Emigranti sa zhodli: Toto je 17 naj miest pre život

V dnešnom globalizovanom svete nie je vysťahovanie do cudzej krajiny, hoci aj na opačnom konci, sveta ničím výnimočným. Ktoré mestá stoja za to? Kde sa býva, pracuje a oddychuje najlepšie? Ľudia, ktorí neváhali a zmenili adresu, hodnotia svoje rozhodnutia, na základe ktorých vznikol rebríček.

06.12.2016 07:00
debata (34)

Inštitúcia InterNations už tretí rok v rade vykonala prieskum Expat Insider 2016, jednu z najrozsiahlejších štúdií svojho druhu, medzi 14 000 respon­dentmi. Na prvých troch priečkach sa umiestnili austrálske, americké a španielske mestá, píše portál Weforum.org.

Prisťahovalcov v prieskume požiadali, aby ohodnotili rôzne aspekty svojho života v novej krajiny – od profesionálnych perspektív, pracovnej doby, cez postoj miestnych obyvateľov voči novousadlíkom až po počasie.

17. New York, USA

Mesto je známe svojimi vysokými cenami a nákladmi na život, no zároveň aj širokou ponukou pracovných miest a zároveň veľkým počtom rôznych voľnočasových aktivít a kultúrnych podujatí.

Venčenie v Hobokene (New Jersey) s výhľadom na... Foto: SITA/AP, Kathy Willens
New York, New Jersey, USA, Amerika, Manhattan, One World Trade Center, Hoboken, pes, prechádzka, venčenie, Venčenie v Hobokene (New Jersey) s výhľadom na newyorský južný Manhattan.

16. Zürich, Švajčiarsko

Najväčšie mesto vo Švajčiarsku sa často objavuje v rebríčkoch top miest pre život a stále láka nových obyvateľov.

15. Berlín, Nemecko

Táto metropola ponúka množstvo pracovných príležitostí, vysokú kvalitu bývania, ale je známa aj ako dobré miesto na vychovávanie detí.

14. Ženeva, Švajčiarsko

Už druhé švajčiarske mesto v rebríčku je známe, že v ňom žijú mnohí z najbohatších ľudí. Má príjemnú polohu, výborné možnosti zamestnania a tiež vysoký štandard bývania. Navyše, neďaleko je Mont Blanc, takže široká paleta aktivít od turistiky, cez lyžovanie po horolezectvo je zaručená. Hmm.

13. Frankfurt, Nemecko

Toto nemecké mesto je kombináciou dobrých možností zamestnať sa a jednoduchej adaptácie pre prisťahovalcov. Na ja!

Vianočný strom v nemeckom Frankfurte. Foto: SITA/AP, Michael Probst
Vianoce, vianočné stromčeky, vianočné stromy, námestie, svetlá, Nemecko, Frankfurt Vianočný strom v nemeckom Frankfurte.

12. Bazilej, Švajčiarsko

A Švajčiarsko do tretice. Bazilej je menšie a pokojné mesto, no zároveň leží blízko hraníc Francúzska a Nemecka, čo z neho robí ideálne východisko na nenáročné dochádzanie za prácou. Bonusom sú nádherné výhľady na okolitú prírodu a kvalitné bývanie.

11. Barcelona, ​​Španielsko

Hlavné mesto Katalánska má, zdá sa, všetko – dobré pracovné vyhliadky, rušný spoločenský život, skvelé počasie a slnečné pláže.

10. Toronto, Kanada

Toto mesto je najľudnatejšie v celej krajine. Určite aj vďaka priateľskému prostrediu a jednoduchej adaptácii, ktorú imigranti oceňujú.

9. Mexico City, Mexiko

Prisťahovalci si pochvaľujú tamojšie počasie a možnosti dobrého zárobku.

8. Sydney, Austrália

Centrum obchodu a pracovných miest a po práci relax na pláži, surfovanie či výlety po úžasnej krajine. Kto by si nevybral Sydney?

Ohňostroj v austrálskom Sydney. Foto: SITA, AP
Nový rok, Sydney, ohňostroj Ohňostroj v austrálskom Sydney.

7. Mníchov, Nemecko

Metropola Bavorska každoročne hostí najväčší pivný festival Oktoberfest, no žije to tam aj počas zvyšku roka. Prisťahovalci oceňujú celkovú kvalitu života aj vyvážené možnosti pracovnej aj súkromnej realizácie.

6. Viedeň, Rakúsko

Magnet na imigrantov – vysoká životná úroveň, dobré počasie a veľa možností kultúrneho vyžitia.

5. Singapur

Ostrovné mesto je svetovo známe ako jedno z najčistejších na svete. Zároveň sa môže pochváliť vysokou životnou úrovňou a závideniahodnou úrovňou miezd.

4. Düsseldorf, Nemecko

Západonemecké mesto, ktoré preslávil módny priemysel a umelecké scény, sa umiestnil na v rebríčku vysoko.

Po búrke v nemeckom Düsseldorfe. Foto: SITA/AP, Marius Becker
búrka, cyklisti, Düsseldorfe Po búrke v nemeckom Düsseldorfe.

3. Madrid, Španielsko

Čím je Madrid taký lákavý? Obrovské množstvo prisťahovalcov uviedlo, že kľúčom k ich spokojnosti bola mimoriadne ľahká a príjemná adaptácia a milí priateľskí ľudia. Čerešničkou na torte sú nízke náklady na bývanie.

2. Houston, USA

Štvrté najväčšie americké mesto je medzi prisťahovalcami obľúbené najmä pre nízke životné náklady. V kategórii „aké ľahké je udomácniť sa“ však jednoznačne vedie.

1. Melbourne, Austrália

Fanfáry pre Melbourne. Druhé najľudnatejšie mesto kontinentu hodnotí ako ideálne 79 % opýtaných, ktorí oceňujú perfektnú vyváženosť pracovných možností a súkromného života. Dostupnosť voľnočasových aktivít si pochvaľuje až 91 % opýtaných.

Melbourne, Austrália Foto: SHUTTERSTOCK
Melbourne, Austrália, mesto, mrakodrapy, rieka, most Melbourne, Austrália

Zdroj: Internations.org; Weforum.org; Businessinsider­.com

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #rebríček #emigranti