Minerálny prameň na košickej Aničke opäť slúži verejnosti

Minerálny prameň ľudovo nazývaný Gajdovka v košickej mestskej rekreačnej lokalite Anička je opäť prístupný pre verejnosť. Ako informoval hovorca košického mestského podniku Správa zelene Viliam Štrelinger, prameň bol od 12. septembra vyradený z prevádzky pre rekonštrukciu. Náklady na rekonštrukciu odberného miesta minerálnej vody boli 32 723 eur.

13.11.2016 14:00
Košice Foto:
Košice
debata

Ako uviedla prevádzková námestníčka Správy mestskej zelene v Košiciach (SMsZ) Marta Popríková, rekonštrukcia už bola nevyhnutná, pretože naposledy sa odberné miesto opravovalo pred dvadsiatimi rokmi.

„V zlom stave bola už nosná konštrukcia, ktorá niesla kamenné obklady. V nevyhovujúcom stave bol aj prívod vody, elektroinštalácia," povedala Popríková. Doložila, že zlý stav bol spôsobený agresívnym pôsobením minerálnej vody.

„Minerálny prameň je najväčším turistickým lákadlom tohto rekreačného areálu. Rozhodli sme sa ho po dlhých rokoch komplexne zrekonštruovať, aby slúžil Košičanom i návštevníkom, pretože jeho voda má vďaka svojej mineralizácii pozitívny vplyv na trávenie a zdravie. Verím, že Košičania ocenia vynovenú tvár Gajdovky," povedal primátor Košíc Richard Raši.

Voda z Aničky je medzi Košičanmi veľmi obľúbená. Podľa lekárov pomáha najmä pri tráviacich problémoch. Archívne záznamy spomínajú výskyt minerálnych prameňov v tejto oblasti už v 14. storočí.

Až v roku 1863 bol objavený prameň pri ceste do Ťahanoviec v severnej časti intravilánu mesta Košice. Po prvej svetovej vojne tu boli zriadené kúpele. Neskôr sa táto minerálna voda zvaná „vajcovka“ používala aj na pitie.

Postupom času z hygienických dôvodov zdroj minerálnej vody zlikvidovali. S využitím sa opäť začalo v roku 1980 zriadením vŕtanej studne hlbokej 13 metrov, no aj tento zdroj zlikvidovali pre problémy s hygienou.

V roku 1995 vybudovali nový zdroj minerálnej vody, a to vrtom hlbokým 30 metrov. Ten slúži svojmu účelu doteraz.

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #minerálne pramene