Vyhlásili 10 najlepších vianočných trhov, Slovensko obišli

Vianočné nákupy nemusia znamenať šialené preteky pomedzi regály zlacnených tovarov so stovkami ďalších zákazníkov. Navštívte adventné trhy a s pohárom teplého punču v ruke vyberte v stánkoch maličkosti pre svojich blízkych. Portál CNN zostavil zoznam najkrajších vianočných trhov, ktoré sa oplatí navštíviť.

08.12.2016 07:00
Praha, vianoce, vianočné trhy, Staromestské... Foto: ,
Vianočné trhy na Staromestskom námestí v Prahe.
debata (18)

Medzi výkvet sa dostali trhy v blízkom Krakove, Prahe, Viedni, ale aj v Berlíne, Bruseli, Štrasburgu, Florencii, Birminghame a Kodani. Jediným mimoeurópskym zástupcom sú trhy v kanadskom Montreale.

Do desiatky najlepších vianočných trhov na svete zaradil americký portál CNN trhovisko na Staromestskom a Václavskom námestí v Prahe.

Reportér zameraný na cestovanie ocenil každodennú otváraciu dobu stánkov aj blízkosť oboch hlavných trhovísk, rovnako ako kvalitu tunajších klobás a piva.

Vianočný strom v Prahe. Foto: Reuters, DAVID W CERNY
Praha, Staromestské námestie, vianočné trhy, Vianoce Vianočný strom v Prahe.

„Návštevníci si môžu poobede dať klobásu (český párok), spláchnuť ju plzeňským pivom a potom sa porozhliadnuť okolo a počkať na rozsvietenie hlavného vianočného stromu na Staromestskom námestí,“ napísal nezávislý reportér Joe Minihane, ktorý žije v Británii a pre CNN natáča a píše cestopisné materiály.

Pražské trhy podľa neho majú jedinečnú atmosféru a na rozdiel od ďalších trhovísk vybraných do najlepšej desiatky nezatvárajú počas sviatkov svoje brány ani jediný deň.

Berlín

V nemeckej metropole sa nachádza 12 rôznych vianočných trhov, Minihane však odporúča ten na námestí Gendarmenmarkt s drevenými domčekmi a tradičnými remeselníkmi, ktorých výrobky môžu byť originálnymi darčekmi.

Zaujímavosť: Okrem tradičných nápojov a jedla sú tu aj stánky s tradičnými remeslami. Večer sa tu organizujú koncerty – od chorálov až po džez.

Vianočné trhy na berlínskom námestí... Foto: Reuters, FABRIZIO BENSCH
Vianočné trhy, Vianoce, advent, Alexanderplatz, Berlín Vianočné trhy na berlínskom námestí Alexanderplatz.

Štrasburg

Štrasburg hostí jedny z najstarších európskych vianočných trhov, prvý raz sa konali v roku 1570. Dnes tu trhy nájdete na 10 miestach s asi 300 stánkami, ktoré ponúkajú široký sortiment dekorácií, občerstvenia aj miestneho alsaského vína. Na námestí Place Kléber sa týči krásny vianočný strom, ktorý autor prirovnáva k centrálnemu stromu v newyorskom Rockefellerovom centre.

Zaujímavosť: Štrasburg má počas vianočných trhov vždy jedného špeciálneho zahraničného hosťa, ktorý prezentuje svoje produkty. Tento rok je to Portugalsko so svojimi pudingovými koláčmi a pravým portským.

Vianoce v Štrasburgu pred katedrálou. Foto: Reuters, VINCENT KESSLER
Vianočné trhy, Vianoce, advent, Štrasburg, Vianoce v Štrasburgu pred katedrálou.

Viedeň

Podľa CNN má len málo miest takú úžasnú atmosféru. Viedeň usporiadala prvý vianočný trh už v roku 1298 a dnes ponúka domácim aj návštevníkom na výber 20 miest. Najznámejší z nich sa nachádza priamo pred radnicou, je otvorený denne až do Štedrého dňa a 151 rôznorodých stánkov na ňom ponúka ozdoby, darčeky, punč, sladkosti aj pravé rakúske údeniny.

Zaujímavosť: Je tu obrovské klzisko, sobie záprahy aj klasický betlehem. Okrem tradičných aktivít je v ponuke aj curling.

Florencia

Tamojší trh na veľkolepom námestí Piazza Santa Croce trvá každoročné do 18. decembra. Pred františkánskou bazilikou stojí 50 rozmanitých stánkov plných dobrôt. Úžasná vianočná atmosféra dýcha aj na Piazza del Duomo, kde sa týči ohromný stromček svietiaci od 8. decembra.

Zaujímavosť: Aj keď je Florencia talianske mesto, často sa tu ponúkajú nemecké pochúťky ako perníky aj štrúdle.

Natalie a Firenze Christmas in Florence duomo

Fotka uverejnená používateľom Mohsen Tutunci (Tootoonchi) (@tutunci),

Krakov

V meste býva už v decembri sneh, a tak je o magické sviatky postarané. Najkrajší vianočný trh sa rozprestiera na námestí Rynek Glowny a nie je tu núdza o poľské špeciality ako korenisté oriešky.

Zaujímavosť: Na svoje si tu prídu milovníci starožitností.

#christmasmarkets #krakowchristmasmarket #krakowchristmas

Fotka uverejnená používateľom CheapAir.com (@cheapair),

Birmingham

V druhom najväčšom anglickom meste sa konajú najrozsiahlejšie autentické nemecké vianočné trhy mimo Nemecka či Rakúska. Konajú sa na námestí Victoria Square až do 29. decembra a Birmingham napodobňuje svoj kontinentálny vzor 180 stánkami, ktoré ponúkajú občerstvenie aj šperky aj handmade hračky.

Zaujímavosť: Najväčšou parádou je spievajúci los Chris Moose.

Kodaň

V záhradách Tivoli lákajú stánky s občerstvením a atrakcie celoročne. Pred Vianocami sa však park premení na obrovské sviatočné divadlo plné vôní, svetelných šou a predstavení umelcov. Na Luciu, 13. decembra, sa koná sprievod 100 dievčat, ktoré nesú sviece a spievajú.

Zaujímavosť: V Tivoli sa medzi 25. a 27. decembrom a potom od Silvestra a do 3. januára konajú veľkolepé ohňostroje.

Tivoli Garden is in the holiday spirit!! Did you know Tivoli is the second-oldest operating amusement park in the world opening in 1843!?

Fotka uverejnená používateľom Discovering Cloud Nine (@discoveringcloudnine),

Brusel

Festival Zimné divy je viac než len vianočný trh s 200 stánkami, ktoré predávajú varené víno a tradičné wafle. Tiahne sa cez viacero námestí – Bourse, Place de la Monnaie, Grand Place, Place Sainte Catherine a Marche aux Poissons a láka na korčuľovanie, ruské kolo, svetelnú šou.

Zaujímavosť: Obrovský centrálny stromček venovalo tento rok belgickej metropole Slovensko.

Bruselské námestie Grand Place so slovenským... Foto: Reuters, YVES HERMAN
Vianočné trhy, Vianoce, advent, Brusel Bruselské námestie Grand Place so slovenským stromom.

Montreal

V kanadskom meste sa konajú po vzore európskych vianočné trhy druhý rok. Vianočnú atmosféru si tam vychutnávajú od 2. do 24. decembra medzi 60 stánkami s dobrotami a darčekmi. Pre deti sú pripravené lákadlá ako elfovské dielne, Santove sane aj iglu.

Zaujímavosť: Aj keď sa trhy v Montreali na Štedrý deň zavrú, otvoria svoje brány zasa o týždeň na Silvestra počas osláv lúčenia sa so starým rokom a vítania nového.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Praha #Vianoce #vianočné trhy #advent