Adventné mestečko otvoria v Poprade už tento mesiac

Prípravy na vianočné obdobie v Poprade sa začnú zapálením prvého adventného svetla už koncom novembra, a nie na Mikuláša ako to bolo počas minulých rokov.

10.11.2016 14:00
Adventný veniec Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Chystáme Adventné mestečko, ktoré by malo byť v časti fontány na Námestí sv. Egídia. Adventný veniec nebude len na veži kostola, ale aj pri spomínanej fontáne, kde sa budú konať viaceré kultúrne podujatia,“ uviedol popradský primátor Jozef Švagerko.

Mestečko otvoria v prvú adventnú nedeľu 27. novembra. Vianočnú výzdobu rozsvietia v deň príchodu Mikuláša.

Výber predajcov v stánkoch, ktoré budú na námestí v rámci mestečka, vzišiel tento rok z verejnej obchodnej súťaže. „Dodávatelia sa prihlásili, z desiatich uspeli šiesti. Vyberali sme na základe pomeru kvality sortimentu, referencií a cien za samotný stánok,“ vysvetlil viceprimátor Igor Wzoš.

Tento rok tiež mestečko presunú do inej zóny, ktorú podľa samosprávy navštevuje viac ľudí. Nebude sa nachádzať na severnej ulici pri zvonici, ale v okolí spomínanej fontány, v blízkosti ktorej sa nachádza aj vianočný stromček.

Mesto bude opätovne zdobiť výzdoba dlhšie. Kým v predošlých rokoch svietila od Mikuláša do Troch kráľov, minulý rok fungovala až do konca januára.

„Vo veľkých mestách trvá vianočná atmosféra celý mesiac. Poprad má tradične jednu z najkrajších vianočných výzdob na Slovensku. Predstavuje to náš ďalší potenciál v cestovnom ruchu,“ uviedol Wzoš.

Podľa jeho slov teda nepôjde o vianočnú výzdobu, ale zimnú. „Pri takých investíciách do svetiel, keďže veľa peňazí je potrebných aj na ich montáže a demontáže, je podľa mňa potrebné natiahnuť výzdobu do konca januára. Poprad je centrom cestovného ruchu a Tatry sú v tom čase plné turistov, prečo by sme ich sem teda nepozvali,“ dodal.

Do výzdoby, ktorá bude zdobiť mesto počas adventného a vianočného obdobia, ako aj po ňom, mesto investovalo okolo 70-tisíc eur. Naposledy popradskí poslanci schválili kúpu 300 metrov nových girlánd na námestie za 21-tisíc eur.

Viacerí poslanci na poslednom zasadnutí požiadali mesto, aby sa zameralo aj na vianočnú výzdobu na sídliskách Juh a v mestských častiach. „Budeme spoločne riešiť výzdobu najmä na sídlisku Juh pri Kostole sv. Cyrila Metoda a v mestských častiach Stráže, Veľká, Matejovce a Spišská Sobota," uviedol Švagerko.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poprad #advent