Nenápadný klenot Európy: Portugalsko je čarovné a lacné

Portugalsko nie je preplnené ako populárne Španielsko, Francúzsko či Taliansko. Je však škoda, že ho turisti navštevujú menej, lebo jeho víno je rovnako dobré ako francúzske, ruch miest je tu rovnako vzrušujúci ako ten španielsky a história rovnako zaujímavá ako talianska. Navyše dokáže Portugalsko očariť svojou rustikálnou krásou a nespútanosťou...

26.01.2017 07:00
debata (3)

Lisabon

Už samotný príjazd do portugalskej metropoly uchváti pohľadom na dramaticky strmé svahy s terasovitými políčkami vínnej révy, ktorú tu dodnes zbierajú poctivo ručne. Nohy si kopce máčajú v rieke Tejo, a tak sa udržiavajú v sviežej zelenej kondícii.

Veselá električka a dom vykladaný... Foto: Milan Čupka
Lisabon Veselá električka a dom vykladaný pestrofarebnými dlaždicami. Dva poznávacie znaky Lisabonu.

Najzápadnejšie hlavné mesto na európskej pevnine odporúča ako jednu z top destinácií roka 2017 aj cestovateľský portál Lonely Planet.

Lisabon obýva 540-tisíc ľudí a rovnako ako zvyšok krajiny je cenovo dostupný a bezpečný – miera kriminality a drobných krádeží je tu nižšia ako v iných slávnych a turistami obliehaných mestách Európy.

Druhé ohúrenie nastane po samotnom vstupe do Lisabonu, ktorý sa rozkladá na pomerne malej ploche 84,92 km². Z masy mesta vystupujú ukazujúc do neba početné veže kostolov, ulice lemujú secesné budovy s mozaikami, početné stromy a príjemné kaviarničky s vonkajším posedením.

Mnoho z nádherných stavieb však zmietlo v roku 1755 jedno z najničivejších zemetrasení v histórii, ktoré spolu s následnými vlnami cunami a požiarmi zničilo značnú časť mesta.

Pohľad na Lisabon. Foto: Pravda, Elena Zemková
Lisabon pohľad z Alfamy. Pohľad na Lisabon.

Unikátnou polohou pri pobreží Atlantického oceána sa Lisabon rád hrdí. Cítiť ho vo vzduchu, vidieť ho z nádherných vyhliadok a vďaka nemu tu stoja aj dva unikátne mosty. Spájajú dva brehy širokého ústia rieky Tejo do oceána.

Dva slávne mosty

Ako prvý postavili v 60. rokoch 20. storočia Most 25. apríla (Ponte 25 de Abril – ako pripomienku Karafiátovej revolúcie). Most, ktorý je z tejto dvojice bližšie k Atlantiku, slávnostne otvorili v roku 1966, pôvodne pod názvom Ponte Salazar. Má dĺžku 2,3 kilometra a v najvyššom bode 70 metrov.

V roku 1998 si Portugalci pripomenuli 500. výročie objavnej cesty moreplavca Vasca de Gamu do Indie. A v tom istom roku otvorili v Lisabone aj jeden z najdlhších európskych mostov Ponte Vasco da Gama. Meria 17,3 kilometra a vysoký je 155 metrov.

Konštruktéri sa poistili aj proti prípadným ďalším zemetraseniam – most vraj vydrží až 4,5-krát silnejšie otrasy ako postihli krajinu v 18. storočí.

Čo sa oplatí navštíviť

Hrad svätého Juraja

Stojí v najvyššom bode mestského vrchu, v najstaršej lisabonskej štvrti Alfama. Pôvodne tu bolo hradisko, neskôr maurská kráľovská rezidencia.

Aj táto pevnosť sa stala obeťou veľkého zemetrasenia, neskôr ju zrekonštruovali do terajšej romantickej podoby. Najstaršou zachovalou časťou je palác Paco de Alcácova z roku okolo 1300.

Fotka uverejnená používateľom Rich Dyke (@rich_ltt),

Katedrála Sé

Postavili ju v 12. až 14. storočí, má románske, gotické aj barokové prvky.

Pod ňou sa nachádzajú základy maurských a rímskych hradieb.

Fotka uverejnená používateľom Salomé Margueritte (@salo.mgt),

Kostol sv. Rocha

Renesančný chrám zo 16. storočia zemetrasenie nepoškodilo.

Výnimočná je predovšetkým kaplnka Sao Joao vyzdobená drahými kameňmi, zlatom a vzácnymi drevinami.

Fotka uverejnená používateľom lisbonscape (@lisbonscape),

Casa dos Bicos

Ďalšou budovou, ktorú ničivý živel ušetril, je zaujímavý hrad zo 16. storočia.

Vďaka svojej netradičnej fasáde dostal meno „dom šípok“.

Fotka uverejnená používateľom António Machado (@a.rochamachado),

Gare do Oriente

Pozoruhodnú stanicu navrhol známy španielsky architekt Santiago Calatravo pri príležitosti výstavy Expo'98.

Zaujímavá je najmä svojou štruktúrou, ktorou sa ponáša na kosti.

Fotka uverejnená používateľom Teresa Nogueira (@tejenog),

Elevador da Santa Justa

Historický výťah z roku 1902 od architekta R. Mesniera di Ponarda, žiaka samotného Eiffela.

Spája centrum mesta so štvrťou Trinidade, ktorá leží o pár metrov vyššie.

Fotka uverejnená používateľom Chris Williams (@williac12),

Torre de Belém

Drahokamom štvrte Belém je rovnomenný pobrežný maják, pamiatka UNESCO.

Stavba je ozdobená rastlinnými a morskými motívmi.

Fotka uverejnená používateľom @whos.laughing.now,

Pešia zóna Rua Augusta

Krásna trieda lemovaná radom domov s výnimočne architektonicky prepracovanými fasádami, v ktorých sídlia obchodíky a kaviarne.

Fotka uverejnená používateľom (@teded),

Avenida da Liberdade

Hlavná široká ulica dlhá 1,5 kilometra.

Fotka uverejnená používateľom Sylvie Nunes (@sylvie_nunes),

Alfama

Najstaršia štvrť Lisabonu je typická útulnými domami natlačenými na seba a krivolakými uličkami.

Fotka uverejnená používateľom Pedro Moreira (@pedro_alves_moreira7225),

Cristo Rei

Socha Ježiša Krista sa podobá tej v Riu de Janeiro.

Vypína sa na brehu rieky Tejo, na 100-metrovej vyvýšenine.

Fotka uverejnená používateľom Cristina Lima (@comfenoturismo),

Nazaré

Malebné rybárske mestečko nájdete v strednom Portugalsku. Podľa legendy dostalo letovisko meno podľa Nazaretu, odkiaľ vraj istý mních doniesol sošku Panny Márie.

Leží v obrovskej zátoke s krásnou plážou, ktorej dodávajú dramatickú atmosféru strmé 110-metrové vápencové útesy v pozadí. Na nich je aj vyhliadka Sítio do Nazaré.

Nad týmto útesom je ukryté mesto Sítio, do ktorého sa dá dostať lanovkou.

Fotka uverejnená používateľom The Inertia (@theinertia),

Napriek turistom, ktorí sem chodia za adrenalínom na surfe, si mestečko dodnes udržalo svoj pôvodný charakter. Ľudia sa tu venujú rybolovu, svoje úlovky sušia na slnku. Miestne reštaurácie ponúkajú špeciality ako grilované sardinky a guláš z čerstvých rýb.

V roku 2011 sa Narazé preslávilo po celom svete vďaka havajskému surferovi Garretovi McNamarovi, ktorý tu prekonal rekord na 23-metrovej vlne.

Fatima

Kedysi nenápadná dedina, dnes stredisko mariánskej úcty s celosvetovým významom. Fatima sa stala známym pútnickým miestom po tom, ako sa tu v roku 1917 zjavila trom deťom nadprirodzená bytosť, ktorá sa neskôr predstavila ako „Pani Posvätného ruženca“.

Fotka uverejnená používateľom Mauro Bonalumi (@mabotl_1980),

Fatimu navštevuje najmä od mája do októbra denno-denne množstvo pútnikov, zhromažďujú sa v Cova da Iria, na veľkom priestranstve, kde stojí malá kaplnka, priamo na mieste zjavenia. Naokolo sú desiatky obchodíkov so suvenírmi a náboženskými predmetmi.

O kus ďalej sa vypína gigantická bazilika v neoklasicistickom štýle s vežou vysokou 65 metrov.

Porto

Navštíviť Portugalsko a obísť slávne a krásne Porto by bola chyba. Druhé najväčšie mesto krajiny doslova dýcha históriou, veľké zemetrasenie z 18. storočia ho nepoškodilo ako Lisabon, a tak sa tu zachovala úchvatná stredoveká architektúra.

Najkrajšia časť mesta sa nachádza na brehu rieky Rio Douro. Promenáda Cais da Ribeira dnes s mostom Ponte Luís I. bola v rímskych časoch súčasťou obchodného centra oblasti. V súčasnosti je nábrežie pamiatkou UNESCO.

Údolie Douro sa dá najlepšie vychutnať z paluby... Foto: Jana Kollárová, Pravda
Porto, dreven, lod, Údolie Douro sa dá najlepšie vychutnať z paluby rabelu - drevenej historickej lode.

Úzke vysoké budovy hýriace farbami sú mimoriadne fotogenické a príjemné kaviarne či vinárne s pravým portským sú synonymom mestskej pohody.

Dokonalý gastronomický zážitok umocňuje miestna špecialita – držky a guláš z bielej fazule, všetko servírované s exkluzívnym výhľadom na biele plachetnice.

V Porte strávila istý čas a inšpirácie čerpala aj slávna spisovateľka J. K. Rowlingová pred tým, ako svetlo sveta uzrel jej prvý Harry Potter.

Mágiou dýcha najmä tamojšie kníhkupectvo Lello s dramatickým točitým schodiskom, starožitnými vyrezávanými policami a zdobným dreveným stropom.

Évora

Mesto v južnom Portugalsku, v regióne Alentejo, približne 130 kilometrov od Lisabonu, sa hrdí zachovaným historickým centrom, ktoré je zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO.

Turisti obdivujú rímske pamiatky z 2. až 4. storočia a takmer úplne zachované mestské opevnenie. Najväčšou zaujímavosťou je Rímsky chrám z 1. storočia, jediný svojho druhu v Portugalsku, zrejme venovaný kultu cisára Augusta.

Fotka uverejnená používateľom @tikoperes,

Chrám, postavený z mramoru, je neporušený vďaka tomu, že ho neskôr zabudovali do stredovekej stavby, kde ostal ukrytý až do 19. storočia.

Pozornosť púta aj Kostol sv. Františka z 15. storočia s kostnicou – jej steny sú pokryté ľudskými lebkami a kosťami. A komu by z tohto pohľadu ešte nenaskočila husia koža, nech sa pozrie na nápis nad kaplnkou: „My, kosti, tu čakáme na vaše hnáty“.

Zdroj: Wikipedia.org; Todayonline.com; Portugalsko.sve­tadily.cz

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Portugalsko #Lisabon #Fatima