Barcelona vydala striktné nariadenie: V centre sa nesmú otvárať hotely

Barcelonská radnica schválila urbanistický plán, ktorý okrem iného zakazuje vznik nových hotelov v centre turistami obľúbeného mesta. Samosprávu druhého najväčšieho španielskeho mesta k tomuto rozhodnutiu viedli predovšetkým sťažnosti obyvateľov, ktorí musia údajne pod tlakom rastúceho priemyslu cestovného ruchu opúšťať svoje domovy, informoval denník El País.

30.01.2017 13:45
Sagrada Família, Barcelona, Španielsko, chrám,... Foto: ,
Sagrada Família a turisti
debata

Nový urbanistický plán je podľa radnice, ktorú vedie ľavicová starostka Ada Colauová, „začiatkom regulácie cestovného ruchu“. Podľa zástupkyne mesta pre cestovný ruch nie je problém, keď mesto priťahuje turistov, ak to neznamená, že tým trpia miestni obyvatelia.

To sa podľa nej však v Barcelone stalo a starousadlíci musia pod tlakom hotelovej lobby opúšťať svoje domovy v centre.

Plán rozdeľuje mesto na štyri časti, pričom v tej centrálnej zakazuje otvárať nové hotely, a to aj v prípade, že niektoré iné ukončia prevádzku.

V druhej zóne širšieho centra budú môcť nové hotely nahradiť len tie, ktoré sa uzavreli.

V tretej časti Barcelony je nárast počtu lôžok obmedzený na 4 000 a štvrtá, okrajová oblasť zostala bez regulácie.

Barcelonu, ktorá má 1,6 milióna obyvateľov, navštívilo vlani podľa miestnej radnice 30 miliónov turistov. Cestovný ruch vytvára približne 13 percent HDP mesta, prispieva však aj k rastu cien nájomného, ​​preplnenosti verejného priestoru a rušeniu nočného pokoja, poznamenala agentúra AFP.

Radnica už v roku 2015 zmrazila vydávanie nových licencií pre hotely. Snaží sa regulovať tiež služby, ktoré sprostredkovávajú bývanie u súkromných osôb, ako je napríklad Airbnb.

Odporcovia novoschváleného plánu varujú, že Barcelona stratí konkurencieschop­nosť a príde aj o množstvo investícií. Niektoré veľké hotelové reťazce katalánske mesto opustili už pred časom.

debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #Španielsko #barcelona #hotely