Tichá noc vznikla náhodou. Nahliadnite do jej rodiska, Arnsdorfu

Tichú noc pozná každý. V tónoch tejto najznámejšej koledy je niečo magické. Je to taký bluetooth z minulého tisícročia. Keď si ju cez Vianoce aspoň raz potichu zaspievame, akoby sme sa spojili so všetkými, ktorí práve teraz alebo už vôbec nie sú pri nás. Autori Tichej noci Joseph Mohr a Franz Xaver Gruber takmer pred dvesto rokmi určite netušili, že jej tóny budú znieť nielen v Európe, ale aj v Číne či Južnej Amerike.

19.12.2016 07:00
klavír, Arnsdorf, Tichá noc, Franz Xaver... Foto: ,
Piano, na ktorom hral Franz Gruber.
debata (1)

Najznámejšia vianočná pieseň sa zrodila takmer pred dvesto rokmi neďaleko Salzburgu. Dôkaz o tom nájdete v rakúskom Stille Nacht Museum – v Múzeu Tichej noci. Nachádza sa v najstaršej rakúskej škole v mestečku Arnsdorf. Aktívnej – miestne deti sa tu doteraz učia vo dvoch dvojtriedkach.

V škole učil aj autor melódie Tichej noci, organista a skladateľ Franz Xaver Gruber. Narodil sa v roku 1787 v Hochburg-Ach ako tretie dieťa chudobného tkáča Josefa Grubera. Učiteľ miestnej školy, ktorú navštevoval, čoskoro odhalil chlapcovo nadanie.

Popri ostatných predmetoch ho oboznamoval aj s hudbou, a chcel, aby sa, tak ako on, stal učiteľom. Otec však o jeho talente a láske k hudbe nechcel ani počuť. Zo syna netúžil mať žobrajúceho muzikanta, ale tkáča, ktorý po ňom prevezme remeslo.

Malý Franz však potajomky odbiehal od krosien k organu. Keď raz učiteľ ochorel a na organe nemal kto hrať, zastúpil ho. Dvanásťročný chlapec hral tak nádherne, že to obmäkčilo aj jeho otca. Dovolil mu, aby sa vzdelával v hudbe, dokonca mu kúpil harmónium. Na svoje prvé učiteľské miesto nastúpil po trojmesačnom štúdiu v roku 1807 do školy v Arnsdorfe. Miesto sa uvoľnilo po tom, čo pôvodný učiteľ zomrel.

Múzeum Tichej noci v Arnsdorfe Foto: Jana Kollárová, Pravda
Tichá noc, Arnsdorf Múzeum Tichej noci v Arnsdorfe

Skôr než nastúpil, musel však Franz Gruber vyriešiť niekoľko problémov. Salzburg v tom čase nebol súčasťou Rakúska, navyše mladého muža povolali do rakúskej armády. Vďaka opátovi, ktorý potvrdil, že je zamestnancom kláštora, ho od vojenskej služby oslobodili.

S „modrou knižkou“ v ruke však musel vyriešiť ešte jeden problém. Franz nemal kde bývať a v byte po kostolníkovi bývala mladá vdova Maria Elisabeth Fischingerová s dvomi deťmi. Vyriešil to šalamúnsky. Oženil sa s ňou. Obidve deti, ktoré spolu mali, však ešte malé umreli.

Potom, čo Elisabeth ako 51-ročná zomrela, za ženu si vzal svoju bývalú žiačku Mariu Breitfussovú. Mali spolu desať detí. Len štyri sa dožili dospelého veku. Ani druhá žena sa nedožila vysokého veku. Zomrela v 34 rokoch, krátko po desiatom pôrode. Jeho treťou ženou sa stala opäť vdova, Katharina Wimmerová.

Voľnomyšlienkar

Ak sa počas návštevy Salzburgu dostanete aj do Salzburského dómu a ukážu vám miesto, kde krstili malého Mozarta, vedzte, že na tom istom mieste sa krstilo aj iné novorodeniatko, ktoré vstúpilo do dejín Soľnohradska – Joseph Mohr.

Múzeum Tichej noci v Arnsdorfe
V škole, kde pôsobil autor hudby Tichej noci,...
+5Joseph Mohr napísal text piesne už v roku 1816.

Autor textu koledy Tichá noc, svätá noc, sa narodil v roku 1792 v Salzburgu, ako nemanželské dieťa Anny Schoiberinovej a Franza Mohra. Tento žoldnier a neskôr dezertér opustil matku svojho syna skôr, ako sa potomok narodil. Malého Josepha sa ujal Johann Nepomuk Hiernle, vikár katedrály v Salzburgu. Podporoval ho v štúdiu, aj v hudobnom vzdelaní.

Joseph mal totiž krásny hlas a už v dvanástich hral na husliach a spieval v univerzitnom kostole. Po štúdiu teológie a vysvätení za kňaza sa stal kaplánom v Oberndorfe. Tu sa zoznámil s Franzom Gruberom, ku ktorému mal veľmi blízko. Joseph Mohr bol voľnomyšlienkar a svojím správaním popudzoval predstaveného. Ten do Salzburgu posielal sťažnosti, že sa nespráva ako slušný kňaz, že spieva po nociach v krčme (a nielen cirkevné piesne) a vtipkuje so ženami.

Gruber, ktorý v Oberndorfe vypomáhal ako organista, bol jedným z mála, ktorý mu rozumel. Možno aj preto, že pochádzali z rovnakých pomerov. Pri jednom z rozhovorov Joseph ponúkol Franzovi text pesničky, ktorý napísal pred dvoma rokmi. Požiadal ho, aby mu k nej skomponoval hudbu. Chcel originálnu pieseň, ktorú by mohol hrať na svojej obľúbenej gitare. Nadšený Franz mu ešte v ten večer dal do rúk noty.

V škole, kde pôsobil autor hudby Tichej noci,... Foto: Jana Kollárová, Pravda
škola, Tichá noc V škole, kde pôsobil autor hudby Tichej noci, sa doteraz učí.

Koleda Stille Nacht, heilige Nacht zaznela prvýkrát 24. decembra 1818 v kostole svätého Mikuláša v Oberndorfe, vzdialenom od Arnsforgu desať kilometrov. Farár bol jej textom a melódiou taký nadšený, že ju „zakomponoval“ do vianočnej bohoslužby.

Traduje sa, že pieseň museli po prvýkrát hrať v sprievode gitary, pretože mechy organu v miestnom kostole poškodili myši. Nie je to však celkom tak. Nebola to liturgická pieseň, nespievala sa počas omše, ale až po nej. A keďže gitara v tom čase bola nástrojom ulice a krčiem, dostala svoje miesto aj pri Tichej noci.

Pátranie po autoroch

Hoci sa Tichá noc dostala na všetky kontinenty sveta a bola preložená do viac ako sto sedemdesiatich jazykov sveta, jej autori sa počas života z nijakého mimoriadneho bohatstva netešili. Keď pieseň Tichá noc, svätá noc s podtitulom Pravá tirolská pieseň počul na Štedrý deň roku 1853 pruský kráľ Friedrich Wilhelm IV., bol nadšený. Myslel si, že ju zložil Haydn, Mozart alebo Schubert, ani jeden z nich to však nebol.

Dvornému koncertmajstrovi nariadil vypátrať autorov koledy. Nebola to jednoduchá úloha. Mohr a Gruber nepatrili vtedy k významným osobnostiam Soľnohradska. Mohr žil v ústraní, väčšinu zárobku venoval charite – založil fond na vzdelávanie detí z chudobných rodín. On sám zomrel už v roku 1848 vo veku 55 rokov v obci Wagrain, pochovali ho na obecné trovy.

Autori najznámejšej koledy Tichá noc Joseph... Foto: stille-nacht-tour.at
Mohr, Gruber, Tichá noc Autori najznámejšej koledy Tichá noc Joseph Mohr a Franz Gruber.

Pri hľadaní Franza Grubera pomohla náhoda. V roku 1854 pripravoval salzburský zbor vianočný program, v ktorom opäť nechýbala pieseň Tichá noc, svätá noc. Jeden z členov zboru, mladý Felix Gruber, ju však nespieval celkom tak, ako to vyžadoval zbormajster. Pokarhal ho, no Felix namietol, že pieseň spieva tak, ako ho to naučil otec. A ten predsa najlepšie vie, ako sa majú spievať piesne, ktoré skomponoval.

Franz Gruber potom odoslal zbormajstrovi list, v ktorom opisuje svoj život aj históriu vzniku koledy. A vďaka tejto náhode sa po zvyšok života tešil Franz Gruber keď nie peniazom, aspoň úcte. Stille-Nacht-Kapelle, Kaplnka Tichej noci v Oberndorfe je dnes turistickou atrakciou. Visí v nej plaketa s nápisom: „Učiteľ Franz Gruber tu 24. decembra 1818 napísal melódiu piesne Tichá noc, svätá noc a vikár Joseph Mohr zložil jej slová.“

Tichá noc, svätá noc

  1. Tichá noc, svätá noc, všetko spí, všetko sní,

    sám len svätý bdie dôverný pár,

    stráži dieťatko, nebeský dar,

    zlatý Ježiško spí, sní, nebeský tíško spí, sní.

  2. Tichá noc, svätá noc, anjeli zleteli,

    najprv pastierom podali zvesť,

    ktorá svetom dnes dáva sa niesť,

    Kristus Spasiteľ je tu, tešiteľ sveta je tu.

  3. Tichá noc, svätá noc, nežná tvár, lásky žiar

    božsky rozsieva v jasličkách tam,

    bije záchranná hodina nám

    v svojom zrodení Boh, Syn,

    Ježiško, láska, Boh, Syn.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Vianoce #Tichá noc