Porto – nové útočisko európskych Židov. Bez problémov tu chodia s kipou na hlave

Každý piatok na začiatku sabatu ožíva impozantná synagóga v Porte hovorom v angličtine, francúzštine, španielčine i portugalčine. Malá židovská komunita na severe Portugalska, ktorá vymizla v 15. storočí, teraz zažíva obrodu a otvára sa Židom, ktorí sa cítia byť inde v Európe ohrození

19.10.2016 07:00
debata (2)

„V Európe sa vzmáha antisemitizmus, ale Porto sa zdá byť prístavom mieru: tu môžeme byť pokojne Židmi,“ tvrdí Sam Elijah, predseda komunity, ktorá mala pred štyrmi rokmi sotva 20 členov. Teraz ich má asi 200, a to z rôznych krajín.

Komunita neváha v zahraničí propagovať Porto a predpokladá, že sa v nasledujúcich rokoch silne rozrastie, najmä vďaka prílivu Židov z Turecka a Francúzska.

Rodina Zekriovcov tam s dvoma dcérami vo veku tri a päť rokov prišla v auguste 2015. Patrí k päťdesiatke francúzskych Židov, ktorí už v tomto veľkom meste na severe Portugalska žijú.

Rodina pochádzajúca z Izraela sa najprv usadila v juhofrancúzskom Toulouse, aby tam podporila židovskú komunitu po atentátoch z marca 2012, keď džihádista Mohamed Merah zavraždil v miestnej židovskej škole tri deti a jedného učiteľa.

„Videli sme antisemitizmus zblízka, a to bolo jedným z dôvodov, prečo sme sa presťahovali do Porta,“ hovorí Zekri.

Každý piatok sa táto veriaca rodina pripravuje na sabat, počas ktorého je podľa židovskej viery zakázané pracovať, používať elektrinu alebo riadiť auto. Treba si preto navariť dopredu a nastaviť osvetlenie tak, aby sa v požadovanú hodinu vyplo… „Je to vždy záťaž, ale potom si môžeme dopriať úplný odpočinok,“ vysvetľuje otec rodiny.

„Tu sa môžem prechádzať bezstarostne s kipou na hlave. Často sa mi stáva, že ma ľudia zastavujú a hovoria, že majú Židov radi. Také slová som nikde inde nepočul, ani vo Francúzsku, ani inde v Európe,“ hovorí Zekri, ktorý v Porte pokračuje v štúdiu medicíny.

Na jeseň príde prvá rodina z Turecka. Umožní to zákon, ktorý platí od minulého roka a ktorý podobne ako v Španielsku ponúka sefardskými Židom portugalské občianstvo ako odškodnenie za prenasledovanie a vyhosťovanie, ktoré koncom 15. storočia zažívali ich predkovia.

Dohromady 500 potomkov vyhostených Židov už získalo portugalské občianstvo prostredníctvom komunity v Porte, z toho okolo 70 percent Turkov.

Eliran Fraedge, ktorý s manželkou a dcérou prišiel z Izraela v roku 2007, bol medzi prvými. Dnes hovorí, že sa cíti byť Portugalčanom. „Je to pre život tá najlepšia krajina,“ citovala ho agentúra AFP.

Židia prichádzajú do Porta z Európy aj z Blízkeho východu, ale aj z Ázie či Ameriky. Napríklad tridsaťdeväťročný Dan Capriles opustil Kolumbiu a neľutuje to. Váži si obyvateľov Porta, ktorí podľa neho vedia, že Židia vždy k histórii mesta patrili.

Synagóga v Porte je okrem náboženských obradov aj centrom, kde sa Židia stretávajú a kde majú služby dôležité pre rozvoj komunity. Je tam predajňa kóšer produktov, čoskoro sa tam otvoria jasle a škola. Na prvom poschodí je múzeum histórie Židov v meste.

Je to najväčšia synagóga na Pyrenejskom polostrove a v roku 2012 ju kompletne opravili vďaka darom z celého sveta.

Vlani navštívilo Porto asi 10 000 židovských turistov. Vedľa synagógy stojí hotel Da Musica, ktorý je prispôsobený potrebám veriacich Židov. „Máme oddelenú kuchyňu, kde sa pripravujú kóšer pokrmy,“ vysvetľuje riaditeľka hotela Liliana Castanheirová. „Počas sabatu zostávajú automatické dvere hotela stále otvorené, aby hostia nemuseli používať elektrinu,“ dodáva.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Portugalsko #židia #Porto #kóšer obchod