Budapešť: Päť tipov na úžasné miesta (ktoré navštívite zadarmo)

Stredoeurópsky Paríž oplýva magickou atmosférou na oboch brehoch Dunaja pozdĺž ktorých sa tiahne. Nájdete tu starobylé pamiatky z čias Rakúsko-Uhorska, ale aj z obdobia priemyselnej revolúcie, keď postavili najväčšiu časť mesta. Je tu kultúra, príjemné kaviarne a vinárne aj relax v slávnych kúpeľoch alebo rodinná zábava parku Vidám.

13.12.2016 07:00
Maďarsko, Budapešť, Rybárska bašta, NEST1 NEPOUZI Foto:
Rybárska bašta
debata (2)

Okrem známej budovy parlamentu, Reťazového mosta, typickej Rybárskej bašty či Chrámu sv. Štefana odporúča cestovateľská aplikácia travelstoke niekoľko zaujímavých atrakcií, ktoré vybrali samotní návštevníci aj domáci obyvatelia.

Trajekt

Verejná doprava v Budapešti zahŕňa električku, autobus a metro. Málo ľudí však vie, že s električenkou sa môžete tiež voziť trajektom po Dunaji. Ani netreba pripomínať, že doprava po vode je omnoho rýchlejšia a z hladiny rieky sú výhľady na mesto omnoho krajšie a širokouhlejšie.

Fotka uverejnená používateľom Miczura Vivien (@vivienrainbow),

Margitin ostrov

Vraví sa, že časť Buda je zaujímavá vďaka histórii a Pešť je známa zasa kultúrou. Medzi nimi, v strede Dunaja, sa tiahne zelená oáza. Kedysi kráľovský lovný revír, vtedy známy pod názvom Zajačí ostrov, sa premenoval v 13. storočí na Margitin podľa dcéry kráľa Bélu IV. Ten tu založil dominikánsky kláštor, v ktorom jeho dcéra mala žiť.

Dnes je ostrov milovanou oddychovou zónou plnou bežcov, cyklistov, rodiniek s deťmi a so psíkmi. V centre je krásna ružová záhrada s 2 500 kríkmi. Nájdete tu aj botanickú záhradu a tropikárium. Prírodná divadelná scéna sa v lete využíva na rôzne vystúpenia a kultúrne podujatia.

Fotka uverejnená používateľom Zoe Pritchard (@zoepritchard),

Gellértov vrch

Budapeštianska panoráma by nebola tým, čím je, bez známeho pahorku, ktorému dominuje Socha slobody. Podobizeň ženy s palmovou ratolesťou nad hlavou je pamiatkou na vojakov, ktorí padli pri oslobodzovaní mesta v roku 1945.

Na vrch vedú viaceré kľukaté chodníky lemované lavičkami ukryté v hustom zelenom poraste, ktoré sú skvelým miestom na malú mestskú turistiku. Námahu korunuje krásny výhľad na Budapešť. Bonusom sú tamojšie kúpele Gellért, ktoré si môžete prezrieť aj bez vstupenky.

Fotka uverejnená používateľom SUNNY (@sunny_0223),

Hrad Vajdahunyad

Až sa nechce veriť, že aj tento skvost, ktorý je centrom známeho mestského parku (Városliget), je prístupný bez poplatku. Môžete sa prejsť jeho nádvorím a kochať sa architektúrou, ktorá je mixom všetkých známych slohov.

Hrad je napodobneninou historickej stavby zo sedmohradského mesta Hunedoara a pôvodne ho postavili ako kulisu mileniálnych osláv mesta v roku 1896. Stavba má tri hlavné časti, ktoré reprezentujú hlavné stavebné prúdy – gotický, románsky a renesančno-barokový. Celému hradu dominuje replika veže z hradu Vajdahunyad, od ktorého si aj požičal pomenovanie.

Fotka uverejnená používateľom Enzo Rubino (@zenorubino),

Cintorín Kerepeši

Miesta posledného odpočinku nie sú bežnými turistickými zastávkami, no keď máte chuť trocha si oddýchnuť od ruchu veľkomesta, zamierte práve sem. Je to jeden z najstarších cintorínov v celej krajine a sú tu pochované mnohé známe osobnosti tamojších dejín a tiež padlí sovietski vojaci. Veľmi dobre zachovaný cintorín ponúka na 50 hektároch zaujímavý mix prírodného prostredia aj architektúry v podobe mauzóleí a honosných hrobiek.

Fotka uverejnená používateľom Aylin Öztürk (@aylinoozturk),

Zdroj: Matadornetwor­k.com; Wikipedia.org

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Budapešť