Toto sú najnavštevovanejšie mestá sveta: Rebríček ovplyvňuje terorizmus aj vírusy

Slovenské mestá aj hory zaznamenávajú posledne rekordné čísla turistickej návštevnosti. Stále je to však len zlomok z počtov, ktoré obliehajú svetové metropoly. Podľa najnovšieho rebríčka jednoznačne vedie Ázia, starý kontinent má svojho zástupcu až na treťom mieste.

11.02.2017 07:00
Hongkong, Kawloon Foto:
Srdce Hongkongu, Kawloon
debata (4)

A ak ste tipovali, že slávne Veľké jablko bude na prvých priečkach, sklameme vás – mesto, ktoré nikdy nespí, predbehlo osem ďalších, napríklad aj ťažko skúšaný Istanbul.

Cestovanie a destinácie, kam si to turisti namieria, ovplyvňuje mnoho faktorov – od teroristických útokov, cez geopolitické konflikty, výskyt vírusov a ďalších zdravotných rizík, až po výšku cien cestovného, ubytovania, služieb a samotnú atraktivitu miest.

Podľa výročnej správy Euromonitoru je najnavštevovanejším mestom sveta čínsky Hongkong. V roku 2015, pre ktorý sú už k dispozícii kompletné štatistické údaje, privítal závratných 26 miliónov turistov.

Prvú priečku si mesto udržalo aj napriek 4-percentnému poklesu návštevnosti oproti roku 2014, keď doňho zamierilo 27,78 milióna cestovateľov.

Správa Euromonitoru konštatuje, že pre mesto je čoraz ťažšie prilákať najmä čínskych turistov, naproti tomu počet Britov, ktorí do Hongkongu cestujú, sa od roku 2015 do roku 2016 zvýšil až o 6 percent, na 45 000. Briti majú totiž podľa odborníkov k svojej niekdajšej kolónii stále nadštandardný vzťah.

Top 10 najnavštevo­vanejších miest

  1. Hong Kong, Čína – 26,7 miliónov zahraničných turistov
  2. Bangkok, Thajsko – 18,7 mil.
  3. Londýn, Veľká Británia – 18,6 mil.
  4. Singapur – 16,9 mil.
  5. Paríž, Francúzsko – 15 mil.
  6. Macao – 14,3 mil.
  7. Dubaj, Spojené arabské emiráty – 14,3 mil.
  8. Istanbul, Turecko – 12,4 mil.
  9. New York City, USA – 12,3 mil.
  10. Kuala Lumpur, Malajzia – 12,2 mil.

Hongkong ponúka okrem dobrých nákupných príležitostí, skvelé gastronomické zážitky, obdivuhodnú architektúru, ale aj krásne miesta na túry – až 70 % mesta je zelené. Mesto má aj zlatisté pláže, ktoré poskytujú príjemný relax.

Medzi prvým a druhým miestom rebríčka je priepastný rozdiel. Po Hongkongu bol pre zahraničných turistov najlákavejší Bangkok, ktorý videlo 18,8 milióna turistov a tretí Londýn navštívilo 18,6 miliónov.

Obe tieto mestá si pritom polepšili, keď v roku 2015 oproti predošlému roku zaznamenali nárast počtu turistov o 10 a 7 percent.

Top 10 miest s najväčším rastom počtu návštevníkov

  1. Osaka, Japonsko – 52 %-ný nárast počtu návštevníkov
  2. Kjóto, Japonsko – 48 %
  3. Čiang Mai, Thajsko – 40 %
  4. Tokio, Japonsko – 35 %
  5. Agra, India – 28 %
  6. Dillí, India – 26 %
  7. Bombaj, India – 26 %
  8. Miláno, Taliansko – 18 %
  9. Mekka, Saudská Arábia – 17 %
  10. Pattaya, Thajsko – 17 %

Mierny pokles počtu turistov zaznamenal podľa správy Paríž. Aj keď sa stále drží na výbornom piatom mieste, nedávne teroristické útoky mnoho návštevníkov od cesty do metropoly krajiny galského kohúta odradili.

Podobne sú na tom turecké mestá, napríklad Antalyu postihol 5,5-percentný pokles, Šarm El Šejk dokonca 7,5-percentný.

Štúdia však priniesla dobré správy pre Tokio, ktoré sa tešilo z 35-percentného nárastu návštevnosti, vyjadrené v číslach je to 8,5 milióna turistov. Viac ľudí si prišlo pozrieť aj Osaku a Kjóto.

Z odlivu turistov z Tuniska či Turecka zasa ťažili európske stálice ako Španielsko, Taliansko či Grécko. Benátky, Miláno a Atény sa radovali až z dvojciferného nárastu počtu turistov.

Z USA je, neprekvapivo, najnavštevovanejší New York s 12,3 miliónmi príjazdov, druhé je Miami, v celkovom rebríčku sa floridské letovisko objavilo na 19. priečke.

Zdroj: Blog.euromoni­tor.com; Telegraph.co.uk; Cnn.com; Businesswire.com; Skift.com

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #rebríček #Hongkong #návštevnosť