len asi na 30 percent, no aj táto tretina ponúka veľkolepú a ohromujúcu architektúru. Mesto by malo byť skompletizované do roku 2030 a už teraz je viac než isté, že to bude stáť za to.

22.09.2016 07:00
Astana, Kazachstan, Bajterek, Foto:
K symbolom Astany patrí pamätník a zároveň rozhľadňa Bajterek.
debata

Ak túžite po exotike, ktorú zároveň neokupujú hordy turistov, stredoázijský Kazachstan môže byť to pravé. Deviata najväčšia krajina sveta (a najväčšia vnútrozemská) bola kedysi súčasťou Sovietskeho zväzu.

Nezávislosť získala v roku 1991 a odvtedy sa aj vďaka bohatým zásobám nerastných surovín vypracovala na ekonomicky najvyspelejšiu zo všetkých „-stanov“, teda spomedzi Afganistanu, Kirgizka (Kirgizstanu), Pakistanu, Tadžikistanu, Turkménska (Turkmenistanu) a Uzbekistanu. Nachádza sa tu aj slávny kozmodróm Bajkonur.

Kazachstan je veľmi riedko osídlený, na 2 717 300 km² žije len niečo vyše 16 000 000 oby­vateľov. Každého návštevníka Kazachstanu očarí divoká príroda s voľne žijúcimi zvieratami a tiež ohromne moderné mestá.

Astana sa rozprestiera na severovýchode rozľahlej krajiny a je skutočnou perlou medzi tamojšími sídlami.

K jej významným monumentom a zároveň symbolom patrí pamätník a zároveň rozhľadňa, ktorú otvorili v roku 2002 a podobá sa na strom, ktorý má v korune zasadené zlaté vajce. Jeho názov – Bajterek – sa dá z kazaštiny preložiť ako Vysoký topoľ.

Podľa legendy je to hniezdo posvätného vtáka Samruka, ktorý na vysokom strome našiel svoje útočisko. V noci je 105 metrov vysoká budova nádherne nasvietená a hrá nespočetným množstvom farieb. Prechádzka po námestí, ktoré sa rozkladá okolo „kmeňa“ stromu, je skutočným zážitkom.

Neďaleko sa vypína len šesťročná budova Centrálnej koncertnej siene v tvare kvetu, ktorého lupienky „tancujú“ v rytmoch hudby.

Pyramída porozumenia a mieru

Na druhom konci mesta objavíte ozrutný sklený stan – to je neofuturistická budova zábavného centra Chan Šatyr z roku 2010. Jeho stavbu inicioval sám kazašský prezident Nursultan Nazarbajev a dokončili ju na jeho 70. narodeniny.

Pri slávnostnom otvorení spieval aj obľúbený taliansky tenor Andrea Bocelli.

Stany sú tradičnou stavebnou formou kočovných kmeňov. Vnútri tohto 150 metrov vysokého kolosu, do ktorého by sa zmestilo 10 futbalových ihrísk, sa však nebýva.

Je „domovom“ vnútorného parku, zábavného centra, obchodov s uličkami a námestíčkami, minigolfového ihriska a tiež kúpaliska.

Transparentný materiál, z ktorého je skonštruovaná strecha, umožňuje prenikanie slnečného svetla. Tak sa reguluje a stabilizuje teplota vnútri, aj keď vonkajšia teplota sa v tejto nehostinnej krajine počas roka pohybuje od –35 do +35 °C.

Pyramída náboženstiev

Priesvitný stan navrhol britský architekt Norman Foster, ktorý dal podobu tiež ďalšej výraznej stavbe – Palácu mieru a zmierenia (niekedy sa nazýva aj Pyramída mieru a súladu) z roku 2006.

Palác má tvar obrovskej sklenej pyramídy, ktorá reprezentuje všetky svetové náboženstvá – judaizmus, islam, kresťanstvo, budhizmus, hinduizmus, taoizmus a iné vyznania.

Budova jemne hrá zlatou a svetlo modrou – tieto farby si pyramída požičala z kazašskej vlajky. Ihlan vysoký 77 metrov tiež svojím tvarom symbolicky zjednocuje históriu (siahajúcu až do čias starovekého Egypta) s budúcnosťou a s priateľskosťou.

Stavba je koncipovaná ako globálne centrum pre náboženské porozumenie, zrieknutie sa násilia a podporu viery a ľudskej rovnosti. Pyramída mieru vyjadruje ducha Kazachstanu, kde kultúry, tradície a zástupcovia rôznych národností koexistujú v mieri, harmónii a súlade.

Raz za tri roky sa v nej schádza 200 delegátov, ktorí zastupujú hlavné svetové náboženstvá a vierovyznania. Zasadajú v obrovskej kruhovej miestnosti, ktorá sa ponáša na zasadačku Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov v New Yorku.

V pyramíde sídli opera s 1 500 sedadlami, národné múzeum kultúry, nová „univerzita civilizácie“, knižnica a výskumné centrum pre etnické a geografické skupiny Kazachstanu.

Astana sa na budúci rok stane dejiskom svetového veľtrhu Expo 2017, ktorý sa po prvýkrát bude konať v strednej Ázii.

Almaty – cirkus, chrám aj bandy

Ak dávate prednosť pokojnejším mestám, ale nie menším zážitkom, navštívte aj Almaty – druhé najdôležitejšie mesto Kazachstanu a jeho bývalá metropola v rokoch 1991 až 1997.

Hoci je Almaty stále najväčším mestom krajiny, jeho budovy sú menšie a viac rozptýlené. Mnoho pamiatok je však pozoruhodných.

Napríklad Centrálny štadión Almaty, ktorý postavili v roku 1958 a bol hostiteľom Bandy majstrovstiev sveta v roku 2012.

Ďalšou zaujímavosťou je Cirkusový dom v tvare jurty, kde sídlia kazašskí cirkusoví umelci. Konajú sa tam pravidelné prestavenia a vstupenky stoja v prepočte okolo 5 eur.

Pravoslávna ortodoxná Katedrála nanebovstúpenia už zďaleka púta svojimi farbami. Drevená stavba je celá postavená bez jediného klinca.

Britský princ na lyžiach

Almaty sa môže pochváliť aj prírodnými krásami, pretože sa nachádza v spodnej časti pohoria Ťan-šan, ktoré zasahuje aj Čínu, Kirgizsko a Uzbekistan.

Priamo v meste sa nachádza 1 100-metrový kopec Kok Tobe (Zelený vrch) s televíznou vežou, z ktorého je nádherný výhľad na domy a ulice, ale aj na neďaleké horské chrbáty.

V zime prajú tiež milovníkom lyžovania, v lete sú vynikajúcim miestom na turistiku. Lyžiarske stredisko Šymbulak vo výške 2 260 metrov nad morom sa nachádza menej ako hodinu jazdy autom z Almaty.

Minulý rok sem na lyžovačku vyrazil dokonca aj britský princ Harry spolu so svojou vtedajšou priateľkou Cressidou Bonas.

Kazašské špeciality – konské mäso a mlieko

Kôň na tanieri nie je v tejto krajine ničím nezvyčajným. Do tamojšieho jedálnička patrí tiež baranina, ale tiež hovädzina, bravčovina a mladí ľudia si pochutia aj na kuracine.

Konina sa často podáva v reštauráciách, chutí podobne ako hovädzie mäso alebo divina. Je mäkšie a má sladkastú chuť. Podáva sa ako steak, ale aj so syrom ricotta a špenátom.

Kazaši tiež obľubujú konské mlieko, tradične sa pije sfermentované, pretože v tejto forme ho ich dávni kočovní predkovia dokázali lepšie uchovať. Je kyslé a v porovnaní s kravským trocha ľahšie.

Zdroj: Straitstimes.com; Wikipedia.org; Expo2017astana­.com; Wikitravel.org

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kazachstan #Almaty #astana #Ázia