Pri Vatikáne otvorili McDonald's napriek kardinálom. Mníšky si však burger dali

Pri bránach Vatikánu otvoril svoju pobočku americký reťazec reštaurácií rýchleho občerstvenia McDonald's. Proti zámeru otvoriť prevádzku v blízkosti Svätopeterskej baziliky pritom protestovali niektorí kardináli aj obyvatelia Ríma.

04.01.2017 12:03
McDonald's, Vatikán, Rím Foto: ,
McDonald's na ulici Via della Conciliazione v Ríme, pár metrov od Námestia sv. Petra.
debata

V čase obeda však vošli do reštaurácie aj dve mníšky, uviedla agentúra Reuters.

Vlani v októbri sa skupina obyvateľov talianskej metropoly obrátila listom na pápeža Františka, aby zabránil zriadeniu pobočky. Podľa kritikov hrozí, že masová turistika naruší kultúrnu a sociálnu identitu rímskej štvrte susediacej s Vatikánom.

So vznikom McDonald's ne­súhlasili ani niektorí kardináli, najmä Elio Sgreccia. Ten predtým talianskym novinám povedal, že ide o „prinajmenšom kontroverzné a perverzné rozhodnutie“.

Firma McDonald's vo svojom vyhlásení, ktoré citovala agentúra Reuters, uviedla, že svoju pobočku prispôsobila historickému okoliu a že sa nachádza v turistickej oblasti mimo Vatikánu.

McDonald's na Borgo Pio v Ríme. Firma... Foto: Reuters, ALESSANDRO BIANCHI
McDonald's, Vatikán, Rím McDonald's na Borgo Pio v Ríme. Firma uviedla, že svoju pobočku prispôsobila historickému okoliu.

Vlani v novembri spoločnosť zažalovala talianske mesto Florencia za to, že jej odmietlo povoliť otvorenie reštaurácie na námestí pred katedrálou. Firma podľa agentúry AFP žiada odškodnenie 17,8 milióna eur.

Agentúra APA nedávno napísala, že v blízkosti Vatikánu sa chystá otvorenie aj ďalšej reštaurácie, ktorá môže vyvolať spory.

McDonald's tesne vedľa Svätopeterského... Foto: Reuters, ALESSANDRO BIANCHI
McDonald's, Rím Vatikán McDonald's tesne vedľa Svätopeterského námestia podľa niektorých kardinálov pôsobí vulgárne.

Na triede Via della Conciliazione, ktorá vedie ku Svätopeterskému námestiu, má byť podľa talianskej tlače zriadené Hard Rock Cafe.

Priestory prenajme opäť správa nehnuteľností Vatikánu (APSA) a má ísť o budovu, v ktorej je teraz knižnica rehole saleziánov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #Rím #McDonald's #Hard Rock Cafe