Trnavská radnica chystá obnovu východnej časti historických hradieb

Mesto Trnava hľadá na druhý pokus dodávateľa projektu rekonštrukcie východnej časti historických mestských hradieb. V prvom kole o zákazku neprejavil záujem nikto.

12.02.2017 15:00
Trnava, hradby Foto: ,
Úsek hradieb na Rybníkovej ulici
debata

Vedenie mesta chce ešte v tomto roku obnoviť časť opevnenia z vonkajšej strany, v rozpočte má na to vyčlenených 150-tisíc eur. Obnovená má byť časť od Baziliky sv. Mikuláša po mestský amfiteáter.

Mestské opevnenie je v tejto časti zachované v rôznych výškach, preto bude treba jeho domurovanie a výškové zjednotenie. V ďalšej etape sa ráta s obnovou opevnenia aj z vnútornej strany, tam sú však pozemky v súkromnom vlastníctve.

Tehlové hradby sú národnou kultúrnou pamiatkou, Trnava neustále investuje do ich obnovy nemalé prostriedky. Aj vďaka tomu je dnes opevnenie vo veľkom rozsahu zachované.

Okrem obnovy východnej časti plánuje radnica v tomto roku prezentovať aj zaniknutý južný úsek hradieb v areáli amfiteátra a sprístupniť aj juhovýchodnú nárožnú vežu. V súvislosti s hradbami chce riešiť aj prezentáciu dávno zaniknutej Dolnej brány pred budovou okresného súdu.

Trnavské hradby patria medzi najvýznamnejšie pamiatky svojho druhu nielen na Slovensku, ale aj v strednej Európe. Opevnenie mesta malo pôvodne tvar obdĺžnika a lemovalo plochu s rozmermi 800 × 700 metrov.

Múr opevnenia bol miestami až 10 metrov vysoký a 170 – 230 cm široký s 35 štvorpodlaž­nými vežami.

V minulom roku boli niektoré časti hradieb vybavené schodiskami a zábradliami, aby bolo možné po nich prejsť. Od sprístupnenia koruny hradieb si radnica sľubuje vyšší záujem turistov o tento jedinečný historický klenot.

debata chyba
Viac na túto tému: #Trnava #amfiteáter #mestské hradby