Súťaž o najkrajšie mesto a obec Slovenska už pozná víťaza. Kraľuje východ

Naj mestom krajiny pod Tatrami je podľa tohtoročného rebríčka Spišská Nová Ves, ktorá získala v ankete 31 566 hlasov. V kategórii obcí bodovali zasa Smižany, ktoré za najkrajšie považuje 20 541 hlasujúcich.

07.11.2016 13:51
MiniSlovensko, radnica Levoča Foto: ,
Starobylá radnica z Levoče v parku MiniSlovensko v Liptovskom Jáne.
debata

V hlasovaní, ktoré prebiehalo od 1. apríla 2016 do konca októbra, jednoznačne bodoval východ Slovenska. Na druhej priečke medzi mestami sa umiestnila Levoča so ziskom 24 654 hlasov a tretí je Bardejov, ktorý dostal 24 051 hlasov.

Druhou a treťou najkrajšou obcou sa môže pochváliť lučenský okres – Halič dostal 20 381 hlasov a Divín sa páči 15 845 ľuďom.

Spiš aj Šariš

Víťaz ankety, Spišská Nová Ves, sa hrdí titulom vstupná brána do Slovenského raja, ale je sa na čo pozerať aj v meste. Medzi dominanty patrí Kostol Nanebovzatia Panny Márie z 13. storočia s najvyššou kostolnou vežou na Slovensku, radnica, Reduta či pamätník generála Milana Rastislava Štefánika. Prírodný relax prinesie návšteva Madaras parku či ZOO.

Aj druhé miesto ostalo na Spiši. Patrí mestu, ktorého názov sa v priebehu čias menil z Leucha, cez Lewscen, Lewcsouia, Leutsovia až po súčasný – Levoča. Niekdajšie kráľovské mesto sa môže pochváliť umeleckými skvostmi ako dielo Majstra Pavla z Levoče v Chráme sv. Jakuba a od roku 2009 je zapísané na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Aj šarišské historické a kúpeľné mesto je pre svoje zachovalé stredoveké centrum od roku 2000 zapísané medzilokality Sve­tového dedičstva UNESCO. Najvzácnejšou zo stredovekých stavieb Bardejova je monumentálna ba­zilika svätého Egídia, ktorá je z architektonického hľadiska jednou z najvýznamnejších národných pamiatok na Slovensku. Jej 11 gotických krídlových oltárov s tabuľovými maľbami patrí k európskym unikátom.

Mesto Bardejov. Foto: Ivan Majerský
Bardejov Mesto Bardejov.

Len 3 kilometre od Spišskej Novej Vsi nájdete Smižany. Je to obec s najvyšším počtom obyvateľov (8 633) na Slovensku bez štatútu mesta, a tak v ankete možno mala pri hlasovaní miernu výhodu. Medzi smižianske pozoruhodnosti môžeme započítať Katolícky kostol Povýšenia sv. Kríža, Kostol evanjelický augsburského vyznania, no najmä národopisné múzeum a Pamätný dom Kpt. Jána Nálepku.

Okolo Lučenca pekne

Obec Halič v lučenskom okrese vznikla asi v 12. storočí pod hradom, dnes je na jeho mieste zrekonštruovaný zámok. V Haliči si môžete prezrieť rozárium, synagógu a prejsť sa krásnym parkom.

Pri vstupe do obce Divín hneď udrú do očí zrúcaniny gotického hradu Divín. Celá obec bola kedysi opevnená, no dnes sa z múrov zachovali už len drobné časti. Pod hradom sa nachádza opevnený renesančný kaštieľ z roku 1670 so štyrmi bastiónmi. V sedielku na južnej strane hradu sa nachádza neskorobaroková kaplnka sv. Anny z roku 1775 so starým cintorínom.

Hlasovanie o najkrajšie mesto a obec Slovenska organizuje portál Slovakregion.sk.

Rebríček naj miest
1 Spišská Nová Ves
2 Levoča
3 Bardejov
4 Púchov
5 Prievidza
6 Ružomberok
7 Lučenec
8 Sabinov
9 Košice
10 Zvolen
Rebríček naj obcí
1 Smižany
2 Halič
3 Divín
4 Ilija
5 Sedliacka Dubová
6 Nižná Slaná
7 Rokytov
8 Santovka
9 Likavka
10 Olcnava

Kompletné rebríčky miest a obcí nájdete tu.

Zdroj: Wikipedia.org

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mestá