Zažite pravé 'Trnavské fašangi'

K tradícii fašiangov neodmysliteľne patria veselé sprievody, karnevaly v ľudových maskách, pochovávanie basy a dedinské zabíjačkové hody. Aj v Trnave a okolitých obciach si uchovávajú tieto zvyky, ktoré si môžete pozrieť od 25. do 28. februára vďaka podujatiam Trnavské fašangi, Pochovávanie basy či Zabíjačka na mlyne.

18.02.2017 14:00
fašiangy, Trnava Foto:
Fašiangy v Trnave.
debata

Fašiangy predstavujú obdobie od Troch kráľov do Popolcovej stredy, kedy sa pred pôstom môžeme zabávať a hodovať. Na dedinách boli spojené hlavne so zábavou, ktorú si naši predkovia mohli počas roka dovoliť len veľmi málo.

„Túto tradíciu sa snažíme uchovať aj v Trnave a v okolitých obciach, ktoré fašiangové sprievody a hody v pôvodnom duchu organizujú dodnes,“ hovorí riaditeľka Trnava Tourism Michaela Potočárová.

Fašangi v Trnave začnú v utorok 28. februára. Zabíjačkové hody a domáce špeciality budú rozvoniavať pred radnicou od rána a popoludní sa môžete tešiť na sprievod v maskách, ktorý sa centrom mesta ponesie za spevu tradičných piesní.

„Fašiangový program vyvrcholí tzv. pochovávaním basy. Ľudovú hru parodizujúcu skutočný pohreb, ktorú predvedie folklórny súbor, si môžete pozrieť na námestí v Trnave o 16.00 h,“ dodáva Michaela Potočárová.

Nielen v Trnave, ale aj v neďalekých obciach bude o zábavu a smiech postarané. Nebudú chýbať sprievody v maskách, pochovávanie basy a tradičné fašiangové špeciality.

„V našom vinárstve Vína z mlyna v Doľanoch zažijete v sobotu 25. februára tradičnú dedinskú zabíjačku,“ hovorí Zuzana Soósová. Milovníci tradičných mäsových dobrôt sa môžu tešiť na čerstvé jaterničky, pečené mäso či oškvarky, podávať sa bude aj tlačenka s cibuľkou a octom. Nebudú chýbať sladké šišky, varené vínko a čaj.

V Ružindole a v Suchej nad Parnou budú sprievody v maskách a ľudové pochovávanie basy v nedeľu popoludní 26. februára. Tradičnou fašiangovou zábavou tak oslávia vyvrcholenie prechodného obdobia medzi zimou a očakávanou jarou.

Trnava
28. 2. 2017 od 10:00 Trnavské fašangi, Hlavná 1 – pred radnicou 15.30 sprievod masiek a 16.00 pochová­vanie basy

Suchá nad Parnou
26. 2. 2017 o 15:00 Pochovávanie basy

Ružindol
26. 2. 2017 o 14:30 Pochovávanie basy – Stretnutie masiek, Folklórny súbor Rošindolčané a skupina Domiband

Doľany
25. 2. 2017 o 14:00 – 19:00 Zabíjačka na mlyne

debata chyba
Viac na túto tému: #Trnava #fašiangy