Plážové kúpalisko v Banskej Bystrici slúži ako areál zimných športov

Záhradnícke a rekreačné služby mesta (ZARES) premenili po intenzívnom umelom zasnežovaní a ďalších nevyhnutných prácach priestory kúpaliska na areál zimných športov, ktorý dali do užívania. Na plážovom kúpalisku v Banskej Bystrici začal padať sneh už 5. decembra.

26.12.2016 14:00
Klzisko, deti, korčuľovanie, zima, radosť Foto: ,
Klzisko
debata

Banskobystričania tak majú k dispozícii kilometrový okruhu na bežkovanie, zasnežený kopec na sánkovanie, malý skokanský mostík i priestory pre korčuľovanie.

„Sme európske mesto športu. Po minuloročnom úspechu umelej bežkárskej trate na futbalovom ihrisku v neďalekej Kremničke sme dostali sneh bližšie k centru mesta. Som presvedčený, že ani jedno mesto na Slovensku nemá podobný športový zimný areál tak blízko. Budem rád, keď Banskobystričania tento vianočný darček príjmu a užijú si ho,“ povedal pri otvorení primátor mesta Ján Nosko.

Nová lokalita na kúpalisku je vhodnejšia najmä vďaka svojej dostupnosti, pretože plážové kúpalisko leží v širšom centre mesta. Sú tam aj lepšie podmienky na výrobu technického snehu.

Počas vlaňajšieho pilotného projektu navštívilo cez víkendy umelú dráhu v Kremničke aj tisíc bežkárov. V tomto roku zakúpil ZARES zariadenie na umelé zasnežovanie za 50-tisíc eur z financií vyčlenených v mestskom rozpočte.

„Od toho 5. decembra sme robili, pokiaľ to bolo možné, deň aj noc, pretože počasie nám nie vždy prialo. Treba si uvedomiť, že je tu dvetisíc kubických metrov snehu nastriekaného, prevezeného, zhutneného, je to náročná mravenčia práca. Vďaka našim ľuďom sa nám to podarilo,“ doplnil riaditeľ ZARES-u Ivan Šabo.

Vstup do nového zimného areálu je bezplatný. Počas zimných mesiacov plánuje mesto v tejto lokalite zorganizovať aj niekoľko turnajov a športových podujatí.

Mesto upravuje prostredníctvom ZARES-u vo svojom bližšom i ďalšom okolí takmer 140 kilometrov tratí určených na bežkovanie niekoľkokrát za zimnú sezónu. Patria sem trasy, ktoré sa považujú za raj bežeckého lyžovania.

V Kremnických vrchoch sú to trate z Králik a Tajova na Skalku. Po dvoch rokoch k nim v tejto sezóne pribudne aj obľúbená Malachovská zvážnica, ktorú po zosuve pôdy opravili pracovníci Lesov Slovenskej republiky za viac ako 60-tisíc eur len pre turistiku.

Ďalšie obľúbené bežkárske trate, na ktorých úprave sa mesto Banská Bystrica podieľa, ležia v lyžiarskych strediskách Šachtičky a Donovaly.

debata chyba
Viac na túto tému: #zimné športy #Banská Bystrica